Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ερευνάται η δυνατότητα που έχουν να καταγράφουν την τοποθεσία που βρίσκονται οι χρήστες

iphone & ipad

Ο γαλλικός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την προστασία των προσωπικών δεδομένων στα ηλεκτρονικά μέσα αποφάσισε να ερευνήσει τη δυνατότητα που διαθέτουν το iPhone και το iPad να εντοπίζουν και να καταγράφουν την τοποθεσία όπου βρίσκονται οι χρήστες τους.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το σύστημα εντοπισμού έχει ήδη κοστίσει στον αμερικανικό όμιλο Apple μία συμβολική αποζημίωση που δόθηκε στη Νότια Κορέα ύψους 1.980 ευρώ.

Βρετανοί ερευνητές είχαν αποκαλύψει τον Απρίλιο ότι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone και του iPad διαθέτει μία υπηρεσία η οποία επιτρέπει να φυλάσσονται σε έναν φάκελο -που δεν είναι προστατευμένος- δεδομένα για τις μετακινήσεις των χρηστών του.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την έρευνα μετά τις αποκαλύψεις των βρετανών ερευνητών», δήλωσε ο Γιαν Παντοβά, γενικός γραμματέας του Cnil. «Στείλαμε δύο επιστολές στην Apple, η οποία μας απάντησε εν μέρει. Πήραμε διευκρινίσεις, όμως δεν είναι ολοκληρωμένες, η υπόθεση ακόμη ερευνάται». Παρόλα αυτά ο Παντοβά διαβεβαίωσε ότι «φαίνεται πως τα δεδομένα που συλλέγονται αποθηκεύονται στη συσκευή και δεν δίνονται στην Apple ή τους εμπορικούς της εταίρους».

Πάντως κάποια «τεχνικά ερωτήματα» του Cnil δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, όπως ο τρόπος με τον οποίο η Apple κρατάει ασφαλή τα δεδομένα ή το αν είναι ασφαλή όταν "συγχρονίζεται" το iPhone με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη, παρόλο που η Apple διαβεβαίωσε στο ευρύ κοινό ότι το iPhone δεν είναι συσκευή παρακολούθησης κυκλοφορώντας μάλιστα και μία αναβάθμιση λογισμικού που διορθώνει το συγκεκριμένο πρόβλημα, δείχνει ότι δεν έπεισε τις γαλλικές αρχές.

Αν ο Cnil καταλήξει μετά την έρευνά του ότι υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα ασφάλειας των iPhones και των iPads θα ζητήσει από την Apple να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Σε περίπτωση που η εταιρεία αρνηθεί να συμμορφωθεί ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο.

 

Πηγή: tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;