17 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Προβληματισμός αλλά και ελπίδα για το άνοιγμα των ιστοσελίδων...
Τη χρήση των ιστοσελίδων Facebook και YouTube επέτρεψε εκ νέου την Τετάρτη η κυβέρνηση της Συρίας, τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση διαδικτυακής φραγής για την αντιμετώπιση του κινήματος πολιτικής αμφισβήτησης. Οργανώσεις υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων καλωσόρισαν την είδηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συριακή κυβέρνηση μπορεί να ήρε τη φραγή ώστε να παρακολουθεί πιο στενά τη δραστηριότητα αντικαθεστωτικών στις ιστοσελίδες αυτές.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο αξιοποίησαν το Facebook και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Ακτιβιστές στην Τυνησία χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλι. Μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, συριακές αντιπολιτευτικές οργανώσεις δημιούργησαν σελίδα στο Facebook, αλλά και εκστρατεία στο Twitter, ζητώντας από τον λαό της Συρίας να προχωρήσει σε διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα κατά του καθεστώτος Ασαντ. Η προσπάθεια, παρότι συγκέντρωσε 16.000 μέλη στο Facebook, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους δρόμους.
Παρά την απαγόρευση, πολλοί Σύροι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Facebook και άλλες απαγορευμένες ιστοσελίδες, χάρη σε διακομιστές «proxy», που παρακάμπτουν τα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας της κυβέρνησης τα οποία αποκλείουν την πρόσβαση στη Wikipedia, την Amazon, τα ιστολόγια του Blogspot και ιστοσελίδες του ισραηλινού Τύπου, μεταξύ άλλων.
Οι δημοσιεύσεις στη σελίδα του Facebook αυτή την εβδομάδα περιείχαν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη παρακολούθηση της σελίδας από τις Αρχές, αλλά και ελπιδοφόρες δηλώσεις για την ικανότητα του Facebook να προωθήσει την αλλαγή. Την πρωτοβουλία της συριακής κυβέρνησης χαιρέτισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επεσήμανε ωστόσο ότι οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα των συγκεντρώσεων παραμένουν εν ισχύι.
Η Σουζάνα Βίλα, επικεφαλής της ιστοσελίδας Movements.org, ειδικευμένη στα δημοκρατικά κινήματα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού προσπάθησε να δώσει την εντύπωση δημοκρατικής μεταρρύθμισης με μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να προλάβει διαδηλώσεις αιγυπτιακού ή τυνησιακού τύπου. «Αν και η πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες της Συρίας να οργανωθούν καλύτερα, διευκολύνει επίσης και τις Αρχές να αναγνωρίσουν τους ακτιβιστές και να καταπνίξει το κύμα αντίδρασης», λέει η κ. Βίλα, η οργάνωση της οποίας ιδρύθηκε το 2008 με αποστολή την τεχνολογική υποστήριξη ακτιβιστών.
Ο Σύριος επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Αμπντουλσαλάμ Χαϊκάλ επαίνεσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Δαμασκού, χαρακτηρίζοντάς την απόδειξη της πρόθεσης του καθεστώτος να κινητοποιήσει πολιτικά τη νεολαία. «Η ισχύς των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντική, ιδιαίτερα για την εμπλοκή των νέων στην πολιτική διαδικασία», λέει ο κ. Χαϊκάλ.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Facebook, οι χρήστες οφείλουν να χρησιμοποιούν την πραγματική τους ταυτότητα και δεν έχουν δικαίωμα να κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα ή ανώνυμους λογαριασμούς. Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων μπορεί να οδηγήσει το Facebook στο κλείσιμο λογαριασμού.
Η Ντέμπι Φροστ, εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook, λέει ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να επανεξετάσει τους όρους λειτουργίας της σε χώρες όπου ορισμένοι χρήστες ανησυχούν για την ασφάλειά τους. «Το Facebook είναι βασισμένο σε κουλτούρα χρήσης πραγματικών ονομάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες αναλαμβάνουν την ευθύνη όσων γράφουν ή δημοσιεύουν, ενώ οδηγεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος. Η χρήση ψευδώνυμου αποτελεί παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μας», λέει η κ. Φροστ, που επισημαίνει ότι η εταιρεία διαπίστωνε κάποια κίνηση στη Συρία, αν και ο αριθμός χρηστών του Facebook στη χώρα ήταν ασυνήθιστα χαμηλός για τον πληθυσμό της. Παρότι έως την Πέμπτη το Facebook δεν είχε καταγράψει αύξηση χρήσης στη Συρία, ειδικοί ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μία ή δύο εβδομάδες.
Την απελευθέρωση νεαρής μπλόγκερ «κατασκόπου» ζητούν από τη Συρία οι ΗΠΑ
Τη «μυστική δίκη» της νεαρής μπλόγκερ Ταλ αλ Μολούι στη Συρία με την κατηγορία της κατασκοπείας καταδικάζει η Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η νεαρή έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η σύλληψή της σχετίζεται με το μπλογκ της, στο οποίο αναρτούσε κείμενα υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων. Η Ταλ αλ Μολούι τέθηκε υπό κράτηση το 2009, ενώ τελείωνε το σχολείο, και ο υπολογιστής της κατασχέθηκε.
Η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι η «κατασκοπευτική της δράση» οδήγησε σε επίθεση σε στρατιωτικό αξιωματικό της χώρας από ξένους πράκτορες, χωρίς να διευκρινίζεται από πού. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη μυστική δίκη της μπλόγκερ Ταλ αλ Μολούι και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με τις ΗΠΑ «οι οποίοι κατέληξαν σε ψευδείς κατηγορίες περί κατασκοπείας», αναφέρει η ανακοίνωση. «Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στους Σύρους πολίτες να απολαμβάνουν τα οικουμενικά δικαιώματά τους της έκφρασης και της συνάθροισης χωρίς τον φόβο αντιποίνων από την κυβέρνησή τους» καταλήγει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τρεις συριακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου ότι η Ταλ αλ Μολούι ανακρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου από το ανώτατο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας πριν επιστρέψει στο κελί της. Τον Οκτώβριο η συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν έγραψε ότι οι αρχές της χώρας κατηγορούν την 19χρονη για κατασκοπεία υπέρ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Η νεαρή έμεινε αρκετούς μήνες στη φυλακή, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το ιστολόγιο της Αλ-Μαλούχι δεν ασχολείτο με τη συριακή πολιτική. Περιελάμβανε ποιήματα, άρθρα που υποστήριζαν το παλαιστινιακό ζήτημα, άρθρα που επέκριναν τη Μεσογειακή Ένωση, μια γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία για τη συνεργασία αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, καθώς και του Ισραήλ.
Η σύλληψή της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους μπλόγκερ των αραβικών κρατών με πολλούς να καταδικάζουν την καταστολή χωρίς διακρίσεις στη Συρία.
13/02/2011 - The New York Times / kathimerini.gr - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV