Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Internet Cafe στο Σίδνεϊ. Οι επικριτές των φίλτρων κάνουν λόγο για απαράδεκτη λογοκρισία...Η Ουάσινγκτον εκφράζει την ανησυχία της για το σχέδιο της κυβέρνησης της Αυστραλίας να εμποδίζει την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους με παράνομο περιεχόμενο, σχέδιο που επέκριναν και η Google και η Yahoo ως απειλή για την ελευθερία στην έκφραση.

Η πρόταση που κατέθεσε το αυστραλιανό υπουργείο Επικοινωνιών θα υποχρέωνε τους παρόχους πρόσβασης να χρησιμοποιούν φίλτρα που μπλοκάρουν παράνομο περιεχόμενο όπως η παιδική πορνογραφία, η σεξουαλική βία και οι οδηγίες που αφορούν εγκληματικές ενέργειες και χρήση ναρκωτικών.

Η εφαρμογή του μέτρου, για την οποία απαιτείται πάντως έγκριση του Κοινοβουλίου, θα καθιστούσε την Αυστραλία μία από τις αυστηρότερες δημοκρατικές χώρες όσον αφορά τον έλεγχο του Διαδικτύου. Οι επικριτές του σχεδίου θεωρούν ότι τα φίλτρα θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για καθαρή κρατική λογοκρισία.

H πρόταση της αυστραλιανής κυβέρνησης, επισημαίνουν οι επικριτές του, θα προχωρούσε πολλά βήματα πέρα από τα σχέδια άλλων χωρών να μπλοκάρουν την πρόσβαση μόνο στην παιδική πορνογραφία. Πρόταση που αφορά αποκλειστικά το πορνογραφικό υλικό με ανήλικους παρουσίασε τη Δευτέρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες: «Το βασικό μας μήνυμα είναι φυσικά ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να προάγουμε την ελεύθερη ροή της πληροφορίας, την οποία θεωρούμε ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία και τη διατήρηση των ανοιχτών κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε στο Associated Press ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάικλ Τραν.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες συγκεκριμένων διπλωματικών επαφών [με την Αυστραλία], μπορώ όμως να πω, στο πλαίσιο αυτής της συνεχιζόμενης συνεργασίας, ότι έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας σε Αυστραλούς αξιωματούχους» ανέφερε.

Πρόσφατα, εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρντμεντ είχε έρθει σε σύγκρουση με το Πεκίνο λόγω της εκτεταμένης λογοκρισίας του Διαδικτύου στην Κίνα.

Κατά του αυστραλιανού σχεδίου είχαν ταχθεί νωρίτερα οι γίγαντες του Διαδικτύου Google και Yahoo.

Σημαντικές αντιδράσεις κατά του σχεδίου εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό της Αυστραλίας -το υπουργείο Επικοινωνιών δεχόταν για μέρες επιθέσεις από χάκερ μετά την παρουσίαση της πρότασης το Δεκέμβριο.

 

29/03/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Διαβάστε επίσης:

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;