Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

«Της μόδας» και «σέξι» έγιναν οι διαρροές μυστικών, χάρη στο Wikileaks.

wikileaks

Ως «σέξι» χαρακτηρίστηκε η διαρροή μυστικών σε συνδιάσκεψη σχετικά με θέματα ασφαλείας (RSA) στο Σαν Φρανσίσκο, σε συζήτηση σχετικά με το φαινόμενο Wikileaks.

Πλέον, όπως αναφέρθηκε στη συνδιάσκεψη, κυριαρχεί η εντύπωση πως η διαρροή δεδομένων είναι πάντα «καλή», κάτι που έχει οδηγήσει σε «κύμα» δημιουργίας ομάδων με στόχο την απόκτηση εμπιστευτικών δεδομένων (κατά προτίμηση με «έμμεσους» τρόπους).

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται η περίπτωση των «Ανώνυμων», που πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ χιλιάδες emails από την εταιρεία ασφαλείας ΗBGary, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω hacking δραστηριοτήτων.

«Πρόκειται για μία νέα εποχή» είπε σχετικά ο Κέβιν Πάουλσεν, αρχισυντάκτης του Wired.com, συμπληρώνοντας πως «η κύρια συνεισφορά του Τζούλιαν Ασάντζ είναι η 'μάρκα' του Wikileaks, και η δημιουργία της εντύπωσης πως η διαρροή είναι κάτι καλό… ότι η πληροφορία 'θέλει' να είναι ελεύθερη… έχει να κάνει με το ποιος ελέγχει το ίντερνετ».

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και η άποψη του Ρότζερ Κρέσεϊ, αναλυτή θεμάτων αντιτρομοκρατίας του NBC News και πρώην αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.: «Είτε πρόκειται για hacking από μέσα ή από έξω, το Wikileaks κάνει τις διαρροές σέξι».

Το φαινόμενο Wikileaks αποτέλεσε αντικείμενο εξαιρετικά λεπτομερούς ανάλυσης στη συνδιάσκεψη, όπως και οι «Ανώνυμοι», οι οποίοι επιτέθηκαν σε όσους τάχθηκαν «εχθρικά» εναντίον του Wikileaks και του Ασάντζ. Ο πιο πρόσφατος στόχος τους ήταν η εταιρεία ασφαλείας HBGary, θυγατρική της οποίας εργάζεται για να ανακαλύψει τις ταυτότητες των «Ανώνυμων».

Ωστόσο, η εταιρεία αποσύρθηκε από τη συνδιάσκεψη επικαλούμενη απειλές κατά του προσωπικού της μετά την προαναφερθείσα δημοσιοποίηση χιλιάδων emails που αποδίδονταν σε στελέχη της, σε κάποια εκ των οποίων αναφερόταν πως η εταιρεία ήταν πρόθυμη να αναλάβει να αμαυρώσει την εικόνα των υποστηρικτών του Wikileaks. Ωστόσο, η επίσημη θέση της HBGary είναι πως τα μηνύματα αυτά αλλοιώθηκαν πριν κυκλοφορήσουν στο Ίντερνετ.

Κατά τον Πάουλσεν, όλα αυτά είναι απλά μία πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει: «Δεν θα είναι διαρροές. Θα είναι hacking- με τους Ανώνυμους να υιοθετούν την ηθική και το ύφος του Wikileaks».

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε πως δεν περίμενε ότι το Wikileaks θα κατέφευγε σε τέτοιου είδους τακτικές: «Ο Τζούλιαν Ασάντζ θέλει νομιμότητα. Θέλει χρηματοδότηση, και θέλει να ενεργοποιηθεί ξανά ο λογαριασμός του στο PayPal. Δεν θα 'χακάρει' μία εταιρεία ασφαλείας για να δημοσιεύσει τα emails της…τέτοιες ενέργειες θα βλέπουμε από τους αντιγραφείς του Wikileaks. Δεν θα έχουν συγκεκριμένους σκοπούς, ούτε κάτι να χάσουν. Αυτό είναι το μέλλον».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Τζεφ Μπαρντίν, ειδικός σε θέματα κυβερνοτρομοκρατίας και στρατηγικής ασφαλείας της XA Systems, που ειδικεύεται σε ιστοσελίδες φανατικών ισλαμιστών. «Δεν υπάρχει αρχηγός. Ο κόσμος ξεσηκώνεται για ένα θέμα. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την ιδέα πως 'η διακίνηση πληροφοριών πρέπει να είναι ελεύθερη' μέχρι κάποιου είδους κοινωνική ιδεολογία, και θα επιτεθούμε όλοι μαζί, και θα το κάνουμε συλλογικά και θα σταματήσουμε όταν έχουμε τελειώσει».

«Πρέπει να δούμε με τι θα μοιάζει το μέλλον ύστερα από αυτές τις επιθέσεις των Ανώνυμων, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τον καθένα να διαθέσει το μηχάνημά του και να 'συμμετέχει στη μάχη'…υπάρχει η εντύπωση πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, και πως όλοι είναι ευάλωτοι» είπε ο Δρ. Χιου Τόμσον, της People Security.

Ο Ρότζερ Κρέσεϊ σύγκρινε την κατάσταση με τον Ψυχρό Πόλεμο και την αρχή της «Βέβαιης Αμοιβαίας Καταστροφής» (Mutually Assured Destruction): το ίντερνετ το άλλαξε αυτό. «Τότε μπορέσαμε να διαμορφώσουμε τους κανόνες, αλλά σήμερα στον κυβερνοχώρο, όλοι μέχρι ενός σημείου διαθέτουν "πυρηνικά"»...

 

23/02/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;