02 Μαρτιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Kερδίζει έδαφος έναντι της Apple στα smartphones και στους «υπολογιστές - ταμπλέτες»
«Έξυπνα» κινητά τα οποία υποστηρίζουν παιχνίδια υψηλών προδιαγραφών, όπως το Xperia Play της Sony, αλλά και tablet PC με οθόνη αφής μεγέθους 10,1 ιντσών και ανάλυση 1.280x800 pixel, σαν το Galaxy Tab 10.1 της Samsung, είναι μόνον λίγα από τα νέα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και θα «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Κάτι που δείχνει ότι ο ιντερνετικός κολοσσός κερδίζει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στα smartphones και στους «υπολογιστές - ταμπλέτες».
Oχι όμως ότι η κυριαρχία της Google στις φορητές συσκευές πρέπει να θεωρείται δεδομένη: η Apple, ο βασικότερος αντίπαλός της, έχει δημιουργήσει μία ομολογουμένως πληρέστερη πλατφόρμα γύρω από τα iPhone και iPad, μέσα από την οποία οι κάτοχοί τους αποκτούν πρόσβαση σε αμέτρητα μουσικά άλμπουμ, εκατοντάδες βιβλία ή περιοδικά και χιλιάδες εφαρμογές. Γι’ αυτό και ο νέος «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στις δύο εταιρείες αφορά στο ποια από αυτές θα εξασφαλίσει το πλουσιότερο περιεχόμενο στους χρήστες.
Eτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Google πρόκειται να λανσάρει μία μουσική υπηρεσία ειδικά για tablet PC. Η υπηρεσία αυτή, γνωστή ως «Google Music», αναμένεται να εγκαινιαστεί σε περίπου δύο μήνες, μαζί με τις πρώτες συσκευές που θα είναι συμβατές με το νέο λειτουργικό σύστημα Honeycomb για «υπολογιστές - ταμπλέτες». Το «Google Music» αναμένεται να αναπληρώσει το κενό ως προς την online πώληση άλμπουμ μέσα από συσκευές Android, παρ’ όλο που σήμερα υπάρχουν αρκετά ψηφιακά δισκοπωλεία, όπως το Rhapsody. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Google θα συνάψει συμφωνίες με τόσο πολλές δισκογραφικές εταιρείες, ώστε να ανταγωνισθεί επί ίσοις όροις το iTunes της Apple, το οποίο μέσα σε επτά χρόνια έχει πουλήσει 10 δισ. τραγούδια.
Εξίσου όμως σημαντικό ατού για τα iPhone και iPad είναι η ποικιλία εφαρμογών που υπάρχουν στο App Store, οι οποίες ήδη ξεπερνούν τις 350.000. Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες applications στο online κατάστημα του Android υστερούν τόσο αριθμητικά (υπολογίζονται σε 100.000) όσο και σε ποιότητα. Λόγος που, όπως γράφει η εφημερίδα «The Wall Street Journal», ανάγκασε την Google να προσλάβει πρόσφατα δεκάδες ειδικούς για να εμπλουτίσουν τα διαθέσιμα προγράμματα.
Μάλλον, πάντως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του «πολέμου» είναι το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν με μία μόλις μία ημέρα διαφορά τις υπηρεσίες online συνδρομών για τις εφημερίδες και τα περιοδικά που θα διακινούνται μέσα από τις πλατφόρμες τους.
Η υπηρεσία της Apple, που εγκαινιάσθηκε πρώτη στις 16 Φεβρουαρίου, επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των συσκευών της να αγοράσουν μέσα από το App Store συνδρομές των ηλεκτρονικών εντύπων που επιθυμούν, με την εταιρεία να παρακρατάει το 30% ως προμήθεια. Οι εκδότες θα καθορίζουν οι ίδιοι την αμοιβή, ενώ όταν η αγορά γίνεται από τις δικές τους ιστοσελίδες, η Apple δεν θα έχει κανένα κέρδος.
Με το δικό της σύστημα πληρωμών «Google One Pass», από την άλλη, η Google προσφέρει ελκυστικότερους όρους συνεργασίας, αφού η προμήθεια είναι 10% και η εταιρεία θα μοιράζεται μαζί με τους εκδότες τα στοιχεία των αγοραστών, ώστε οι δεύτεροι να έχουν πλήρη εικόνα του αναγνωστικού τους κοινού. Επίσης, σχεδιάστηκε με πιο ανοιχτή φιλοσοφία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην περίπτωση sites που προσφέρονται επί πληρωμή, ενώ είναι δυνητικά συμβατό και με συσκευές εκτός Android.
Βέβαια, ο ανταγωνισμός των δύο εταιρειών για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων εντύπων και προγραμμάτων μόνο θετικός μπορεί να θεωρηθεί για τους καταναλωτές. Oπως επίσης και για τους δημιουργούς όλου αυτού του περιεχομένου, οι οποίοι αναζητούν μία νέα πηγή εσόδων μέσα από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα tablet PC.
Microsoft και Nokia
Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό «οικοσύστημα» στην αγορά των smartphone και των tablet PC με το νέο λειτουργικό σύστημα Windows Phone 7, η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με τη Nokia όχι μόνο με σκοπό να εμπλουτίσει το WP7 με νέα μοντέλα. Αντίθετα, η Microsoft ποντάρει πολλά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της, όπως για παράδειγμα με τη συγχώνευση του συστήματος πλοήγησης της φινλανδικής εταιρείας Ovi Maps στη μηχανή αναζήτησης Bing. Επίσης, προσδοκά να προσελκύσει αρκετούς από τους προγραμματιστές που μέχρι σήμερα ανέπτυσσαν εφαρμογές για το λειτουργικό Symbian της Nokia, οι οποίοι φτάνουν τους 400.000.
Eτσι κι αλλιώς, η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημοφιλή της σουίτα γραφείου office, καθώς με την αναβάθμιση των WP7 κάθε χρήστης θα έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό στα αρχεία του, χάρη στην τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους». Και από την πλατφόρμα της Microsoft σε ορισμένες χώρες μπορεί κανείς ήδη να αγοράσει μουσική ή ταινίες, αλλά και να χρησιμοποιήσει τις online υπηρεσίες που προσφέρονται για την παιχνιδομηχανή Xbox.
27/02/2011 - Κώστας Δεληγιάννης / kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV