Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

e-reader at beach

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου -μετά τον σκύλο (αν και δείχνει να χάνει έδαφος με τον καιρό...)- είναι το βιβλίο. Εκτός από το ότι... δεν δαγκώνει και δεν έχει καμία απαίτηση από τον κάτοχό του, είναι το καλύτερο μέσο για να μας ταξιδέψει σε μέρη που πιθανόν να μην επισκεφθούμε ποτέ, να προκαλέσει συγκινήσεις και να μεταδώσει γνώσεις.

Ειδικά τώρα στις διακοπές τα βιβλία αποτελούν την ιδανική συντροφιά για τα μεσημέρια στην παραλία ή το εξοχικό. Πόσα, όμως, ηλεκτρονικά βιβλία μπορεί να κουβαλήσει κανείς μαζί του; Χιλιάδες, είναι η απάντηση!

Για να τα μεταφέρετε δεν θα χρειαστείτε... καροτσάκι. Απλά έναν e-reader. Το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές ανάγνωσης και στο ελληνικό κοινό.

Για να διαβάσει κάποιος βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά σε ηλεκτρονική μορφή, το μόνο που χρειάζεται είναι μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) ή έναν υπολογιστή tablet και όρεξη για διάβασμα.

Ο ψηφιακός κόσμος έχει εισβάλει για τα καλά στα χωράφια της λογοτεχνίας, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων να διατίθενται στην αγορά μέσα από διεθνή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία όπως το Amazon, εσχάτως δε και ορισμένα ελληνικά.

Ενας e-reader μπορεί να χωρέσει τεράστιο αριθμό αναγνωσμάτων. Πρόκειται για ψηφιοποιημένα βιβλία που διατίθενται σε μορφή αρχείων ePUB, PDF και Mobipocket.

Το κατέβασμα

Πώς όμως βρίσκει και κατεβάζει κανείς τα e-books; Ενας τρόπος να αναζητήσετε αυτό που ψάχνετε είναι να επισκεφθείτε μία από τις ειδικές μηχανές αναζήτησης, όπως το Google Books, ή να μπείτε απευθείας στις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων.

Οι κάτοχοι συσκευών όπως το Amazon Kindle και το Nook μπορούν να παραγγείλουν ένα βιβλίο και αυτό να αποσταλεί απευθείας στη συσκευή τους. Στις άλλες περιπτώσεις πρέπει κανείς να αγοράσει και να κατεβάσει το ηλεκτρονικό βιβλίο στον υπολογιστή του και από εκεί να το μεταφέρει στον e-reader.

Τα πιο πολλά βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά τα κατεβάζει κανείς είτε από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, όπως το myeBooks.gr, είτε από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εκδοτικών οίκων.

Οι συσκευές

Το Kindle της Amazon είναι ένας από τους δημοφιλέστερους e-readers, ο οποίος τους τελευταίους μήνες καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων. Διατίθεται από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon.co.uk στην τιμή των 172 ευρώ. Διαθέτει οθόνη 6 ιντσών, δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο 3G, αποθηκευτικό χώρο για περίπου 3.500 βιβλία, επιλογή χρώματος και μπαταρία με αυτονομία για έναν μήνα.

Το Kindle είναι διαθέσιμο και για ανάγνωση από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Kindle for PC, ο χρήστης μπορεί να διαβάσει ηλεκτρονικά βιβλία στον υπολογιστή του, ανεξάρτητα από το αν διαθέτει ή όχι συσκευή Kindle.

Παράλληλα, η Amazon αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα τις δικές της ταμπλέτες, για να προωθήσει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του e-shop της. Ο αριθμός των Amazon tablets που θα διατεθούν στην αμερικανική αγορά κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,2 εκατ. τεμαχίων.

Μερίδιο από την «πίτα» του ηλεκτρονικού βιβλίου διεκδικεί και η γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barnes & Noble, η οποία έχει λανσάρει τη συσκευή Nook, κατέχοντας πλέον το 26-27% της αμερικανικής αγοράς. Η τιμή της συσκευής αρχίζει από 98 ευρώ. Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό μελάνι της Ε-Ink και έχει διαγώνιο 6 ιντσών. Επίσης, τρέχει το λογισμικό Android 2.1 σε επεξεργαστή 800MHz με 2GB αποθηκευτικό χώρο.

Επιπλέον, κυκλοφορούν ακόμη πολλοί ηλεκτρονικοί αναγνώστες, όπως ο Sony Reader. Η ιαπωνική εταιρεία διαθέτει στην αγορά τα μοντέλα Reader Touch Edition και Pocket Edition (με τιμές 160 και 90 ευρώ αντίστοιχα), τα οποία αναπαράγουν σχεδόν κάθε τύπο αρχείων και έχουν οθόνη 6 ιντσών.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;