02 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Στις 18 Ιανουαρίου, η Apple ανακοίνωσε ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο της οικονομικής χρήσης διαμορφώθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, με τα έσοδά της να ενισχύονται στο εντυπωσιακό ποσό των 27 δισ. δολαρίων και τα κέρδη της στα έξι δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας αυξήσεις 71% και 78% από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Ωστόσο, τα αρνητικά νέα ήρθαν μία μέρα αργότερα. Ο Στιβ Τζομπς, ο ιστορικός διευθύνων σύμβουλος της Apple ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε ότι θα πάρει άλλη μία αναρρωτική άδεια προκειμένου να επικεντρωθεί στην υγεία του.
Η Apple έχει ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση. Το 2004, ο κ. Τζομπς αναγκάστηκε να χειρουργηθεί, καθώς είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας. Το 2009, είχε λάβει πάλι αναρρωτική άδεια έξι μηνών για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Τζομπς κατάφερε να ανακάμψει και η Apple κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της. Η Apple αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία, πίσω από την πετρελαϊκή Exxon, βάσει κεφαλαιοποίησης!
Η Apple πιθανότατα να συνεχίσει να ευημερεί και αυτή τη φορά, όπως και τις προηγούμενες. Τα προϊόντα της είναι πλέον εξαιρετικά δημοφιλή. Η εταιρεία ερευνών IDC προβλέπει ότι η αγορά για υπολογιστές ταμπλέτες, στην οποία η Apple διατηρεί κυρίαρχη θέση, θα υπερτετραπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Apple επεξεργάζεται ήδη νέες εκδόσεις τόσο για το iPhone όσο και για το iPad, οι οποίες αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στη διάρκεια του έτους, ενώ ο Τιμ Κουκ, που αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης κατά την απουσία του Στιβ Τζομπς, τα έχει καταφέρει και στο παρελθόν με διακρίσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η Apple δέχεται εντονότατες πιέσεις για να αποκαλύψει το σχέδιο διαδοχής, καθώς και να παράσχει πληροφορίες για την πορεία της υγείας του Στιβ Τζομπς. Η πικρή πραγματικότητα για το θέμα της διαδοχής πιθανότατα να έχει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς αρκετοί από αυτούς που δεν θα λάβουν το χρίσμα ενδεχομένως να αποφασίσουν να φύγουν από την εταιρεία. Η υγεία, ωστόσο, αποτελεί πολύ πιο περίπλοκο θέμα. Ακόμα και τα αφεντικά έχουν το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής. Oμως, ο ειδικός σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στο πανεπιστήμιο του Delaware, Τσαρλς Έλσον, υποστηρίζει ότι ο ρόλος του κ. Τζομπς στην Apple είναι τόσο σημαντικός ώστε να προσδίδει κάποιο βάρος στους ισχυρισμούς υπέρ της δημοσίευσης περισσότερων πληροφοριών για την υγεία του.
29/01/2011 - The Economist / kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV