05 Ιουλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ο Έρικ Σμιντ της Google εξέφρασε φόβους για αυστηρότερη λογοκρισία στο ίντερνετ μετά τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.
Η χρήση του ίντερνετ από τα αραβικά δημοκρατικά κινήματα ενδεχομένως να έχει ως συνέπεια τη χρήση πιο αυστηρής λογοκρισίας και την καταπάτηση της ελευθερίας στο διαδίκτυο από κάποια καθεστώτα, δήλωσε ο Έρικ Σμιντ της Google.
Μιλώντας σε διάσκεψη στην Ιρλανδία, ο Σμιντ είπε πως κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να ρυθμίσουν το ίντερνετ όπως ρυθμίζουν την τηλεόραση. Επίσης, ανέφερε πως πολλοί συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο σύλληψης και βασανιστηρίων σε χώρες με τέτοιες κυβερνήσεις.
Το ίντερνετ αποτέλεσε και αποτελεί καθοριστικό εργαλείο των δημοκρατικών αντικαθεστωτικών κατά την αποκαλούμενη «Αραβική Άνοιξη». Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώνουν διαμαρτυρίες και να επικοινωνούν με ΜΜΕ στο εξωτερικό, παρακάμπτοντας τη λογοκρισία που επιβάλλεται στα ΜΜΕ του εσωτερικού.
Ο Σμιντ δήλωσε ότι αναμένει πως το πρόβλημα της απόπειρας άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στο ίντερνετ από τις κυβερνήσεις θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο.
«Ο λόγος είναι ότι, καθώς η τεχνολογία διεισδύει όλο και περισσότερο στις καθημερινές ζωές μας, οι πολίτες γίνονται όλο και πιο 'καλωδιωμένοι' και το περιεχόμενο όλο και πιο επικεντρωμένο στη γλώσσα της χώρας, οπότε έχουμε κάτι σαν την τηλεόραση» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «αν δείτε πώς είναι η τηλεόραση σε αυτές τις χώρες… υπάρχουν πολλοί κανόνες, καθώς οι ηγέτες, σχεδόν δικτάτορες, εν μέρει δικτάτορες, πείτε τους όπως θέλετε, κατανοούν τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας, την οποία χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πολιτών».
Η Google έχει συγκρουστεί με την Κίνα λόγω προσπαθειών της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τη δημόσια πρόσβαση στις υπηρεσίες της. Ο Σμιντ αναφέρθηκε επίσης σε κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Google σε μέρη του κόσμου όπου το υλικό που εντοπίζεται μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης μπορεί να θεωρηθεί παράνομο. Ωστόσο, απέφυγε να πει ποιες είναι οι χώρες για τις οποίες μιλούσε.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ο Ουαέλ Γκονίμ, στέλεχος της Google, είχε συλληφθεί από τις αρχές επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Επίσης, ο Γκονίμ είχε εμπλακεί και στη δημιουργία μίας σελίδας στο Facebook εναντίον των βασανιστηρίων, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση διαδηλώσεων.
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV