05 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η έκθεση της IFPI για το 2011 δείχνει αύξηση 6% στα έσοδα από τη διανομή ψηφιακής μουσικής χάρη στις εκατοντάδες υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν!
Η μουσική βιομηχανία, η πρώτη από τις δημιουργικές βιομηχανίες που έφαγε το στραπάτσο του ίντερνετ, επανήλθε με την τελευταία της ετήσια έκθεση για να υπενθυμίσει πόσο την πλήττει η διαδικτυακή πειρατεία... Πέρσι έχασε άλλο ένα 9% των εσόδων της, πρόπερσι είχε χάσει 7%...
Τα στατιστικά που παρουσίασε προ ημερών η Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI) δείχνουν όμως και κάτι άλλο: ότι αυξήθηκαν τα έσοδα από τη διανομή ψηφιακής μουσικής, μέσω των εκατοντάδων σχετικών υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν. Τα νέα μοντέλα αδειοδότησης και διανομής αύξησαν το ψηφιακό μερίδιο των δισκογραφικών σε 29% των συνολικών εσόδων. Το ποσοστό αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία των καινοτόμων μοντέλων διανομής όταν συγκρίνεται με τα αντίστοιχα 4% για τις εφημερίδες, 2% για τα βιβλία και 1% για τις ταινίες. Μόνο οι ψηφιακές πωλήσεις παιχνιδιών ξεπερνούν τη μουσική, με 39%.
Από το 2003, βέβαια, οι δισκογραφικές υπολογίζουν πως έχουν απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εμπορικής αξίας τους «εξαιτίας της ψηφιακής πειρατείας». Η IFPI υποστηρίζει ότι θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες, για τους οποίους δαπανάται περίπου 16% του παγκόσμιου τζίρου των εταιρειών. Αυτό που δεν συμμερίζεται, ασφαλώς, η ομοσπονδία είναι ότι χάρη στην ελευθερία διακίνησης της τέχνης μέσω ίντερνετ το κοινό όλα αυτά τα χρόνια έχει γνωρίσει εκατοντάδες χιλιάδες καλλιτέχνες που οι δισκογραφικές θα τους έκλειναν (και τους κλείνουν) την πόρτα!
Το λόμπι των δισκογραφικών στηρίζει πλέον τις ελπίδες του στις συμμαχίες με κυβερνήσεις που μεταθέτουν τον έλεγχο της διακίνησης περιεχομένου στους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ. Τα πρότυπα της Γαλλίας (νόμος Hadopi) και της Νότιας Κορέας, που αναγκάζουν τους παρόχους να ελέγχουν τα δίκτυα Ρ2Ρ θεωρούνται καλό σημάδι. Πολύ θετική θεωρείται και η ανακοίνωση της Google ότι θα πάρει μέτρα ώστε να μη χρησιμοποιείται η μηχανή αναζήτησής της ως όχημα πειρατείας. Η ομοσπονδία ελπίζει σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αυτό τον μήνα άνοιξε τη σχετική διαβούλευση.
30/01/2011 - Αγγελική Μπουμπούκα / enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV