Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

smartphones battle

Η «μάχη» των λειτουργικών συστημάτων όσον αφορά τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) έχει ανάψει πλέον για τα καλά και οι αναλυτές προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν λίγο το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς. Η πιο ενδιαφέρουσα έρευνα των τελευταίων μηνών ήρθε από την γνωστή εταιρεία ερευνών IDC, η οποία υποστηρίζει καταρχήν ότι το Android της Google θα κυριαρχήσει αλλά επιπλέον θεωρεί ότι τα Windows Phone, η πλατφόρμα της Microsoft δηλαδή, θα εξελιχθεί σε πολύ βασικό «παίκτη» λόγω κυρίως της συνεργασίας του αμερικανικού κολοσσού με τη Nokia.

Στη συγκεκριμένη ανάλυσή της, η IDC επισημαίνει ότι το 2011 θα πρέπει να αναμένεται μία νέα «έκρηξη» στις πωλήσεις των smartphones, καθώς εκτιμά ότι θα πουληθούν 49,2% περισσότερες συσκευές της συγκεκριμένης κατηγορίας σε σχέση το 2010. Πρόκειται για μία πρόβλεψη που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, δεδομένου ότι η στροφή των καταναλωτών προς τα smartphones είναι εμφανής ακόμη και στην Ελλάδα.

Τα μερίδια
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της μελέτης της IDC δεν είναι άλλο από τις εκτιμήσεις περί μεριδίων αγοράς των διάφορων πλατφορμών για τη φετινή χρονιά αλλά και το 2015. Για το 2011, η IDC αναμένει το Android να συνεχίσει την ανοδική πορεία του και να φθάσει το μερίδιό του στο 39,5%, με το Symbian της Nokia στη δεύτερη θέση 20,9% και πολύ μεγάλη πτώση λόγω ότι ο φινλανδικός κολοσσός έχει αρχίσει να συνεργάζεται με τη Microsoft.

Τρίτο το iOS της Apple με 15,7% και τέταρτο το Blackberry OS με 14,9%, ενώ για τα Windows Phone 7 το μερίδιο εκτιμάται ότι θα είναι μόλις στο 5,5%. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα πολλές συσκευές που να βασίζονται στην πλατφόρμα της Microsoft.

http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2011/03/11x0329113ni3s.jpg

Το 2015
Ομως, τα πράγματα, σύμφωνα με την IDC, θα αλλάξουν ριζικά το 2015 από τη δεύτερη θέση και κάτω. Στην πρώτη θα παραμείνει το Android, το οποίο θα έχει εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα με ένα μερίδιο της τάξεως του 45,4%.

Ομως, στη δεύτερη θέση θα βρεθούν τα Windows Phone με 20,9%, καθώς η IDC αναμένει ότι η συνεργασία Microsoft - Nokia θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αύξηση της δημοτικότητας της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το γεγονός πως δύο πλατφόρμες που έχουν τους δικούς τους φανατικούς οπαδούς θα διατηρήσουν σταθερά τα μερίδιά τους. Συγκεκριμένα, το iOS της Apple θα είναι περίπου στο 15,3%, με το Blackberry OS να κινείται στο 13,7%. Όσο για το Symbian, ουσιαστικά δεν υπάρχει δεδομένο ότι το μερίδιό του θα είναι στο 0,2%.

Πέραν των προαναφερθέντων λειτουργικών συστημάτων, υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες για smartphones. Η IDC εκτιμά ότι το συνολικό μερίδιό τους θα είναι περίπου στο 4,6%.

Οι αναλυτές της IDC δεν δείχνουν να πιστεύουν ότι το webOS, το λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές που έχει αναπτύξει η Palm, η οποία αποτελεί πλέον τμήμα της ΗΡ, δεν πρόκειται να έχει την ανταπόκριση που περιμένουν τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού.

Ενδεχομένως και η IDC να υποστηρίζει ότι στην παγκόσμια αγορά δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερες από τέσσερις πλατφόρμες, εκ των οποίων οι δύο θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα έχουν μεγάλη γκάμα συσκευών.

 

07/04/2011 - Δημήτρης Μάλλας / imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;