Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Thunderbolt logo

Στα χαρτιά, η θύρα και το καλώδιο Thunderbolt υπόσχεται να αντικαταστήσει πολλαπλά καλώδια στο πίσω μέρος του υπολογιστή, μεταφέροντας εικόνα, ήχο και δεδομένα με ρυθμούς εικοσαπλάσιους του USB 2.0. Υπάρχουν όμως μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι πιθανόν να μην "πιάσει" στην αγορά...

Το 2009 η Intel παρουσίασε το πρώτο αμιγώς οπτικό καλώδιο διασύνδεσης για περιφερειακά υπολογιστών: Το Light Peak. Το καλώδιο αυτό υποσχόταν ταχύτητες 10 Gigabit ανά δευτερόλεπτο συμμετρικά -σύνολο 20Gbps- με ένα καλώδιο οπτικών ινών με μήκος μέχρι και 30 μέτρα.

Το Light Peak θα είχε χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και θα χρησιμοποιούσε έξυπνο Multiplexing για να μεταφέρει μια σειρά από διαφορετικά πρωτόκολλα με την ίδια οπτική ίνα πάχους 62.5 μικρών. Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτό το καλώδιο θα έδινε προς τα πίσω συμβατότητα με το USB. Τέλος, τα 10 Gbps θα ήταν μόνο η αρχή, σύμφωνα με την Intel θα μπορούσε να φτάσει τα 100 Gbps (ήτοι μεταφορά δεδομένων 12,5 Gigabytes ανά δευτερόλεπτο) μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η αλήθεια όμως είναι πως το Light Peak ήταν λίγο-πολύ από την αρχή καταδικασμένο. Υπάρχει λόγος που οι διασυνδέσεις με καλώδια οπτικών ινών συναντώνται κυρίως σε τεράστιους επαγγελματικούς routers, όπως αυτοί που έχουν οι ISP: Είναι πανάκριβο να παίζεις με το φως.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Light Peak να εγκαταλειφθεί με συνοπτικές διαδικασίες και να γεννηθεί το Thunderbolt, το οποίο ουσιαστικά είναι η χάλκινη μορφή του Light Peak. Ουσιαστικά τα δύο interfaces χρησιμοποιούν λίγο πολύ την ίδια τεχνολογία, με βασική διαφορά την οπτική ίνα. Η Apple, θέλοντας να έχει έναν καλό ανταγωνιστή για το USB 3.0, υιοθέτησε το Thunderbolt, με τον ίδιο τρόπο που υιοθέτησε το FireWire σαν αντικαταστάτη του παράλληλου SCSI.

Όπως και το FireWire, όμως, το Thunderbolt δεν έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα δυναμικά. Κατ' αρχάς, είναι και αυτό πανάκριβο. Οι ελεγκτές USB 3.0 κοστίζουν μερικά δολάρια, ενώ αντίθετα ένας ελεγκτής Thunderbolt δεν συναντάται κάτω από τα 90 δολάρια! Μάλιστα, τα νέα προϊόντα Thunderbolt της Matrox κοστίζουν 200-300 δολάρια περισσότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα eSATA και USB. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συναντήσουμε το Thunderbolt μόνο σε συσκευές που είναι ήδη αρκετά ακριβές, για να απορροφήσουν το μεγάλο του κόστος: βιντεοκάμερες, high end εξοπλισμός ήχου κ.λπ.

Πλέον αρχίζει να γίνεται και αμφίβολλο το αν είναι απαραίτητο το Thunderbolt. Όταν εμφανίστηκε το FireWire, κάλυπτε ένα κενό -το USB απλά δεν ήταν αρκετά γρήγορο για επαγγελματικές εφαρμογές. Τώρα όμως, το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό. Πάνω από 6 δισεκατομμύρια συσκευές USB έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα, το USB 3.0 βρίσκεται ήδη στην αγορά, ενώ η Hewlett Packard, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών στον κόσμο, προτίμησε το USB έναντι του Thunderbolt. Και, φυσικά, το USB 3.0 παραμένει συμβατό με όλα τα δισεκατομμύρια συσκευών USB, ενώ είναι αρκετά γρήγορο για τις σημερινές εφαρμογές και για το κοντινό μέλλον.

Η ειρωνεία είναι πως το Light Peak σχεδιάστηκε αρχικά να περιέχει τόσο οπτική ίνα όσο και χάλκινα σύρματα στο ίδιο καλώδιο. Από την αρχή θα ήταν συμβατό με USB, και θα αποτελούσε ένα πραγματικά επαναστατικό προϊόν, που θα αντικαθιστούσε τις συνδέσεις για πολλά διαφορετικά περιφερειακά, από την οθόνη μέχρι τον εξωτερικό σκληρό δίσκο και τον εκτυπωτή. Όμως τελικά η Intel πήγε με τα νερά της Apple, κι έφτιαξε μια θύρα την οποία δεν θα χρησιμοποιήσουν παρά ελάχιστοι χρήστες του Mac OS X.

Βέβαια, ίσως να μην είναι και εντελώς νεκρό το Light Peak. Η έρευνα και η ανάπτυξη στις οπτικές ίνες συνεχίζεται, και ήδη υπάρχουν εξελίξεις που υπόσχονται μεταφορά δεδομένων με ρυθμούς Petabit και Exabit (1.000.000.000.000.000.000 bits) ανά δευτερόλεπτο, ίσως και μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, με τη χρήση ενός τύπου άνθρακα που ονομάζεται γραφένιο.

Αν αυτές οι εξελίξεις οδηγήσουν σε χαμηλότερο κόστος τις υλοποιήσεις οπτικών ινών, η Intel είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ενδιαφερθεί για το παλιό της project...

 

Πηγή: pcsteps.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;