Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το Facebook ήδη δίνει τη δυνατότητα σε όσους ενημερώνουν για τη θέση τους από το κινητό τους να μαθαίνουν για προσφορές σε παρακείμενα καταστήματα.

To Facebook πρόκειται να αξιοποιήσει την συλλογική αγοραστική δύναμη των μελών του για να προωθεί προσφορές επιχειρήσεων ανά περιοχή που προϋποθέτουν μαζική συμμετοχή, κερδίζοντας ένα μερίδιο από αυτές. Με την κίνηση αυτή, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι φανερό ότι απειλεί την κυριαρχία της Groupon.

Οι πρώτες δοκιμές της υπηρεσίας θα αφορούν επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν μαζικά σε εξαιρετικά μειωμένες τιμές τις υπηρεσίες τους στο Ντάλας, το Όστιν, την Ατλάντα, το Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, το Facebook θα συνεργαστεί με οκτώ επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν προσφορές social buying (aggregator) για να τις προβάλλει στην αφιερωμένη σελίδα του, ανάμεσά τους οι Gilt City, Tippr, KGB Deals και Zozi.

Το μοντέλο του social buying, έτσι όπως το έχουμε γνωρίσει από την Groupon και άλλες επιχειρήσεις, αφορά προσφορές κυρίως για το φαγητό, τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και υπηρεσίες ομορφιάς. Συνήθως, οι προσφορές ενεργοποιούνται ακόμα και με 10 ή 20 μόλις αγορές. Τα οφέλη είναι προφανή για όσους συμμετέχουν. Από τη μια, οι καταναλωτές επωφελούνται από την σημαντική έκπτωση που μπορεί να φτάσει έως και το 90% της αρχικής αξίας της υπηρεσίας. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν την έκπτωση (καθώς πρέπει να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών, αλλιώς η προσφορά ακυρώνεται και δεν γίνεται καμία χρέωση όσων είχαν δηλώσει συμμετοχή), διαφημίζουν την πρόταση προσφοράς στους κύκλους των φίλων τους online, όπως στο Facebook ή στο Twitter. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις ναι μεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε χαμηλότερες τιμές, αλλά σε πολύ μεγάλο αριθμό πελατών, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να ξανάρθουν, αυξάνοντας τελικά το πελατολόγιό τους. O μεσολαβητής, η ιστοσελίδα group buying κάθε φορά που συγκεντρώνεται ο προκαθορισμένος ελάχιστος αριθμός συμμετοχών πληρώνεται με ένα μερίδιο από τις πωλήσεις που επιτεύχθηκαν.

facebook creadits

Το πλεονέκτημα του Facebook είναι προφανές, καθώς η προσφορά που θα επιλέγει κάθε μέλος του θα διαχέεται στον κύκλο των φίλων του, εάν το επιλέξει. Επιπλέον, οι προσφορές τοπικών επιχειρήσεων θα εμφανίζονται στη δεξιά στήλη της προσωπικής σελίδας κάθε μέλους, ενώ όλες οι προσφορές θα συγκεντρώνονται σε μια σελίδα. Ασαφές παραμένει εάν το Facebook έχει την πρόθεση να επιτρέψει ή να απαιτήσει τη χρήση του δικού του «διαδικτυακού εικονικού νομίσματος», Facebook Credits για την αγορά προσφορών. Τα Facebook Credits θα είναι το νόμισμα με το οποίο μέλη του Facebook θα ενοικιάζουν ταινίες από την ιστοσελίδα (διαβάστε περισσότερα για την πρώτη ταινία που διατίθεται προς ενοικίαση από το Facebook).

Το 2010 το Facebook εγκαινίασε την υπηρεσία Places με την οποία δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να μοιράζονται πληροφορία για τη θέση που βρίσκονται από την εφαρμογή του Facebook στο κινητό τους: έτσι μπορούν να βλέπουν ποιοι φίλοι είναι κοντά.

Το Places Deals είναι μια υπηρεσία που δίνει σε όλα τα μέλη του Facebook που μοιράζονται πληροφορίες θέσης τη δυνατότητα να ελέγχουν ποιες προσφορές υπάρχουν σε παρακείμενα καταστήματα, εστιατόρια και να μοιράζονται την πληροφορία αυτή με φίλους.

 

15/03/20101 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;