Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

google chrome microsoft windows

Έχει ήδη ξεκινήσει (κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό) να γίνεται "ντόρος" για τα νέα υποσχόμενα laptops & netbooks της Google, τα λεγόμενα Chromebook, και η κόντρα που θα ξεκινήσει με τη Micrososft και τα Windows. Οι αρθρογράφοι της ιστοσελίδας ZDnet σύνταξαν 2 άρθρα από 5 λόγους που το Chromebook μπορεί να αντικαταστήσει τα Windows και άλλους 5 λόγους που όυτε θα τα αγγίξει... Εμείς στο OEM.gr, πιστεύουμε ακράδαντα ότι περισσότερο μπορεί να συγκριθεί, να κάνει ζημιά ή ακόμη και να ενωματωθεί ως λειτουργικό σύστημα στις ταμπλέτες παρά να μπαίνουμε στον κόπο να το συγκρίνουμε με ένα πλήρης λειτουργικό σύστημα με τεράστια ευελιξία κινήσεων όπως αυτό των Windows.

5 λόγοι που το Chromebook μπορεί να αντικαταστήσει τα Windows
Μπορεί πολύς κόσμος να βρίζει τη Microsoft και τα προβλήματα των Windows, η αλήθεια είναι όμως πως κανένας από τους ανταγωνιστές της (Mac, Linux) δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Microsoft στα λειτουργικά συστήματα. Μήπως όμως το νεοφερμένο λειτουργικό της Google, Chrome OS, που θα κυκλοφορήσει στα πρώτα Chromebooks στα μέσα Ιουνίου, καταφέρει να πετύχει ακριβώς αυτό; Σας παρουσιάζουμε πέντε λόγους που μας κάνουν να κλίνουμε προς το "ναι":

1. Ελκυστική τιμή για επιχειρήσεις

Η νέα τάση της μόδας στους υπολογιστές στα εταιρικά περιβάλλοντα, τουλάχιστον πέραν των συνόρων μας, είναι τα ενοικιαζόμενα συστήματα, υπολογιστές τους οποίους οι εταιρεία πληρώνει με το μήνα, καθώς με αυτό τον τρόπο, η αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης είναι πιο συμφέρουσα από την επιδιόρθωση.

Η Google στοχεύει σε αυτή ακριβώς τη νοοτροπία, με ένα ελκυστικό πακέτο: Με 28 δολάρια το μήνα όχι μόνο παρέχει συνεχείς βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα Chrome OS, αλλά κάθε τρία χρόνια, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, αναβαθμίζει το Chromebook.

Ουσιαστικά, η εταιρεία, με αυτό το πενιχρό ποσόν ανά υπάλληλο, διαβεβαιώνεται πως θα έχει υπολογιστές που δεν θα είναι ποτέ ξεπερασμένης τεχνολογίας -συν ότι όποιος χαλάσει, η Google επίσης τον αντικαθιστά άμεσα.

2. Ευκολία στη χρήση

Το Linux έχει αποκτήσει τη φήμη πως είναι δύσκολο στη χρήση. Μπορεί αυτό τα τελευταία χρόνια να μην είναι αλήθεια -δεν χρειάζεται πλέον να αποστηθίσεις 50 εντολές για να χρησιμοποιήσεις μια διανομή- όμως η αλήθεια είναι πως ακόμα και για τη χρήση του GNOME ή του KDE χρειάζεται μια μικρή προσαρμογή από τα Windows.

Στα Chromebooks, από την άλλη πλευρά, αν ξέρει κανείς να χρησιμοποιεί ένα web browser, ξέρει να χρησιμοποιεί το Chrome OS. Το interface είναι αυτό του Google Chrome, τόσο απλά. Ουσιαστικά, όποιος ξέρει να χειρίζεται έστω και στο ελάχιστο ένα υπολογιστή, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα Chromebook

3. Πλήθος εφαρμογών

Ένας λόγος γκρίνιας όσον αφορά το linux είναι η έλλειψη εφαρμογών. Και αυτός βέβαια μπορεί να μην είναι αλήθεια, καθώς υπάρχουν αμέτρητες open source εφαρμογές για κάθε δουλειά, όμως η εύρεσή τους μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο και υπομονή απ' όσο θέλει να διαθέσει ο μέσος χρήστης.

Το Chrome OS έχει λύσει και αυτό το πρόβλημα. Η Google έχει συνάψει συμφωνία με τις Citrix και VMWare προκειμένου να μεταφέρει επαγγελματικές εφαρμογές των Windows στο Chrome OS. Η VMWare εφαρμόζει προγράμματα των Windows σε virtual περιβάλλοντα εδώ και χρόνια, ενώ η Citrix εδώ και δεκαετίες. Η αλήθεια είναι βέβαια πως κάποιες πιο βαριές εφαρμογές, όπως το Adobe Photoshop, χρειάζονται μια εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά με τις υπόλοιπες δεν υπάρχει πρόβλημα.

Επίσης, όπως τονίζει η Google, πολλοί ήδη τρέχουν εφαρμογές στο "σύννεφο", όπως τα Google Docs ή το Salesforce.

4. Ασφάλεια

Οι εποχές που οι κάτοχοι Macintosh ήταν εντελώς ασφαλείς από ιούς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και ο μέχρι πρότινος "άσπαστος" Chrome παραβιάστηκε. Από την άλλη μεριά, όμως, για κάθε επίθεση που λειτουργεί σε Macintosh, Linux τον Chrome Browser, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που λειτουργούν στα Windows. Αυτό δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, καθώς τα Windows είχαν προβλήματα ασφαλείας από τον αρχικό τους σχεδιασμό.

Τόσο το Linux όσο και ο Chrome Browser έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε δίκτυο, με όλους τους κινδύνους του. Απαραβίαστα δεν είναι, αλλά από την άλλη μεριά δεν παραβιάζονται και για πλάκα...

5. Brand Name

Ρωτήστε κάποιον στο δρόμο "Σου αρέσει το Ubuntu;" και θα νομίζει πως τον βρίζετε στα Αφρικανικά. Ονόματα όπως το Red Hat και openSUSE θα σας δώσουν απλά βλέματα απορίας.

Όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Google, η οποία είναι η επιχειρηματική επωνυμία με τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως (η πρώτη είναι η Apple -που έριξε την Google από την 1η θέση μετά από 4 χρόνια) σύμφωνα με την Millward Brown. Επίσης, στην κατασκευή των Chromebooks συνεργάζονται δύο επίσης πασίγνωστες εταιρείες, η Acer και Samsung.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο καταναλωτής που θα προτιμήσει ένα Chromebook δεν θα αγοράσει ένα νέο και εξωτικό σύστημα. Θα αγοράσει έναν υπολογιστή με interface που γνωρίζει, από μάρκες που εμπιστεύεται.

Πρέπει η Microsoft να ανησυχεί; Νομίζουμε πως ναι. Γιατί, θυμάστε κάποτε, που όλοι χρησιμοποιούσαν τον Internet Explorer, και ύστερα εμφανίστηκε ο Firefox; Ίσως κάτι αντίστοιχο να γίνει τώρα και με τα λειτουργικά...

5 λόγοι που το Chromebook ΔΕΝ θα αντικαταστήσει τα Windows
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Δημοκρατίας είναι ο αντίλογος. Εξ' άλλου, από τη στιγμή που στα περισσότερα ζητήματα δεν υπάρχει μία απλή και αναμφισβήτητη αλήθεια, καλό είναι να βλέπουμε και τις δύο όψεις του νομίσματος. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τους πέντε λόγους που είναι αμφίβολο το Chromebook να σημάνει το τέλος των Windows. 

1. Η τιμή είναι λάθος

Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Κοιτάξτε τα ψυγεία. Τι θα δείτε με ποιο μεγάλα γράμματα, την τελική τιμή (π.χ. 1.000 ευρώ) ή τη μηνιαία δόση (π.χ. 28 ευρώ το μήνα); Το μικρό νούμερο τραβάει, και αυτό ήταν αλήθεια από καταβολής (του εμπορικού) κόσμου.

Αυτή είναι και η στρατηγική της Google. 28 δολάρια το μήνα ακούγονται λίγα. Σε τρία χρόνια, όμως, είναι 1.008 δολάρια! Με τα ίδια χρήματα (ή το αντίστοιχό τους σε ευρώ) μπορεί κανείς να αγοράσει ένα ιδιαίτερα ισχυρότατο υπολογιστή, ιδιαίτερα για επαγγελματικά περιβάλλοντα.

2. Ο εφιάλτης των αυτόματων updates

Ένα από τα ισχυρά σημεία του Chrome OS θεωρούνται τα αυτόματα updates για τη "συνεχή βελτίωση". Βέβαια, αναρωτιόμαστε γιατί αυτό θεωρείται σαν καινοτομία, καθώς τόσο τα Windows όσο και οι Mac έχουν τακτικά updates εδώ και χρόνια.

Το πρόβλημα με τα updates, ιδιαίτερα όταν είναι αυτόματα, είναι πως καμιά φορά, μπορεί να χαλάσουν κάτι. Ήδη έχουν αναφερθεί προβλήματα σε ορισμένες δημοφιλείς ιστοσελίδες με κάποια νεότερη αναβάθμιση του Chrome. Και, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί απλά κανείς να χρησιμοποιήσει έναν άλλο browser. Τι θα γίνει όμως αν σε ένα σύστημα όπως το Chrome OS δεν υπάρχουν εναλλακτικές για μία συγκεκριμένη εφαρμογή, ζωτική για τη λειτουργία της επιχείρησης;

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πιο έμπειροι υπεύθυνοι δικτύων ελέγχουν αυτοί πότε θα εφαρμόζονται τα updates, προκειμένου να κάνουν πρώτα τις απαραίτητες δοκιμές πριν τις περάσουν σε ολόκληρη την εταιρεία.

3. Εφαρμογές

Τρέχετε όλες σας τις εφαρμογές μέσω browser; Ναι, δε λέμε, καλά τα Google Docs. Οι προγραμματιστές, όμως, έχουν εργαλεία ανάπτυξης αποκλειστικά μέσω browser; Η επεξεργασία βίντεο γίνεται μέσω browser;

Επίσης, ναι μεν υπάρχει η λύση του virtualization για εφαρμογές που δεν τρέχουν μέσω browser, αλλά με ποιό κόστος; Συν ότι μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν από 15 μέχρι 50 εφαρμογές που να έχουν φτιαχτεί και προσαρμοστεί ειδικά στα μέτρα τους (όπως λογιστικές εφαρμογές, παρακολούθηση αποθήκης κ.λπ.). Ποιό θα είναι το κόστος, σε χρήμα και σε χρόνο, για να μεταφερθούν αυτές σε virtual περιβάλλον;

4. Η διαρκής σύνδεση στο ίντερνετ είναι... όνειρο θερινής νυκτός

Σκεφτείτε λίγο τι συμβαίνει στη μέση επιχείρηση όταν κόβεται το ρεύμα. Οι εργαζόμενοι κάθονται και ρίχνουν τις πασιέντζες χειροκίνητα με τράπουλα, γιατί στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον χωρίς ρεύμα δεν κινείται τίποτα.

Φανταστείτε τώρα μια επιχείρηση να πρέπει να βασιστεί στη διαθεσιμότητα του ίντερνετ για να γίνει σωστά η δουλειά της. Για να μην μιλήσουμε για την πρόσβαση στο ίντερνετ εκτός εταιρείας, για τους πωλητές, φερ ειπείν. Φανταστείτε έναν πωλητή σε ένα πελάτη, να ζητάει την άδεια να συνδεθεί στο Wi-Fi τους (αν έχουν, κιόλας) προκειμένου να χρησιμοποιήσει το Chromebook για να κλείσει τη συμφωνία.

Η ίδια η Google το παραδέχεται, με μικρά-μικρά γράμματα, στα χαρακτηριστικά του Chromebook πως (σε ελεύθερη μετάφραση) "προφανώς χρειάζεστε πρόσβαση ένα ασύρματο δίκτυο και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε περιορισμούς, όπως η ταχύτητα και η διαθεσιμότητα. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε δίκτυο, οι λειτουργίες που βασίζονται σε αυτό δεν θα είναι διαθέσιμες".

Χώρια που η Google καμαρώνει πως ελάχιστα δεδομένα αποθηκεύονται στη συσκευή. Αυτό ίσως να μην είναι και τόσο καλό όταν τα δεδομένα που πραγματικά χρειάζεσαι βρίσκονται σε έναν server που δεν έχεις πρόσβαση.

5. Ασφάλεια δεν είναι μόνο οι ιοί

Το "πλεονέκτημα" των ιών είναι το εξής: Αν ένας υπολογιστής προσβληθεί, στην καλύτερη περίπτωση η ζημιά να περιοριστεί σε αυτόν, στη χειρότερη να επεκταθεί στο τοπικό δίκτυο και σε ορισμένους από τη λίστα επαφών του. Αν όμως όλα τα δεδομένα είναι σε έναν απομακρυσμένο server, τι γίνεται;

Ήδη έχουμε το προηγούμενο, στην περίπτωση του Twitter, που κάποιοι hacker παραβίασαν τα Google Docs και απέκτησαν πρόσβαση σε ένα αρχείο 90 σελίδων που έλεγε πολύ σημαντικά πράγματα για την εταιρεία. Ή το περιστατικό που Κινέζοι χάκερς επιτέθηκαν στην ίδια τη Google. Η βιομηχανική κατασκοπεία είναι πιο εκτεταμένη και από την κατασκοπεία μεταξύ κρατών, και οι ανταγωνιστές μπορεί να κάνουν το παν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα που θα τους δώσουν το προβάδισμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μικρές και μεγάλες εταιρείες υιοθετούν εφαρμογές κρυπτογράφησης όπως η PGP και BitLocker. Η Google υποστηρίζει πως η τεχνολογία "Verified boot" είναι εξ' ίσου αποτελεσματική. Θα στοιχτημάτιζε όμως κάποιος πάνω σε αυτό τα ευαίσθητα δεδομένα της εταιρείας του;

Εν τέλει, όταν πρωτοβγήκε το Gmail, και για αρκετά μεγάλο διάστημα, χαρακτηριζόταν ως beta. Το ίδιο ισχύει τώρα και με τη νέα υπηρεσία μουσικής της Google. Στην κατάσταση που είναι το Chrome OS σήμερα, ίσως και αυτό να χρειάζεται το χαρακτηριστμό beta. Ίσως σε κάποιο διάστημα να είναι έτοιμο για απαιτητική επαγγελματική εργασία. Όχι όμως σήμερα...

 

Μετάφραση / Επιμέλεια: Άγγελος Κυρίτσης - pcsteps.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;