Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ion Book SaverΣτην έκθεση CES 2011 στο Λας Βέγκας παρουσιάστηκε το φορητό σκάνερ βιβλίων Book Saver της Ion, περισότερο γνωστή από τους μετατροπείς δίσκων βινυλίου σε MP3. Το Book Saver σκοπεύει να ...σώσει τη χάρτινη βιβλιοθήκη μας και μας επιτρέπει να την ψηφιοποιήσουμε εύκολα και γρήγορα για να την πάρουμε μαζί μας στην εποχή των ηλεκτρονικών αναγνωστών και των tablet PC. Γρήγορα και εύχρηστα σκάνερ υπάρχουν ήδη αρκετά και χρησιμοποιούνται από βιβλιοθήκες και το Google Books, αλλά κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ. Το Book Saver της Ion θα κοστίζει όμως $149 (€115) όταν θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο -ο καθένας μας θα μπορούσε να έχει ένα!

Το Ion Book Saver έχει μια βάση που σχηματίζει γωνία για να δημιουργεί θέση για το ανοιγμένο βιβλίο και από πάνω εφαρμόζει μια επιφάνεια επίσης γωνιώδης για να καλύπτει το σύνολο της κάθε σελίδας. Δύο κάμερες σκανάρουν ένα βιβλίο 200 σελίδων σε 15 λεπτά περίπου. Το σκανάρισμα κάθε δισέλιδου (κάθε σελίδα σκανάρεται χωριστά) διαρκεί ένα δευτερόλεπτο, αλλά πρέπει για κάθε δισέλιδο να σηκώνουμε τη συσκευή από τη λαβή σαν joystick για να γυρνάμε τη σελίδα. Το ψηφιοποιημένο βιβλίο μας αποθηκεύεται σε PDF ή εικόνες JPEG στην κάρτα SD ή απευθείας στον υπολογιστή (PC ή Mac). Και άρα μπορεί να περαστεί και να διαβαστεί σε οποιοδήποτε ebook reader ή tablet PC, ενώ με το software για OCR (Optical Character Recognition) που θα έχει το Ion Book Saver μπορεί το PDF να γίνει από εικόνα κείμενο.

Αντίο, κλειδωμένα e-books;
Η ταχύτητα, η ευκολία στη χρήση και η χαμηλή τιμή σημαίνουν ότι το σκανάρισμα βιβλίων γίνεται υπόθεση του καθενός. Μια πρώτη, εύλογη χρήση του θα είναι το σκανάρισμα βιβλίων που δεν υπάρχουν ακόμα ηλεκτρονικά ή η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας βιβλιοθήκης μας για να αποφύγουμε να ξανααγοράσουμε σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία που έχουμε ήδη αγοράσει τυπωμένα - κάτι απόλυτα θεμιτό. Είναι το αντίστοιχο με το φαινόμενο "jisui" στην Ιαπωνία, όπου οι αναγνώστες "μαγειρεύουν μόνοι τους το φαγητό τους", δηλαδή ψηφιοποιούν μόνοι τους τη βιβλιοθήκη τους -μόνο που στην Ιαπωνία τα σκάνερ που χρησιμοποιούνται είναι γρήγορα, είναι φτηνά, αλλά χρειάζεται να κοπεί η ράχη του βιβλίου, να καταστραφεί δηλαδή το τυπωμένο βιβλίο.

Με τέτοια σκάνερ από την άλλη, η λογική του κλειδώματος των e-books έχει όλο και λιγότερο νόημα. Αν ήδη ό,τι κλειδώνει ξεκλειδώνει και σπάνε τα κλειδώματα στα e-books από τη στιγμή που άρχισε να διαδίδεται η ηλεκτρονική ανάγνωση, το σκάνερ είναι ένας ακόμα τρόπος που το κλείδωμα αποδεικνύεται χωρίς νόημα, ότι δεν μπορεί να σταματήσει την "πειρατεία", ενώ προσθέτει επιπλέον κόστος στα e-books και δυσκολεύει αυτούς που τα αγοράζουν. Και αν το κλείσιμο ιστοσελίδων και η απειλή διακοπής του ίντερνετ για τους "πειρατές" δεν αποδίδει ιδιαίτερα, μάλλον θα χρειαστεί απαγόρευση των σκάνερ για να "διασφαλιστεί" η "προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων". Αυτό δεν είναι βέβαια απαραίτητο. "Μπορούμε παρακαλώ να δούμε τις εναλλακτικές λύσεις και να τις χρησιμοποιήσουμε; Γιατί δεν υπάρχει πιο αξιολύπητη κατάσταση από το να υποστηρίζεις μια σκληρή γραμμή που δεν μπορείς να επιβάλεις", υποστήριζει ο συγγραφέας Nick Harkaway στο FUTUReBook.

 

10/01/2011 - elektronikosanagnostis.blogspot.com με πηγές από ionaudio.com, futurebook.net, engadget.com & usatoday.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;