07 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Το κινητό τηλέφωνο, τελικά, είναι πολύ περισσότερα πράγματα από απλό τηλέφωνο. Εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες που κάνουν κάποιοι επιστήμονες, τα μικρά κινητά που βρίσκονταν στην τσέπη μας θα αντικαταστήσουν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που σήμερα «ταλαιπωρούν» κυριολεκτικώς και μη το πορτοφόλι μας. Στο εγγύς μέλλον, λένε οι ειδικοί, αντί να δίνουμε στο ταμείο την πιστωτική μας κάρτα για να περάσει από τον «αναγνώστη» και να γίνει η χρέωση, απλά θα αγγίζουμε ένα άλλο τερματικό με το κινητό μας τηλέφωνο και η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί.
Ομως αυτή η ευχάριστη εξέλιξη παρουσιάζει ένα πρόβλημα: Αν και η τεχνολογία έχει ήδη εγκατασταθεί σε εκατομμύρια συσκευές τηλεφώνου -και σε πολλά κράτη χρησιμοποιείται ήδη- τα λεγόμενα «τηλέφωνα-πορτοφόλια» αποτελούν αντικείμενο σκληρής διαμάχης.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι τράπεζες και οι εκδότες πιστωτικών καρτών, τα δίκτυα πληρωμών και οι επιχειρήσεις δημιουργίας λογισμικού βρίσκονται σε έναν πρωτοφανή πόλεμο για τον έλεγχο των τόσο χρηστικών πορτοφολιών. Θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει κάθε φορέας στη νέα εποχή προτού τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια βρεθούν στα χέρια μας. Φυσικά τα κέρδη που διακυβεύονται με αυτή την εκ πρώτης όψεως απλή κατανομή ρόλων είναι τεράστια.
Στη μία γωνία αυτού του παράξενου ρινγκ στέκονται οι επιχειρήσεις που διαθέτουν δίκτυα, όπως είναι η Visa και η Mastercard και σε συνεργασία με τις τράπεζες εξακολουθούν να εκδίδουν πιστωτικές κάρτες. Αυτές οι εταιρείες σήμερα αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από το Paypal και το Google, που με τη σειρά τους θέλουν να διεκδικήσουν ένα μερίδιο από τα κέρδη, αλλά και την Apple που επιθυμεί νέα κέρδη, αφού, ούτως ή άλλως, ελέγχει την κινητή τηλεφωνία στις ΗΠΑ. Στο μέσο αυτού του ιδιότυπου πολέμου βρίσκονται οι έμποροι που τελικά θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αυτοί, άλλωστε, θα πρέπει να τοποθετήσουν ειδικά τερματικά μηχανήματα για να μπορέσουν να διαχειριστούν πληρωμές μέσω κινητών.
Οι Ενώσεις καταναλωτών ανησυχούν ότι αυτά τα συστήματα και δίκτυα θα επιβάλλουν την καταβολή υψηλότερων προμηθειών καθιστώντας κάθε αγαθό ακριβότερο.
Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες πιστωτικών καρτών και οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας συζητούν το ζήτημα του ηλεκτρονικού πορτοφολιού επί χρόνια, αλλά μόλις τώρα δημιουργήθηκε σαφής εικόνα σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ.
Παραμένει, όμως, άγνωστο με ποιο τρόπο θα κατανέμονται οι προμήθειες και διάφορες αμοιβές κάθε συναλλαγής στους εμπλεκόμενους, τράπεζες κ.ο.κ. ή αν με το κόστος των συναλλαγών θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Είναι πολύ πιθανό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να απαιτήσουν την καταβολή κάποιου είδους «μισθώματος» από τις εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες. Ισως, όμως, να καταλήξουν σε μια άλλου είδους συμφωνία.
Η Αpple και η Google διαθέτουν συστήματα πληρωμών. Tο iTunes της Apple διαθέτει διακόσια εκατομμύρια λογαριασμούς, όλους συνδεδεμένους με πιστωτικές κάρτες. Και αυτό αλλά και το λιγότερο δημοφιλές Google Checkout μπορεί να μετατραπεί με μεγάλη ευκολία σε «πορτοφόλι» επιτρέποντας στους καταναλωτές να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες μέσω των λογαριασμών τους στην Apple και την Google. Θα πρέπει, ωστόσο, αυτά τα νέα συστήματα πληρωμών να έχουν πρόσβαση στους μικροεπεξεργαστές των κινητών τηλεφώνων και στα τερματικά των διαφόρων εμπόρων.
«Κλειδί» οι έμποροι
Φυσικά πρέπει να πεισθούν και οι έμποροι να ακολουθήσουν το ρεύμα της «πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου». Ενας αναλυτής υπολόγισε ότι μόνο το 5,9% των εμπόρων στις ΗΠΑ θα δεχθεί αυτόν τον πρωτοποριακό τρόπο συναλλαγών έως το 2015. Κάποιοι έμποροι ήδη διαθέτουν τα απαραίτητα τερματικά για να πραγματοποιούν συναλλαγές με κινητά και έτσι θα συμμετάσχουν στην καινοτομία εξαρχής. Σε άλλα μέρη του κόσμου, το κινητό–πορτοφόλι είναι ήδη μια πραγματικότητα. Στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν πιστωτικές κάρτες, τα κινητά αντικατέστησαν τα μετρητά. Στην Ιαπωνία ο κόσμος μπορεί άνετα να πληρώσει με το κινητό του σε μπακάλικα και μικρομάγαζα, όχι μόνο σε μεγάλα καταστήματα. Τώρα, τι ακριβώς θα γίνει στις ΗΠΑ και γενικότερα στη Δύση, μένει να το δούμε.
02/04/2011 - The New York Times / Διονυσία Βορίδη - kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
- Στα κινητά το μέλλον των online πληρωμών
- Πληρωμές μέσα από τα κινητά τηλέφωνα
- Πιστωτική κάρτα και στο κινητό τηλέφωνο
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV