Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://www.presseurop.eu/files/spiegel-22072013.jpgΤο Spiegel αποκαλύπτει ντοκουμέντα για τη στενή συνεργασία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Prism, και αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση της ιντερνετικής δραστηριότητας ακόμη και Ευρωπαίων πολιτών, η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο δήλωσε άγνοια για το πρόγραμμα, αλλά και καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της NSA.

Τώρα, όμως, τα ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το περιοδικό Spiegel έρχονται να θέσουν σε αμφιβολία αυτές τις δηλώσεις, αφού δείχνουν πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονταν στενά με την NSA, χρησιμοποιώντας μάλιστα και εκείνες το XKeyscore, ένα πρόγραμμα κυβερνοκατασκοπίας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στοιχεία για το λογισμικό XKeyscore είχαν δημοσιευτεί στις αρχές Ιουνίου στην εφημερίδα O Globo της Βραζιλίας. Σύμφωνα με αυτά, το software μπορεί να καταγράφει ιντερνετικά μεταδεδομένα, όπως τις διευθύνσεις IP, τα e-mail, τους όρους που πληκτρολογούνται στις μηχανές αναζήτησης, ακόμη και τις τοποθεσίες που ψάχνουν οι χρήστες στις υπηρεσίες χαρτών.

Τα μεταδεδομένα αυτά συγκεντρώνονται σε ηλεκτρονικές «βιβλιοθήκες», στις οποίες μπορεί εκ των υστέρων ένας αναλυτής να αναζητήσει στοιχεία για την ιντερνετική δραστηριότητα συγκεκριμένων υπόπτων.

Τα ντοκουμέντα του Spiegel φαίνεται να προέρχονται κι αυτά από τον πρώην υπάλληλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει ακόμη και σήμερα στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Και δείχνουν πως το XKeyscore χρησιμοποιούνταν τόσο από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, όσο και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, τις δύο γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Η χρήση του λογισμικού, σύμφωνα με τα έγγραφα, είχε σαν στόχο «να βοηθήσουμε την NSA, στα πλαίσια κοινών αντιτρομοκρατικών μας επιχειρήσεων». Έτσι, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να πραγματοποιούσαν ιντερνετικές παρακολουθήσεις σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, χωρίς να έχουν ενημερώσει και να έχουν πάρει το «πράσινο φως» γι’ αυτό από την κυβέρνηση της χώρας.


Πηγή: kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;