27 Σεπτεμβριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Ξεκίνησαν από τους Η/Υ ως προγράμματα. Άλλαξαν όνομα στα κινητά τηλέφωνα τα μικρά προγραμματάκια των Η/Υ και παρουσιάστηκαν ως "apps" και τώρα έχουν επεκταθεί σε μια σειρά από δημοφιλείς συσκευές. Ταμπλέτες, έξυπνα κιντά τηλέφωνα, παιχνιδομηχανές ακόμα και τηλεοράσεις έχουν μπει πλέον στο «παιχνίδι» των applications, αλλάζοντας άρδην τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και τη λογική των προγραμματιστών.
Μόνο στο App Store της Apple φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περισσότερες από 500.000 διαφορετικές εφαρμογές, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 15 δισεκατομμύρια κατεβάσματα για iPhone, iPod Touch και iPad. Αντίστοιχα, μέσω του Android Market, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες από 250.000 εφαρμογές για το λειτουργικό σύστημα που έχει αναπτύξει η Google, ενώ τα downloads ξεπερνούν τα 4,5 δισεκατομμύρια. Αν σε αυτούς τους αριθμούς προστεθούν τα applications που έχουν αναπτυχθεί για κινητά Nokia και Blackberry, μπορεί κανείς να καταλάβει την τρομακτική επανάσταση που έχει συντελεστεί.
Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που υποστηρίζουν ότι η τρομακτική επιτυχία του iPhone και στη συνέχεια του iPad οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό των applications, στην ποιότητά τους, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται στο App Store της Apple.
«Αναβάθμιση» των προγραμμάτων σε εφαρμογές για τους υπολογιστές
Τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες είναι όμως το πρώτο βήμα στη μεγάλη «επανάσταση» των Apps. Επόμενη, λογική, εξέλιξη είναι οι υπολογιστές. Ηδη η Apple επιτρέπει στους κατόχους υπολογιστών της με το πιο πρόσφατο λειτουργικό να κατεβάσουν applications από το αντίστοιχο ψηφιακό κατάστημα, ενώ στο «παιχνίδι» αναμένεται ότι σύντομα θα μπει και η Microsoft. Και αυτό γιατί το νέο της λειτουργικό, τα Windows 8, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα, έχει ειδική πρόβλεψη για Applications. Και με δεδομένο ότι τα νέα Windows αφορούν υπολογιστές, κινητά και ταμπλέτες, τα apps αλώνουν ακόμα ένα «οχυρό» της ψηφιακής τεχνολογίας, αυτό των προσωπικών υπολογιστών. Η λογική είναι ότι ο χρήστης θα μπορεί να τα κατεβάζει και να τα εγκαθιστά, όπως ακριβώς κάνει και με τα προγράμματα του υπολογιστή. Με τη διαφορά ότι θα μπορούν άμεσα να συνεργάζονται με την εκδοχή που υπάρχει για ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα, ώστε ο κάτοχός τους να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα, είτε βρίσκεται στο σπίτι ή στο γραφείο είτε εν κινήσει.
«Έξυπνες τηλεοράσεις»
Ακόμη μια μεγάλη εξέλιξη στην ανάπτυξη των apps είναι η «εισβολή» τους στον κόσμο των τηλεοράσεων. Οι «έξυπνες τηλεοράσεις», τις οποίες παρουσιάζουν η μία μετά την άλλη οι εταιρείες, έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο ίντερνετ και παράλληλα να κατεβάζουν και να τρέχουν applications. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση οι τηλεοράσεις παίζουν σε «διπλό ταμπλό», καθώς από τη μία αναπτύσσονται ειδικές εφαρμογές για αυτές, ενώ από την άλλη μπορούν να απεικονίσουν (σε μεγάλες διαστάσεις) applications που έχουν ήδη δημιουργηθεί για τα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για αυτή τη νέα αγορά είναι ότι πρόσφατα η Samsung ανακοίνωσε πως οι νέες της «έξυπνες» τηλεοράσεις θα έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων και μία φτιαγμένη από τη... Ρεάλ Μαδρίτης.
Αντίστοιχα, οι τηλεοράσεις LG μπορούν να αναπαράγουν «κλασικά» και δημοφιλή applications, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εθιστικότατο Cut The Rope και μάλιστα σε 3D, βάζοντας τα applications σε άλλη διάσταση.
Στις παιχνιδομηχανές...
Από εκεί και πέρα βέβαια, τα περιθώρια ανάπτυξης για τις εφαρμογές είναι κυριολεκτικά απεριόριστα. Ο πρώτος «ύποπτος» για ανάπτυξη είναι οι παιχνιδομηχανές, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει η λογική του κατεβάσματος επιπλέον υλικού από ειδικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Ετσι, είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να αναπτυχθούν applications ειδικά φτιαγμένα για αυτές. Σε συνδυασμό μάλιστα με κινητά τηλέφωνα (π.χ. εφαρμογές για Playstation της Sony μαζί με αντίστοιχα προγράμματα για τα smartphones της SonyEricsson), οι παιχνιδομηχανές μπορούν πολύ εύκολα να συνδυάσουν τη διασκέδαση με χρήσιμες πληροφορίες, ή ακόμη και την παρακολούθηση βίντεο ή τηλεοπτικών εκπομπών.
...αλλά και σε GPS
Στη συνέχεια, ειδικές εφαρμογές θα μπορούν σύντομα να εγκατασταθούν και στις συσκευές πλοήγησης για τα αυτοκίνητα. Ηδη αρκετές από τις συσκευές αυτές συνδέονται με το Ιντερνετ, ενώ στην πλειονότητά τους δέχονται αναβάθμιση, άρα μπορούν να φιλοξενήσουν και κάποιες ειδικές εφαρμογές.
Τέλος, στο «παιχνίδι» των applications μπορούν να μπουν και οι «λευκές» συσκευές, όπως για παράδειγμα τα πλυντήρια και οι κουζίνες. Οι «έξυπνες» συσκευές αυτής της κατηγορίας συνδέονται ούτως ή άλλως με το ίντερνετ και δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθούν εφαρμογές, μέσω των οποίων τα νοικοκυριά, από το κινητό τους τηλέφωνο, την ταμπλέτα ή τον υπολογιστή, θα μπορούν να ελέγχουν από παντού τις ηλεκτρικές συσκευές.
Πηγή: tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
- Η απροετοίμαστη ψηφιακή Ελλάδα (που δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι)
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV