Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

1951. Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας (με το άσπρο μουστάκι) επιθεωρεί στο ΙΚΑ υπολογιστή της ΙΒΜ (δίπλα). Κάτω, το πρώτο λογότυπο της εταιρείας.

Ένας αιώνας ζωής είναι μεγάλη υπόθεση για οποιονδήποτε «οργανισμό», αλλά για μια εταιρεία πληροφορικής -τομέα στον οποίο οι εξελίξεις είναι συνήθως ραγδαίες- κάτι τέτοιο ξεπερνάει την... αιωνιότητα!

Κι όμως, αυτό τον άθλο έχει καταφέρει η ΙΒΜ, που την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, αποτελώντας μοναδικό παράδειγμα επιβίωσης.

Η Computing Tabulating Recording Corporation (CTR, όπως ήταν η αρχική της ονομασία), με έδρα το Εντικοτ της Νέας Υόρκης, συσπείρωσε εκείνη την εποχή κάτω από την ίδια στέγη τους εργαζόμενους, τις ιδέες και τα προϊόντα τεσσάρων μικρότερων εταιρειών, τα οποία περιλάμβαναν από συστήματα καταμέτρησης χρόνου εργασίας και ζυγαριές ως αυτόματα συστήματα κοπής κρέατος και... εξοπλισμό διάτρητων καρτών! Βλέπετε, μιας από αυτές (συγκεκριμένα της Tabulating) ιδρυτής ήταν ο πολύς Χέρμαν Χόλεριθ, που, χρησιμοποιώντας διάτρητες κάρτες (τις οποίες είχε εφεύρει ο Γάλλος Ζακάρ, για να κατασκευάζει σχέδια στα πλεκτά του!) ως μέσο εισαγωγής δεδομένων, είχε αναπτύξει τα πρώτα απλά και γρήγορα υπολογιστικά συστήματα για την αμερικανική απογραφή του 1890.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1924, η εταιρεία -έχοντας πια στο «τιμόνι» τον ουσιαστικό ιδρυτή της, Τόμας Γουάτσον- εξελίσσεται στην International Business Machines, την ΙΒΜ που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, εγκαινιάζοντας μια απίστευτη επιχειρηματική ιστορία, η οποία ουσιαστικά συμβαδίζει μ' εκείνη της πληροφορικής -από την «προϊστορία» της ως τις μέρες μας...

Αψευδής μάρτυρας γι' αυτό, οι τόσες και τόσες «πρωτιές» της ΙΒΜ: με 76.000 κατατεθειμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καρπό των εννέα ως σήμερα διεθνών ερευνητικών κέντρων της, κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, ενώ είναι η μόνη επιχείρηση της οποίας πέντε εργαζόμενοι έχουν λάβει βραβείο Νόμπελ!

Οσο για τις πρωτιές σε προϊόντα, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: από τον πρώτο μαγνητικό σκληρό δίσκο RAMAC το 1956 (όσο δυο ψυγεία, για μόλις 5ΜΒ μνήμης...) και το πρώτο σύστημα αεροπορικών κρατήσεων σε πραγματικό χρόνο, το 1962 (το SABRE, που απόγονοί του χρησιμοποιούνται και σήμερα) ως τα πρώτα mainframes (το θρυλικό System/360 παρουσιάστηκε το 1964), τους γραμμωτούς κώδικες (τα barcodes, που χρησιμοποιούμε από τη δεκαετία του '60 ως σήμερα) και, βέβαια, το πρώτο PC (12 Αυγούστου 1981, η γέννησή του -κοντεύει να τριανταρίσει!). Κι από κοντά η ανάπτυξη laser για εγχειρήσεις, η πρωτοπορία στο διάστημα και το ίντερνετ, η επινόηση του e-business, οι «έξυπνοι» υπερ-υπολογιστές -ο νικητής του παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ, «σκακιστής» Deep Blue, κι ο πρόσφατος νικητής του διάσημου παιχνιδιού γνώσεων Jeopardy!, Watson.

Η ΙΒΜ συμπληρώνει φέτος 74 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά (ξεκίνησε το 1937, μέσω αντιπροσώπου). Η πρώτη ολοκληρωμένη εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος στην Ελλάδα έγινε στο Γενικό Λογιστήριο το 1939, για τις συντάξεις, ενώ το 1946 παραδόθηκαν σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό της χώρας οι πρώτες ηλεκτρικές γραφομηχανές. Το 1972 οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούν με τη βοήθειά της τις πρώτες συναλλαγές online. Ο,τι ακολούθησε είναι πλέον ιστορία...

«Στη διάρκεια των 100 ετών λειτουργίας της η ΙΒΜ εξελίσσεται διαρκώς, απαντώντας στις πιεστικές ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, όπου και όποτε αυτές εκδηλώνονται, στις υπηρεσίες υγείας, τις τράπεζες, τη διακυβέρνηση, το λιανεμπόριο» λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάς, Σπύρος Πουλίδας.

Η σημερινή στρατηγική της ΙΒΜ έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός εξυπνότερου πλανήτη (smarter planet), μέσα από τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας υποδομής, τη διασύνδεση των πάντων με τα πάντα, τη διάχυτη ευφυΐα. Δύσκολοι καιροί; Μπα, τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα...

 

Πηγή: enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;