26 Ιανουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ένα προγραμματάκι που επιτρέπει στους χρήστες του ίντερνετ να εξαφανίζουν τις φωτογραφίες τους, διαγράφοντας οριστικά το ψηφιακό παρελθόν τους, δηµιούργησαν γερµανοί ερευνητές. Το νέο λογισµικό φιλοδοξεί να γίνει σύµµαχος όσων σερφάρουν στον παγκόσµιο ιστό και διαπιστώνουν ότι τα περιθώρια διαφύλαξης της ιδιωτικότητάς τους διαρκώς λιγοστεύουν.
Αρκετοί χρήστες που έχουν κάνει την απερισκεψία να αναρτήσουν στο Facebook µια ανάρµοστη φωτογραφία που τους εκθέτει, την έχουν πληρώσει ακόµη και χάνοντας τη δουλειά τους ή διαλύοντας µια σχέση τους.
«Μια µέρα κάθε νέος άνθρωπος θα έχει αυτόµατα το δικαίωµα µε το που ενηλικιώνεται να αλλάξει το όνοµά του, ώστε να διαγράψει τις αταξίες της νεότητάς του που είναι αποθηκευµένες στα κοινωνικά δίκτυα», είχε δηλώσει τον περασµένο Αύγουστο ο διευθύνων σύµβουλος της Google Έρικ Σµιντ, σκιαγραφώντας ένα εφιαλτικό µέλλον για την ιδιωτικότητα στην ψηφιακή εποχή. «Δείξτε µας 14 φωτογραφίες σας και µπορούµε να βρούµε ποιος είστε. Νοµίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες στο Ιντερνετ; Εχετε στο facebook!», είχε δηλώσει τον ίδιο µήνα. Και είχε δίκιο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι χρήστες του δηµοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου στον κόσµο ξεπέρασαν πρόσφατα τα 596 εκατοµµύρια και στην Ελλάδα πλησιάζουν τα 3 εκατοµµύρια. Το ίδιο το Facebook ανακοίνωσε ότι κάθε µέρα που περνά, τα µέλη του ανεβάζουν στα προφίλ τους 100 εκατοµµύρια νέες φωτογραφίες. Οι επιστήµονες του Πανεπιστηµίου του Ζάαρλαντ στη Δυτική Γερµανία επιχείρησαν να δηµιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας των προσωπικών µας δεδοµένων, παρουσιάζοντας το X-pire.
Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που κάνει τις φωτογραφίες να εξαφανίζονται αυτόµατα από το ίντερνετ σε χρόνο που καθορίζουν οι ιδιοκτήτες τους, δίνοντάς τους µεγαλύτερο έλεγχο του υλικού που αναρτούν.
Το Χ-pire, που θα είναι διαθέσιµο τις προσεχείς ημέρες, επιτρέπει στους χρήστες να δώσουν στις εικόνες που «ανεβάζουν» ηµεροµηνία λήξης, µετά την πάροδο της οποίας θα διαγράφονται αυτόµατα, όπως δήλωσε ο Μίκαελ Μπάκες, δηµιουργός του λογισµικού και καθηγητής της έδρας της Ασφάλειας Πληροφοριών καιτης Κρυπτογραφίας στο Πανεπιστήµιο του Ζάαρλαντ.
Πριν ο χρήστης «ανεβάσει» τη φωτογραφία στο ίντερνετ, τη «σέρνει» µέσα στο πρόγραµµα το οποίο την κρυπτογραφεί, εφοδιάζοντάς τη µε ένα ηλεκτρονικό κλειδί το οποίο την κρατά ενεργή για ένα προκαθορισµένο από τον χρήστη χρονικό διάστηµα.
Με 2 ευρώ τον µήνα
Μέχρι σήμερα οι χρήστες του Παγκόσµιου Ιστού έπρεπε να επιλέξουν µεταξύ τού να εκχωρήσουν –ουσιαστικά– τον απόλυτο έλεγχο του υλικού τους, δηµοσιεύοντάς το στο ίντερνετ, και του να µην το δηµοσιεύσουν ποτέ, αν επιθυµούσαν να το προστατεύσουν.
Το X-pire δίνει τώρα στους κυβερνοναύτες –έναντι 2 ευρώ τον µήνα– τη δυνατότητα να µοιράζονται online προσωπικές φωτογραφίες, µε τη διασφάλιση ότι θα µπορούν να τις διαγράψουν για πάντα οποιαδήποτε στιγµή το θελήσουν.
Το λογισµικό, που θα διατίθεται ως πρόσθετο (add-on) στο πρόγραµµα πλοήγησης Mozilla Firefox, δηµιουργήθηκε κατά παραγγελία της γερµανικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόµας ντε Μεζιέρ, είχε απευθύνει κάλεσµα στην ερευνητική κοινότητα να δηµιουργήσει µια ψηφιακή γόµα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχε δίου της κυβέρνησης για το διαδίκτυο που ανακοινώθηκε τον περασµένο Ιούνιο.
Η γόµα είναι σήµερα γεγονός και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ειδικού συνεδρίου που διοργάνωσε το γερµανικό υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή. Ωστόσο, οι δηµιουργοί του X-pire δεν ισχυρίζονται ότι το λογισµικό παρέχει πλήρη προστασία από τα «αδιάκριτα» µάτια.
Ο Μίκαελ Μπάκες παραδέχθηκε ότι το πρόγραµµά του δεν προστατεύει 100% τους χρήστες. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες που δηµοσιεύουµε σε ιστότοπους ή κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το MySpace και το Flickr, µπορεί εύκολα να τις αντιγράψει και να τις ανεβάσει ξανά στο Web. «Το λογισµικό µας δεν είναι πανάκεια. Η αντιγραφή και αναδηµοσίευση των αρχείων δεν µπορεί να σταµατήσει. Ωστόσο µπορεί να αποτελέσει εξαίρεση», δήλωσε ο καθηγητής.
17/01/2011 - Γιάννης Ανδριτσόπουλος / tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
- Η απροετοίμαστη ψηφιακή Ελλάδα (που δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι)
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV