Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

smartphones

Είστε… ανδροειδές ή παραθυράκιας; Προτιµάτε τα µήλα ή τα µαύρα µούρα; Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα καινούργιο smartphone, πριν ψάξετε για τη συσκευή που σας ταιριάζει, ίσως θα έπρεπε να αρχίσετε από το λειτουργικό σύστηµα...

Μπορεί ο όρος να µη σας λέει πολλά, ωστόσο το software αποτελεί την καρδιά κάθε τηλεφώνου, επιτρέποντάς του να παρέχει στον χρήστη υπηρεσίες και λειτουργίες, από την πρόσβαση στο email και το σερφάρισµα στο Web, µέχρι µια σειρά από apps, ακόµη και τις ίδιες τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Αν το 2010 ήταν η χρονιά ορόσηµο για τα smartphones, το 2011 είναι το έτος του λογισµικού. Με τη ραγδαία εξάπλωση του Android της Google, τη δυναµική επανεµφάνιση της Microsoft η οποία λανσάρισε το Windows Phone 7 και τη συνεχιζόµενη επιτυχία του iOS της Apple, η επιλογή γίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς σήµερα ο καταναλωτής έχει περισσότερες επιλογές από ποτέ.

Android
Το Android είναι το πιοδιαδεδοµένο «ανοιχτό» λειτουργικό σύστηµα για κινητά, επιτρέποντας στους δηµιουργούς λογισµικού να συνθέτουν κώδικα χρησιµοποιώντας τη γλώσσα προγραµµατισµού Java. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Νοέµβριο του 2007, ενώ έκδοσή 2.3 (Gingerbread) θα συνοδεύει το νέο Samsung Galaxy S. Το Android Market, το online κατάστηµα εφαρµογών της πλατφόρµας, αποτελεί το οπλοστάσιο του λογισµικού της Google. Είναι προσβάσιµο µέσω Web από τον υπολογιστή ή απευθείας από το κινητό και προσφέρει περίπου 200.000 εφαρµογές, παιχνίδια και widgets, ειδικάπροσαρµοσµένα στις Android συσκευές. Επίσης, οι υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail και το Google Maps, είναι η καρδιά του Android.

iOS
Το iOS 4.3 είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήµατος της Apple. Το πρώτο iOS κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Αρχικά αναπτύχθηκε για το iPhone, αλλά έκτοτε επεκτάθηκε και σήµερα υποστηρίζει όλες τις υπόλοιπες συσκευές της Apple, όπως το iPod Touch,το iPad και το Apple TV. Παρέχει περισσότερεςαπό 350.000 εφαρµογές για όλα τα γούστα και χάι-τεκ λειτουργίες, όπως το AirPrint, µε το οποίο ο χρήστης µπορεί να εκτυπώνει αρχεία, φωτογραφίες, email ή ιστότοπους. Επίσης, µέσω του AirPlay µπορεί να παρακολουθεί βίντεο και να ακούει τραγούδια. Το MobileMe και το iTunes είναι στο επίκεντρο του iOS.

Windows Phone
Το Windows Phone 7 είναι το λογισµικό που αναπτύσσει η Microsoft και θεωρείται ο διάδοχος της πλατφόρµας Windows Mobile. Τα Windows phone έχουν σχεδιαστεί για να συνδυάζουν τις δυνατότητες του υπολογιστή, του τηλεφώνου και του Web. Η πλατφόρµα έχει προεγκατεστηµένες εκδόσεις προγραµµάτων των Windows, ειδικά προσαρµοσµένες στο κινητό. όπως τις Internet Explorer Mobile και Microsoft Office Mobile.

Symbian
Τo Symbian OS είναι το λειτουργικό σύστηµα για φορητές συσκευές που αναπτύσσει η Nokia. Η εταιρεία όµως θα το εγκαταλείψει σταδιακά, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε ότι υιοθετεί ως κύρια πλατφόρµα για τα κινητά της το Windows Mobile 7. Το Symbian είναι από τα πρώτα «έξυπνα» λογισµικά για κινητά τηλέφωνα, µε εκατοµµύρια φίλους σε όλο τον κόσµο. Η Nokia δίνει στους χρήστες των κινητών της πρόσβαση σε πλήθος εφαρµογών µέσα από το Ovi Store, το online κατάστηµά της που λανσαρίστηκε τον Μάιο του 2009 και όπου οι χρήστες µπορούν να κατεβάσουν παιχνίδια, εφαρµογές, βίντεο, εικόνες και ήχους κλήσης στη συσκευή τους.

BlackBerry OS
Το BlackBerry OS είναι το λειτουργικό σύστηµαγια κινητά που δηµιούργησε η Research In Motion, κατασκευάστρια του BlackBerry. Είναι ειδικά σχεδιασµένο για «βαριές» αποστολές, µεταφέροντας το γραφείο σας… στα χέρια σας, µέσα από µια σειρά λειτουργιών και εφαρµογών. Να σηµειωθεί ότι τα κινητά της RIM δεν υποστηρίζουν αναβάθµιση του λογισµικού και έτσι είναι συµβατά µόνο µε το αρχικό λειτουργικό σύστηµα κάθε συσκευής. Ο χρήστης µπορεί να επισκεφθεί το BlackBerry App World για να κατεβάσει εφαρµογές, τόσο για επαγγελµατική χρήση, όσο και για ψυχαγωγία.

 

05/04/2011 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;