05 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η γενιά των «νέων τεχνοφοβικών» αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς η «ανθρώπινη» διάσταση των συσκευών μας... απομακρύνεται.
Αληθινές ιστορίες: «Σκέφτομαι να πάρω το iPad 2». «Το wi-fi ή το 3G;» «Ποια είναι η διαφορά;» «Δεν έχω ιδέα». Το νέο gadget της Apple βγήκε και στην ελληνική αγορά, αλλά δεν ήταν μόνο η τσουχτερή του τιμή που έκανε πολλούς να απορούν με το πόσο γρήγορα σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα καταστήματα για την απόκτησή του: η μικρή ταμπλέτα –όπως και οι περισσότερες από τις σύγχρονες συσκευές– είναι γι’ αυτούς σχεδόν ακατανόητη.
Δεν πρόκειται μόνο για τους γονείς μας, για όσους μεγάλωσαν μακριά από τέτοιες καθημερινές ηλεκτρονικές «προκλήσεις». Ακόμα και πολλοί από εκείνους που «ψήθηκαν» από νωρίς με τις νέες τεχνολογίες, που απέκτησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή εκεί γύρω στα 20 και αγόρασαν από τους πρώτους κινητό, ακόμα κι αυτοί τα βρίσκουν σήμερα σκούρα με τις σύγχρονες συσκευές. Και όσο η τεχνολογία θα αναπτύσσεται με τους ίδιους φρενήρεις ρυθμούς (και ποιος μπορεί να την σταματήσει;), τόσο θα γιγαντώνεται η κοινωνική ομάδα των «νέων τεχνοφοβικών».
Ο φόβος απέναντι στις νέες τεχνολογίες εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και, προφανώς, διαφέρει ανάλογα με τις εποχές και τα χρησιμοποιούμενα μέσα. Ο Κώστας, 32 ετών, παρ’ όλο που διατηρεί το δικό του μπλογκ και γράφει αποκλειστικά σε υπολογιστή σχεδόν από παιδί, έχει θέσει το προσωπικό του όριο στα smartphones. «Δεν έχω αγοράσει μέχρι στιγμής τέτοιο κινητό γιατί, μέσα μου, φοβάμαι ότι δεν θα το... καταλάβω», λέει, έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά του γιατί «έχουμε κι ένα πρόσωπο στα social media». «Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες είναι σήμερα τόσο πολλές, οι δυνατότητες που σου παρέχουν αυτές οι συσκευές τόσο συγκλονιστικές, που η σκέψη ότι δεν θα μπορέσεις να τις “δαμάσεις” φτάνει να γίνεται ενοχλητική», σημειώνει. Δεν είναι, πάντως, ο μόνος. Παλιότερη έρευνα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία είχε δείξει ότι 95% των χρηστών κινητών τηλεφώνων θα χρησιμοποιούσαν περισσότερες υπηρεσίες εάν η τεχνολογία ήταν πιο «άμεση».
Διστακτικότητα
Η λίστα με τις μικρές τεχνολογικές φοβίες είναι μακριά. Η υπογράφουσα αναπτύσσει σημάδια έντονου άγχους κάθε φορά που το κομπιούτερ της παρουσιάζει κάποιο σφάλμα. Κάθε φορά –μα κάθε φορά!– κυριεύεται από τη σκέψη ότι πρόκειται να χάσει όλα της τα δεδομένα, επτασφάλιστα mails, φωτογραφίες και κόπος χρόνων να γίνουν ψηφιακός καπνός. Οπως και ο Κώστας, κρυφά εύχεται τα πράγματα να μην ήταν τόσο περίπλοκα, οι καθημερινές μας συσκευές να είχαν πιο «ανθρώπινες» διαστάσεις. Χαρακτηριστική είναι και η συμπεριφορά μας στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμα και δεινοί χρήστες του ίντερνετ ομολογούν ότι δεν εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που τους δίνουν τα νέα μέσα με τον φόβο ότι θα φανούν ανεπαρκείς. Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η διστακτικότητα πολλών χρηστών να γνωρίσουν πλατφόρμες όπως το Twitter. Οπως λέει η 40χρονη Τάνια, «μα, τόσο καιρό έκανα να μάθω το Facebook»!
Τι να πει βέβαια και η Σοφία, ελεύθερη επαγγελματίας, που στα 50 της αισθάνεται σχεδόν παρίας, περιστοιχιζόμενη από ένα σωρό δυσνόητες συσκευές. «Δεν είναι μόνο ο υπολογιστής. Για να μάθεις τον καινούργιο σου φούρνο πρέπει να ξέρεις κομπιούτερ, ακόμα και για να ρυθμίσεις την τηλεόραση πρέπει να οπλιστείς με θάρρος. Πάει πολύ», λέει. «Η τεχνολογία μάς έχει ξεπεράσει. Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς ενώ μπορώ να καταφέρω τα πάντα, δεν μπορώ να κατανοήσω το κινητό μου! Μπορεί να νευριάζω, αλλά στην πραγματικότητα ζηλεύω όσους παίζουν αυτά τα πράγματα στα δάχτυλα».
Μιλώντας για δάχτυλα, ενδιαφέρον είχε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπαθ, που βρήκε ότι τα άτομα των οποίων ο δείκτης είναι μακρύτερος σε σχέση με τον παράμεσό τους εκδηλώνουν εντονότερα συναισθήματα τέτοιου τεχνολογικού άγχους. Δεδομένου ότι το μήκος του παράμεσου συνδέεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία εκτιθέμεθα κατά την κύηση, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η τεχνοφοβία αναπτύσσεται από τη μήτρα...
02/04/2011 - Λίνα Γιαννάρου / kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV