Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

smartphone

Eχετε µόλις βγει από το κατάστηµα ηλεκτρονικών της γειτονιάς σας, κρατώντας το χάι-τεκ smartphone που µήνες τώρα είχατε βάλει στο µάτι. Για να µη σας βγει... ξινή η χαρά όµως, πριν το φορτώσετε µε εφαρµογές κι αρχίσετε το downloading από το ίντερνετ και το chatting, φροντίστε να ασφαλίσετε την ασφάλεια του νέου σας κινητού. Τα πρόσφατα κρούσµατα υποκλοπής δεδοµένων από φορητές συσκευές καθιστούν επιτακτική τη θωράκιση του κινητού µας. Όπως δεν αφήνουµε ποτέ ξεκλείδωτο το σπίτι ή το αυτοκίνητό µας, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνουµε και µε το έξυπνο τηλέφωνό µας.

Εκτός από εξαιρετικά εργαλεία επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, τα smartphones µπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτη για τα προσωπικά µας δεδοµένα, αν δεν φροντίσουµε να τα θωρακίσουµε.

Η θεαµατική διείσδυση των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς και στην Ελλάδα έχει κινήσει το ενδιαφέρον των απανταχού επιτηδείων και είναι άµεσα συνδεδεµένη µε τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών απειλών για τις φορητές συσκευές. Καθώς τα smartphones χρησιµοποιούνται τόσο για εργασία όσο και για διασκέδαση, γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά για τους κυβερνοεγκληµατίες, οι οποίοι αναπτύσσουν διαρκώς νέους τρόπους για να τα παραβιάσουν και να υποκλέψουν τα προσωπικά δεδοµένα των χρηστών τους.

Η εταιρεία λογισµικού ασφάλειας McAfee έχει προειδοποιήσει ότι το 2011 θα αποτελέσει το έτος καµπής για την ασφάλεια των κινητών, καθώς ήδη σηµειώνεται σηµαντική αύξηση των επιθέσεων στα smartphones. Σύµφωνα µε έρευνα της εταιρείας, τα κρούσµατα επιθέσεων µε κακόβουλο λογισµικό (malware) σε φορητές συσκευές αυξήθηκαν κατά 46% το 2010 σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. «Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες αποκτούν πρόσβαση στο ίντερνετ από ένα διαρκώς αυξανόµενο εύρος συσκευών –υπολογιστές, ταµπλέτες, smartphone και Internet TV– οι απειλές στον παγκόσµιο ιστό θαεξακολουθήσουν να αυξάνονται σε µέγεθος και πολυπλοκότητα», σηµειώνεται στα συµπεράσµατα της έρευνας.

Η εταιρεία λογισµικού ασφαλείας Symantec αναφέρει ότι οι επιθέσεις σε πλατφόρµες λογισµικού φορητών συσκευών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Πέρυσι οαριθµός των ευπαθειών που εντοπίστηκαν στα κινητά τηλέφωνα αυξήθηκε κατά 42% σε σχέση µε το 2009. Επιπλέον, σύµφωνα µε τη Symantec, οι γνωστές «ευπάθειες» στα λειτουργικά συστήµατα των φορητών συσκευών (κινητά, ταµπλέτες κ.λπ.) αυξήθηκαν σε 163 από 115 το 2009.

Όπως είναι φυσικό, οι περισσότερες επιθέσεις έχουν στόχο τις συσκευές που τρέχουν τα πιο δηµοφιλή λειτουργικά συστήµατα, όπως το Android και το iOS της Apple. Το Android χρησιµοποιείται συνήθως ως «Δούρειος Ιππος» (trojan horse) –ένα πρόγραµµα που κρύβεται σε εφαρµογές και παιχνίδια, το οποίο ξεγελά τον χρήστη, εγκαθιστώντας κρυφά κακόβουλο λογισµικό. Στη συνέχεια, δηµιουργεί ένα botnet (δίκτυο µολυσµένων υπολογιστών που εξαπολύουν συντονισµένα επιθέσεις), προσβάλλοντας και άλλες φορητές συσκευές. Μεταξύ άλλων, εγκαθιστά εφαρµογές, στέλνει γραπτά µηνύµατακαι υποκλέπτει πληροφορίες που είναι αποθηκευµένες στη συσκευή. Το πρώτο κακόβουλο πρόγραµµα που εµφανίστηκε για το Android ήταν ένα SMS-Trojan, µε την ονοµασία Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a. Το πρόγραµµα αυτό εγκαθίστατο στα smartphones υπό τη µορφή media player και έστελνε SMS σε αριθµούς υψηλής χρέωσης, χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης. Σήµερα,οι αναλυτές ασφάλειας εντοπίζουν πιο εξελιγµένες απειλές, οι οποίες έχουν ακόµη και δυνατότητες δηµιουργίας κακόβουλων δικτύων botnet.

Κρούσµατα εγκατάστασης κακόβουλου λογισµικού έχουν εντοπιστεί και σε τηλέφωνα iPhone. Ωστόσο, προσβάλλονται µόνον οι συσκευές που έχουν πειραχτεί από τους χρήστες τους, οι οποίοι έχουν παρακάµψει τις ρυθµίσεις ασφαλείας του κατασκευαστή.

Ερευνητές του γερµανικού Ινστιτούτου Fraunhofer για την ασφάλεια των υπολογιστών απέδειξαν πρόσφατα ότι αρκούν µόλις έξι λεπτά για να υποκλέψει κάποιος τις προσωπικές πληροφορίες που υπάρχουν αποθηκευµένες σε ένα iPhone. Οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εγκαθιστούν εφαρµογές (apps). Κατά την εγκατάσταση, ο χρήσης συµφωνεί να εκχωρήσει άδεια πρόσβασης µιας εφαρµογής στα προσωπικά του δεδοµένα. Επίσης, η έγκριση εγκατάστασης ενός app γίνεται online, οπότε οι εφαρµογές µπορούν να εγκατασταθούν αυτόµατα στη συσκευή, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη.

Ειδικά οι εφαρµογές του Android Market είναι άµεσα συνδεδεµένες µε τους λογαριασµούς ηλεκτρονικού ταχυδροµείου Gmail. Αυτό σηµαίνει ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί ένας λογαριασµός Gmail, οι κυβερνοεγκληµατίες µπορούν να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση και στις εφαρµογές του κινητού.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;