16 Μαρτιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Μετά τις 25 Μαρτίου ημέρα διάθεσης του iPad 2 θα έρθει πλήθος συσκευών
Τι ήταν αυτό που κυριάρχησε κατά την παρουσίαση πριν από λίγες ημέρες του iPad 2, του νέου «υπολογιστή-ταμπλέτα» της Apple; Για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ενδεχομένως ορισμένα τεχνικά του χαρακτηριστικά και η τιμή του, καθώς το νέο μοντέλο θα κοστίζει όσο και το πρώτο iPad. Για τους υπόλοιπους χρήστες ανά την υφήλιο, όμως, όλα αυτά επισκιάστηκαν από το γεγονός ότι το iPad 2 θα διατεθεί μόλις στις 25 Μαρτίου σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική αλλαγή, αν λάβουμε υπόψη πως χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληροι μήνες από την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ, πριν το πρώτο iPad κάνει επίσημα την εμφάνισή του στη χώρα μας.
Ετσι σύντομα ο Ελληνας καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του αρκετούς ακόμη υπερσύγχρονους «υπολογιστές-ταμπλέτες» για να επιλέξει. Υπολογιστές που θα ποντάρουν σε επιμέρους μειονεκτήματα του iPad 2 –όπως ότι δεν διαθέτει θύρα USB, υποδοχή για κάρτες μνήμης SD, ενώ η ανάλυση της 9,7 ιντσών οθόνης παραμένει στα 1.024x768 pixel. Αν και κατά γενική ομολογία το συγκεκριμένο tablet PC ανεβάζει τον πήχυ, αφού έχει διπλάσια και εννεαπλάσια ταχύτητα στην επεξεργασία δεδομένων και στα γραφικά αντίστοιχα, συγκριτικά με το προηγούμενο iPad. Παράλληλα, είναι 33% λεπτότερο και 15% ελαφρύτερο, διαθέτει δύο κάμερες για να υποστηρίζει και βιντεοκλήσεις, και θύρα HDMI για σύνδεση με TV.
Μία από τις πρώτες συσκευές νέας γενιάς που θα «κονταροχτυπηθεί» στη χώρα μας με το iPad 2 είναι το Galaxy Tab 10.1 της Samsung, το οποίο μπορεί κανείς ήδη να παραγγείλει στην Ελλάδα. Το Galaxy Tab 10.1 βασίζεται στο λειτουργικό Android, διαθέτει οθόνη 10,1 ιντσών, είναι το ίδιο ελαφρύ με το νέο iPad και διαθέτει έναν εξίσου γρήγορο, διπύρηνο επεξεργαστή. Στα ατού του συμπεριλαμβάνεται η μεγαλύτερη ανάλυση της οθόνης (1.280x800 pixel), η πίσω κάμερα των 8 megapixel που μπορεί να καταγράφει βίντεο full HD αλλά και το γεγονός ότι, χάρις στο Android, το tablet PC της Samsung θα υποστηρίζει flash –το δημοφιλέστερο φορμά των αρχείων βίντεο στο ίντερνετ. Εντούτοις, δεν διαθέτει υποδοχή HDMI.
Προσπάθειες όμως γίνονται ώστε τον Μάιο να έρθει στην Ελλάδα και το Xoom της Motorola, για το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα πως θα… διασχίσει τον Ατλαντικό την άνοιξη. Αλλωστε, πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν το Xoom ως το «αντίπαλον δέος» του iPad 2, παρόλο που έχει μεγαλύτερο βάρος και πάχος και διατίθεται αποκλειστικά με ενσωματωμένη μνήμη 32 GB. Ωστόσο, ο Android «υπολογιστής-ταμπλέτα» της Motorola έχει RAM 1 GB, δέχεται επέκταση μνήμης μέσω καρτών SD και διαθέτει θύρα USB.
Μέσα στον Απρίλιο υπολογίζεται επίσης η κυκλοφορία του Optimus Pad, καθώς η κατασκευάστριά του LG έχει γνωστοποιήσει πως ήδη από αυτό τον μήνα θα ξεκινήσει να το λανσάρει σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Το Optimus Pad δίνει ιδιαίτερο βάρος στην τρισδιάστατη ψυχαγωγία, αφού διαθέτει κάμερα που μπορεί να καταγράφει βίντεο και φωτογραφίες σε 3D, οι οποίες αναπαράγονται σε οποιαδήποτε συμβατή με την τεχνολογία τηλεόραση και στο YouTube 3D. H Android ταμπλέτα της LG διαφοροποιείται επίσης στις διαστάσεις (8,9 ίντσες) και στην ανάλυση που υποστηρίζει η οθόνη (1280x768 pixel). Αν και διαθέτει κι αυτή διπύρηνο επεξεργαστή, θύρα SD και υποδοχή USB.
Το λειτουργικό
Η δημοφιλία και η ανταπόκριση στην αγορά όλων των tablet PC νέας γενιάς θα εξαρτηθούν και από την τιμή διάθεσής τους στη χώρα μας ή από το αν θα διατεθούν σε όλες τις εκδόσεις που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, παράμετροι που ακόμη δεν είναι γνωστές. Πάντως, σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα παίξει επίσης το λειτουργικό σύστημα στο οποίο βασίζονται τα συγκεκριμένα μηχανήματα – εν ολίγοις, ποιο από τα iOS 4.3 (που θα χρησιμοποιεί το iPad 2) και Honeycomb της Google (που θα χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα μοντέλα) είναι πιο αξιόπιστο, φιλικό στον χρήστη και αξιοποιεί καλύτερα τις τεχνικές δυνατότητες κάθε συσκευής.
Σε αυτή την περίπτωση, το iOS 4.3 φαίνεται να διατηρεί ένα προβάδισμα, καθώς η Apple έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα για τις φορητές της συσκευές που διαρκώς βελτιώνεται, αφήνοντας ολοένα θετικότερες εντυπώσεις. Αντίθετα, το Honeycomb –ή αλλιώς Android 3.0– είναι το πρώτο λειτουργικό της Google για «υπολογιστές-ταμπλέτες», και μένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο είναι εξίσου εξελιγμένο.
13/03/2011 - Κώστας Δεληγιάννης
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV