Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η ιστορική χειραψία του Στίβεν Ελοπ (Nokia) με τον Στίβ Μπάλμερ (Microsoft)

Η Microsoft θα καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια στη Nokia για να εγκαταστήσει τα Windows Phone στα smartphone της, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Στίβεν Έλοπ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, μια ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών του Mobile World Congress. Πάντως, επενδυτές και υπάλληλοι της Nokia διατηρούν τις επιφυλάξεις τους: η μετοχή της Nokia έκανε βουτιά 14% και οι Φινλανδοί υπάλληλοι πήγαν σπίτι τους νωρίτερα...

Μια ημέρα πριν την έναρξη του σόου της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη, ο Έλοπ αξιοποίησε την παρουσίαση στον Τύπο για να τονίσει ότι εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματα της στρατηγικής αυτής συμφωνίας η Nokia θα εισπράξει δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτό είναι κάτι που δεν πιστεύω ότι εξηγήθηκε επαρκώς», είπε ο Έλοπ. Ο επικεφαλής της Nokia, και πρώην υπάλληλος της Microsoft, είπε επίσης ότι το Google είχε επίσης προσεγγίσει τον Φιλανδό κατασκευαστή για να τον πείσει να ασπαστεί το Android. Οι πληρωμές της Nokia αποδεικνύουν ότι «η Nokia θα συμβάλλει σημαντικά» στην προώθηση της πλατφόρμας της Microsoft, συμπλήρωσε.

Τα πρώτα smartphone με Windows Phone 7 παρουσιάστηκαν στα τέλη του 2010 από την LG και την HTC, εντούτοις αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πέτυχαν παρά μονοψήφια ποσοστά της αγοράς smartphone ως τώρα. Την ίδια στιγμή, η Nokia κατείχε το τρίτο τρίμηνο του 2010 το 30% της αγοράς smartphone, ποσοστό υψηλό αν και μειωμένο κατά 10% με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τα smartphone της Nokia χρησιμοποιούν το Symbian, ένα λειτουργικό που δεν αναπτύχθηκε για οθόνες αφής.

Η Nokia θα συνεισφέρει την υπηρεσία Ovi Maps και θα πληρώνει την Microsoft για τη χρήση του λογισμικού της, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους κατασκευαστές. Παράλληλα, θα εξοικονομήσει χρήματα από την διακοπή της ανάπτυξης δικού της λογισμικού. Παρά το γεγονός ότι η Nokia θα πληρώνει για ό,τι της προσφέρεται (δικαιώματα για τη χρήση του λογισμικού της Microsoft), τελικά στα ταμεία της θα εισρεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο επικεφαλής της Nokia.

Από την άλλη, αναλυτές εκτιμούν ότι η Google πληρώνει τους κατασκευαστές για τη χρήση του Android, εντούτοις πρόκειται για εκτίμηση απουσία αριθμών που να το τεκμηριώνουν.

O Στίβεν Έλοπ πήρε τη θέση του CEO στη Nokia τον Σεπτέμβριο του 2010. Στην συνάντησή του με τον Τύπο πριν την έναρξη του Mobile World Congress κλήθηκε να απαντήσει το εύλογο ερώτημα: «Είστε δούρειος ίππος της Microsoft στη Nokia;» για να δώσει την προφανή αρνητική απάντηση, δεδομένου ότι σύσσωμη η διοίκηση της Nokia έδωσε το πράσινο φως για την σύναψη της στρατηγικής σημασίας συμφωνίας.

Ο Έλοπ είπε επίσης ότι εάν η Nokia επέλεγε το στρατόπεδο του Android, οι καταναλωτές θα είχαν ουσιαστικά μόνο δύο επιλογές (χωρίς να αναφέρει το iOS του κραταιού iPhone), μεταδίδει το Associated Press.

 

14/02/2011 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;