Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Βασίλης Πτερνέας και Γιώργος Καρακατσιώτης | Alaniarides

Νικήτρια στην πρόκληση συνδυασμού ανοικτού λογισμικού με τεχνολογίες proprietary αναδείχτηκε η διμελής ομάδα φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup 2011 που διοργανώνει η Microsoft. O Β.Πτερνέας και ο Γ.Καρακατσιώτης παρουσίασαν μια μηχανή εξατομικευμένων ξεναγήσεων σε εκθεσιακούς χώρους, την δική τους Μηχανή του Τούρινγκ.

Στην ομάδα «Alaniarides» ανήκουν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν με την πρωτοποριακή εφαρμογή Touring Machine.

Η Μηχανή τους παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για εκθεσιακούς χώρους. Αντλεί πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο και το προσαρμόζει με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε χρήστη (την ηλικία, τα ενδιαφέροντα, τον προσανατολισμό και την θέση στο χώρο και το ιστορικό της περιήγησης). Το σύστημα αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, κάνοντας χρήση συγκρίσεων μεταξύ των εκθεμάτων που παρουσιάζονται και των εκθεμάτων που έχουν ήδη περιγραφεί, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση μιας ζωντανής ξενάγησης.

Η ομάδα «Alaniarides» συμμετείχε και στους περσινούς ελληνικούς τελικούς του Imagine Cup (Μάιος 2010) με το όνομα «Megadodo» και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού», όπου και κατέκτησε την πρώτη θέση, γεγονός που της εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους παγκόσμιους τελικούς του 2010.

Το νέο όνομα της ομάδας, «Alaniarides», προέρχεται από το μικρό όνομα του κορυφαίου μαθηματικού και θεωρητικού για την επιστήμη της Πληροφορικής, Alan Turing, ενώ η ονομασία της εφαρμογής Touring Machine βασίζεται σε λογοπαίγνιο με το επίθετό του (Turing-Touring).

Βαγγέλης Πτερνέας: «Οι Ελληνες φοιτητές παράγουν αξιόλογο έργο»
Από τη νικήτρια ομάδα «Alaniarides», ο Βαγγέλης Πτερνέας δήλωσε: «Οι ομάδες του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικές και το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα. Συμμετείχαν οι καλύτεροι φοιτητές από όλο τον κόσμο, οπότε αυτό δίνει ιδιαίτερη αξία στο project μας. Η Microsoft πραγματοποίησε μία εξαιρετική διοργάνωση, όμως η συμβολή της δεν σταματά εκεί. Πέρα από τη χρηματική βράβευση, στέκεται δίπλα στη φοιτητική καινοτομία και υποστηρίζει εμπράκτως τη νεανική επιχειρηματικότητα. Ο διαγωνισμός βοήθησε τα μέγιστα στην προβολή και αξιοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας, η οποία τον τελευταίο καιρό αμφισβητείται. Αποδείχθηκε ότι οι έλληνες φοιτητές μπορούν να παράγουν αξιόλογο έργο, το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα του εξωτερικού».

Η Ηπιόνη συστήνεται στον Στιβ Μπάλμερ
Στη κατηγορία του Imagine Cup, «Σχεδιασμός Λογισμικού», εκπροσώπησε την Ελλάδα η ομάδα «Ηπιόνη» από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στους ελληνικούς τελικούς του Imagine Cup 2011. Η εφαρμογή που εξασφάλισε στην ομάδα τη συμμετοχή της στους Παγκόσμιους Τελικούς ήταν το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πόνου, Ηπιόνη (ή Epione), το οποίο εισάγει μια νέα αντίληψη στη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου και διαχρονικού προβλήματος. Η ομάδα αυτή ήταν μία από τις 15 συνολικά ομάδες που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Στιβ Μπάλμερ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Corp. και να του παρουσιάσουν την καινοτόμο εφαρμογή τους.

Πάτρικ Μαλόουν: «Καινοτόμες ιδέες, δυνατά μυαλά στην Ελλάδα»
Σχετικά με τις ελληνικές συμμετοχές στο Imagine Cup 2011, o κ. Πάτρικ Μαλόουν, Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η τιμητική διάκριση, που απέσπασε η ελληνική ομάδα, στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft, επιβεβαιώνει ότι οι Ελληνες επιστήμονες διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και δυνατά μυαλά, εφόδια απαραίτητα για την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη νέα ελληνική διάκριση. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά και τις δύο ελληνικές ομάδες και να τις προτρέψω να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το ερευνητικό τους έργο για την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων».

Τριετές πρόγραμμα επιχορήγησης 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft
Παράλληλα με την ολοκλήρωση του Imagine Cup 2011, η Microsoft ανακοίνωσε την έναρξη ενός τριετούς προγράμματος επιχορήγησης, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, για τις ομάδες που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό προκειμένου να τις βοηθήσει να αναπτύξουν εφαρμογές που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση των κρισιμότερων προβλημάτων της υφηλίου. Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει στους φοιτητές χρηματικά ποσά, λογισμικό, εκπαίδευση, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη.

Οι πρωτοποριακές εφαρμογές και λύσεις, που κατατέθηκαν από τους νέους επιστήμονες, στο πλαίσιο του 9ου Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας της Microsoft, αντλούσαν, για τρίτη συνεχή χρονιά, έμπνευση από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε. Μέσα σε διάστημα ενός έτους, οι εφαρμογές περισσότερων από 350.000 φοιτητών παγκοσμίως αξιολογήθηκαν σε επίπεδο χωρών και τελικά, το εισιτήριο για τους Παγκόσμιους Τελικούς στη Νέα Υόρκη έλαβαν περισσότεροι από 400 φοιτητές από 70 χώρες.

Οι προκριθέντες φοιτητές διαγωνίστηκαν σε πέντε συνολικά κατηγορίες: Software Design (Σχεδιασμός Λογισμικού), Embedded Development, Game Design, Digital Media και Windows Phone 7.

Οι «προκλήσεις»
Επιπρόσθετα των παραπάνω, το Imagine Cup 2011 περιλάμβανε φέτος τέσσερις ακόμα κατηγορίες - «προκλήσεις»: Interoperability Challenge, IT Challenge, Orchard Challenge και Windows 7 Touch Challenge.

Επισημαίνεται ότι η «πρόκληση» για τους συμμετέχοντες στην κατηγορία «Interoperability Challenge» ήταν να συνδυάσουν, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, το ανοικτό και δωρεάν λογισμικό με τις τεχνολογίες, τόσο της Microsoft, όσο και άλλων εταιριών, με στόχο να αναπτύξουν πρωτοποριακές εφαρμογές. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι συμμετέχοντες κατέθεταν την πρότασή τους online, υποβάλλοντας την περιγραφή του project τους, σχετικό video και τον κώδικα. Από τις περισσότερες από 100 συμμετοχές που κατατέθηκαν φέτος, 3 ομάδες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο και συμμετείχαν στου Παγκόσμιους Τελικούς στη Νέα Υόρκη, όπου και παρουσίασαν τις εφαρμογές τους.

Το ιστορικό των ελληνικών διακρίσεων στο Imagine Cup
Η βράβευση της ελληνικής ομάδας «Alaniarides» προσθέτει μία ακόμα τιμητική διάκριση στην ιστορία των ελληνικών συμμετοχών στο Imagine Cup, καθώς η Ελλάδα, λαμβάνοντας μέρος από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία, κατακτώντας την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” το 2005 και “SmartEyes” το 2004 αντίστοιχα. Το Imagine Cup της Microsoft διοργανώνεται από το 2003 και αποτελεί τον κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτόμου τεχνολογίας για φοιτητές.

Ο νικητής στο Σχεδιασμό Λογισμικού
Όσον αφορά στη δημοφιλή κατηγορία του διαγωνισμού «Σχεδιασμός Λογισμικού», την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα της Ιρλανδίας, η οποία παρουσίασε μία συσκευή που συνδέεται με το αυτοκίνητο και καταγράφει την επικίνδυνη οδική συμπεριφορά, καθώς και την κατάσταση των συνθηκών στο δρόμο, προκειμένου να παρέχει άμεση σχετική ενημέρωση στον οδηγό.

 

Πηγή: tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;