Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

epub logo

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με βίντεο, ήχο, κίνηση (animation) και διαδραστικότητα (interaction) σήμερα δεν είναι ακριβώς ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, δεν είναι δηλαδή ένα αρχείο ePUB που μπορούμε να διαβάσουμε (και ακούσουμε, δούμε, αλληλεπιδράσουμε) στη συσκευή της επιλογής μας όποιο λειτουργικό και αν τρέχει αυτή. Ένα τέτοιο βιβλίο συνήθως γίνεται μια εφαρμογή, και τρέχει κάθε φορά σε ένα και μόνο λειτουργικό σύστημα, ενώ πρέπει να επανασχεδιαστεί π.χ. για iOS (το λειτουργικό του iPad και του iPhone), Android, τους υπολογιστές κλπ. Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του προτύπου ePUB που θα έχει οριστικοποιηθεί ως το Μάιο του 2011.

Το ePUB είναι ένα είδος αρχείου και ένα πρότυπο για τη δημιουργία αρχείων που επιτρέπει στο κείμενο να σελιδοποιείται ακριβώς σύμφωνα με τη διαθέσιμη οθόνη, η κάθε σελίδα δηλαδή να "χωράει" ακριβώς, ώστε να χρειάζεται να γυρίζουμε απλά σελίδα για να συνεχίζουμε να διαβάζουμε και να μπορούμε επίσης να αλλάζουμε το μέγεθος και το είδος της γραμματοσειράς, την απόσταση των γραμμών κλπ Είναι επίσης το πιο διαδεδομένο είδος αρχείου που χρησιμοποιείται σήμερα διεθνώς για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων (το χρησιμοποιούν πρακτικά όλοι εκτός από το Amazon). Είναι ανοιχτό και δεν είναι ιδιοκτησία κάποιας εταιρείας, αλλά η εξέλιξή του καθορίζεται από το International Digital Publishing Forum (IDPF). Μπορεί να διαβαστεί τόσο από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες όσο και από οποιοδήποτε tablet PC, smartphone και υπολογιστή με όποια από τις εφαρμογές που το υποστηρίζουν (στην πράξη αυτή η δυνατότητα περιορίζεται με το κλείδωμα των βιβλίων). Το πρόβλημα του ePUB είναι ότι υποστηρίζει βασικά κείμενο καθώς και εικόνες σε μια σχετικά απλή διάταξη στη σελίδα, αλλά όχι multimedia και αλληλεπίδραση. Η επόμενη γενιά του όμως, το EPUB3 (τώρα βρισκόμαστε στο ePUB 2.0.1), σχεδιάζεται για να υποστηρίζει ακριβώς αυτές τις δυνατότητες. Έτσι, έχοντας στην κατοχή μας ένα και μόνο αρχείο θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ανεξαρτήτως συσκευής και λειτουργικού και, αντίστροφα, ο εκδοτης θα πρέπει να δημιουργεί ένα και μόνο αρχείο αντί για πλειάδα εφαρμογών για την κάθε διαφορετική πλατφόρμα.

Ένα δείγμα από το πώς θα είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε EPUB3 δημιούργησε η Λάιζα Ντέιλι, που ασχολείται με την ανάπτυξη του προτύπου, μετατρέποντας το εικονογραφημένο βιβλίο Abroad του Thomas Crane σε ebook. Η Λάιζα Ντέιλι είναι από τους δημιουργούς του Ibis Reader. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο σε EPUB3 (δεν είναι εφαρμογή, αν και μοιάζει) και διαβάζεται με την εφαρμογή iBooks σε ένα iPad:

Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα JavaScript, HTML5 και CSS3, αλλά για πιο τεχνικά θέματα διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση της Λάιζα Ντέιλι.

Η αρχή του τέλους των εφαρμογών, τουλάχιστον για τα βιβλία;

 

14/02/2011 - elektronikosanagnostis.blogspot.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;