Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Κρίνει ανακριβή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής - Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν αρνείται τα στοιχεία, αλλά δηλώνει ότι δεν της έχουν δοθεί

ΔΤΚ Κινητής τηλεφωνίας

H Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας θυμίζει άλλη μια φορά ότι ο κλάδος πλήττεται από την επιβολή φόρων επί φόρων με αφορμή τη δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή κινητής τηλεφωνίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι οι εταιρείες κρατούν τις τιμές σταθερές και περνούν όλες τις αυξήσεις φόρων στον καταναλωτή.

Επικαλούμενη έρευνα που διενέργησε η ICAP σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά ο κλάδος απορροφά τις αυξήσεις φόρων και μειώνει τις τιμές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (PDF | 13 σελίδες | 380kb), η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 5,2% το μήνα Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2010, προήλθε από τις αυξήσεις πολλών δεικτών με την ομάδα «Επικοινωνίες» να συμβάλλει στην αύξηση «κατά 4,0%, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.»

Όμως, η ΕΕΚΤ χαρακτηρίζει «μεγάλη» την απόκλιση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του κλάδου κινητής τηλεφωνίας από τη μέση τιμή ανά λεπτό ομιλίας και υποστηρίζει ότι η πτωτική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία χρόνια, δεν αποτυπώνεται στο δείκτη τιμών καταναλωτή του κλάδου και αντιπροτείνει νέο μοντέλο υπολογισμού.

Η έρευνα δείχνει, συνεχίζει η ΕΕΚΤ, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή του κλάδου κινητής τηλεφωνίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έρχεται σε αντίθεση με τα δημοσιευμένα στοιχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με τα έσοδα ανά λεπτό ομιλίας.

Τις πταίει;
Η ΕΕΚΤ υποστηρίζει ότι, όπως αποδεικνύει η μελέτη, αυτό οφείλεται στο μοντέλο υπολογισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που ακολουθείται σήμερα, το οποίο δεν αποτυπώνει τις σημαντικές μειώσεις τιμών στις οποίες έχει προχωρήσει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια και την επακόλουθη συμβολή της κινητής τηλεφωνίας στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ενώ τα δημοσιευμένα στοιχεία των εταιρειών για τα έσοδα ανά λεπτό ομιλίας, προσαρμοσμένα και με τις αυξήσεις που οφείλονται στην έμμεση φορολογία, δείχνουν μία συνεχή και μεγάλη μείωση της τάξης του -46,3% (για το διάστημα Α’ τρ. 2008 - Γ’ τρ. 2010), ο δείκτης τιμών καταναλωτή του κλάδου κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει, για το ίδιο διάστημα, αύξηση 10,9%.

Με βάση το μοντέλο του δείκτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο κλάδος κρατά τις τιμές του σταθερές και περνά όλες τις αυξήσεις φόρων στον καταναλωτή. Με βάση το δείκτη εσόδων ανά λεπτό ομιλίας, ο κλάδος όχι μόνο απορροφά όλες τις αυξήσεις φόρων αλλά προχωρά και σε μειώσεις ακόμη και μετά την επίδραση των φόρων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να απολαμβάνει ακόμη χαμηλότερες τιμές. Η απόκλιση των δύο δεικτών είναι τόσο μεγάλη ώστε να έχει επίδραση στο συνολικό πληθωρισμό κατά περίπου 1,2% σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Δεν συνυπολογίζονται οι συνεχείς προσφορές και εκπτώσεις
Η αντίθεση αυτή εξηγείται κυρίως από την αντικειμενική δυσκολία υπολογισμού του δείκτη τιμών στον κλάδο και από τους περιορισμούς της υφιστάμενης μεθοδολογίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η οποία δεν αντιμετωπίζει τις μεταβολές στα παρεχόμενα και δημοφιλέστερα προγράμματα.

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη εκπτώσεις και προσφορές που στο συγκεκριμένο κλάδο χρησιμοποιούνται συστηματικά και περιορίζουν σημαντικά το κόστος για τον καταναλωτή ενώ παρακολουθείται ένα υποσύνολο των παρεχόμενων τιμών, το οποίο δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε καμία άλλη χώρα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, δεν σημειώνονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο υπολογισμού του δείκτη τιμών της κινητής τηλεφωνίας όσο στην Ελλάδα, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες η μεταβολή του δείκτη είναι αρνητική όπως  και στα έσοδα ανά λεπτό ομιλίας.  

Κοιτάξτε στα «προφίλ καταναλωτών»
Τέλος, μέσα από τη μελέτη του ΟΠΑ και της ICAP Group προτείνεται η υιοθέτηση νέου μοντέλου παρακολούθησης του δείκτη τιμών καταναλωτή του κλάδου, το οποίο να βασίζεται στην παρακολούθηση προφίλ καταναλωτών, όπως γίνεται σε μία πληθώρα άλλων χωρών (π.χ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), προκειμένου να αποτυπώνεται καλύτερα η εξέλιξη των τιμών του κλάδου κινητής τηλεφωνίας και να εξάγονται ορθότερα συμπεράσματα αναφορικά με τη συμβολή της στον πληθωρισμό.

Ενημέρωση: Σχετικά με το θέμα, απευθυνθήκαμε όπως οφείλαμε στη Ελληνική Στατιστική Αρχή και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Οικονομικών και Βραχυχρόνιων Δεικτών. Αναμένουμε την επίσημη απάντηση στα επιχειρήματα που προβάλλει η ΕΕΚΤ -ωστόσο, ήδη ο Προϊστάμενος έκανε σαφές ότι έχει αντεπιχειρήματα, με πρώτο την δεδηλωμένη πρόθεση της υπηρεσίας προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δεχθεί από τις ίδιες στοιχεία για την αποτύπωση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση. Σημειώστε ότι σχετικές συζητήσεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP οι οποίες διεξάγουν τις μελέτες για λογαριασμό της ΕΕΚΤ, είχαν προηγηθεί, αφού η τελευταία έγινε, σύμφωνα με την Αρχή, τον Οκτώβριο του 2010.

 

03/03/2011 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;