Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Tiananmen square massacre 1989

Σύμφωνα με την αγωγή, η Baidu δρα ως «ενισχυτής» πολιτικών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος με το να λογοκρίνει αποτελέσματα που αναφέρονται στην στρατιωτική επέμβαση της πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.

Οκτώ Νεοϋορκέζοι μηνύουν την κινεζική κυβέρνηση καθώς και την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της χώρας, την Baidu. Η κατηγορία αφορά συνωμοσία της κυβέρνησης της χώρας με τον διαδικτυακό κολοσσό για την λογοκρισία περιεχομένου. Στην αγωγή αναφέρεται ότι υπάρχουν παραβιάσεις του αμερικανικού συντάγματος και σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων, πρόκειται για την πρώτη αγωγή τέτοιου είδους. (Τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Baidu με τις λέξεις "Tiananmen square massacre" είναι άσχετα και μηδενικά...).

Για πρώτη φορά δεν αναφέρεται μόνο το όνομα μιας εταιρείας αλλά και της κινεζικής κυβέρνησης. Η αγωγή υποβλήθηκε την Τετάρτη, ενάμισι σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωση της Google ότι αποχωρεί από την Κίνα και σταματά να λογοκρίνει αποτελέσματα αναζήτησης. Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος Τύπου της Baidu αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αγωγή, η Baidu δρα ως «ενισχυτής» πολιτικών του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος με το να λογοκρίνει αποτελέσματα που αναφέρονται στην στρατιωτική επέμβαση της πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989. Αυτή η λογοκρισία, συνεχίζει η αγωγή, καταπιέζει τα γραπτά και τα βίντεο των εναγόντων οι οποίοι είναι ακτιβιστές της δημοκρατίας. Παραβιάζει ακόμη και αμερικανικούς νόμου διότι ο έλεγχος των αποτελεσμάτων επηρεάζει και την Αμερική.

Ο δικηγόρως των εναγόντων δήλωσε ότι η συγκεκριμένη λογοκρισία παραβιάζει ομοσπονδιακούς νόμους της Νέας Υόρκης που έχουν να κάνουν με προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι «μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης είναι μια δημόσια εγκατάσταση, όπως ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο». Η αποζημίωση που ζητάται είναι 16 εκατομμύρια δολάρια ή 2 εκατομμύρια για κάθε ενάγοντα, χωρίς ωστόσο να προσδοκάται αλλαγή πολιτικής της Baidu.

«Θα ήταν ανώφελο να περιμένουμε αλλαγή από την Baidu», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος των εναγόντων. Στο μεταξύ, ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Twitter, το FlickR και το YouTube μπλοκάρονται από την κυβέρνηση της Κίνας με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο να ζητά περισσότερους μηχανισμούς για έλεγχο της κοινής γνώμης.

 

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;