Διαφήμιση
( 3 ψήφοι )
Compaq CQ 311-1150EV NetbookΈως σήμερα έχουμε παρουσιάσει κλασσικά "φθηνά" netbooks, ακριβά netbooks (με τον AMD Neo) ή και ITX μητρικές με υποσυστήματα από netbook. Δεν παρουσιάσαμε όμως ποτέ αυτό που αρκετοί χρήστες περιμένουν, δηλαδή έναν υποφορητό που να μην έχει μεν το κόστος ενός κανονικού φορητού, αλλά ταυτόχρονα να φοράει μια καλύτερη κάρτα γραφικών από το κλασσικό μίζερο intel chipset.

Το Compaq CQ311-1150EV συνδυάζει ακριβώς αυτά τα στοιχεία. Και ίσως κάποιοι αναγνώστες να θεωρήσουν πως παρουσιάζουμε συνεχώς  τα netbooks της HP, αλλά ας μην ξεχνάνε πως αφενός αυτός ο συνδυασμός chipset και επεξεργαστή δεν υπάρχει προς το παρόν σε άλλο mainstream netbook στην Ελληνική αγορά και αφετέρου πως δεν έχουμε χαριστεί καθόλου σε άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας (π.χ. στα MFP όπου η Lexmark πήρε πολύ θετικότερες κριτικές).


Χαρακτηριστικά

Θα ξεκινήσουμε από την τιμή, η οποία κινείται γύρω στα €400 με  €430. Σίγουρα είναι υψηλότερη  από αυτή του ανταγωνισμού, αλλά για αυτό το κόστος αποκτάτε αρκετά πράγματα που αξίζει να μελετήσουμε:

  • Επεξεργαστής Intel Atom N270 1.6GHz
  • Chipset γραφικών NVidia Ion
  • Οθόνη 11.6" με ανάλυση 1366x768 pixels
  • 1GB RAM DDR3
  • 250GB SATA 7200rpm HDD
  • Κάρτα δικτύου 10/100 - Ασύρματη κάρτα δικτύου 802.11g
  • Windows  7 Home Premium
  • Βάρος: 1.48Kg
  • Εγγύηση ενός έτους

Σε σχέση λοιπόν με τα  "κοινά" netbooks,  ο επεξεργαστής παραμένει (δυστυχώς) ο ίδιος, αλλά το chipset γραφικών κάνει την διαφορά, καθώς και η οθόνη των 11.6" που δίνει πολύ περισσότερο χώρο από τα κλασσικά 1024x600 pixels. Η μνήμη είναι τύπου DDR3 και επεκτείνεται ως τα 3GB, ενώ ο δίσκος είναι εντυπωσιακός όσον αφορά την ταχύτητα περιστροφής του - δεν βλέπουμε συχνά netbooks με δίσκους στις 7.200rpm!


Εμφάνιση / Συνδεσιμότητα

CQ311-1150EV keyboard

Αυτό που κάνει σίγουρα το CQ 311-1150EV να ξεχωρίζει, είναι το ασημί πληκτρολόγιο και πλαίσιο που διαθέτει και που δίνει μια αίσθηση ανώτερης ποιότητας σε σχέση με την μουντή μαυρίλα των περισσότερων netbooks.

Η μητέρα HP δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει το τι υπάρχει δε από κάτω:

CQ311-1150EV logos

Το touchpad είναι υποφερτό, ενώ υπάρχει και πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του ασύρματου δικτύου σε εμφανές σημείο (μην γελάτε - είναι ένα πολύ σύνηθες λάθος να κλείνει ο κόσμος την πρόσβαση του δικτύου κατά λάθος).

CQ311-1150EV left

Στα αριστερά υπάρχει η υποδοχή της φόρτισης, μία USB2.0 θύρα, και  -το χαρακτηριστικό που κάνει την διαφορά- μία HDMI θύρα, μέσω της οποίας μπορείτε να μεταφέρετε εικόνα και ήχο ψηφιακά στην τηλεόραση ή τον βιντεοπροβολέα!

CQ311-1150EV right

Στα δεξιά συναντάμε λίγο-πολύ τα αναμενόμενα: Card reader, θύρα εξωτερικού ηχείου/μικροφώνου, 2 USB2.0 θύρες, VGA DSub έξοδο και κάρτα δικτύου 10/100.

CQ311-1150EV back

Και επειδή η επεκτασιμότητα πολλών netbooks είναι επιεικώς απαράδεκτη, κάναμε μία μικρή "εγχείριση" στο υποφορητό. Ένα ενιαίο καπάκι στο κάτω μέρος και μερικές βίδες είναι τα μόνα που σας χωρίζουν από το να αλλάξετε τον 2.5" SATA δίσκο ή να προσθέσετε έως και 2GB επιπλέον μνήμη στο ελεύθερο slot της μητρικής. Επιπρόσθετα υπάρχει και μια άδεια mini PCIe θύρα! Αν μη τί άλλο, δεν νομίζουμε πως η επεκτασιμότητα μπορούσε να είναι καλύτερη!


Επιδόσεις

Θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε την ίδια σειρά από benchmarks που έχουμε κάνει κατά καιρούς (WinRar, κ.λπ.), αλλά είναι λίγο άσκοπο από την άποψη πως ο επεξεργαστής παραμένει ο ίδιος (αναιμικός) N270. Προτιμήσαμε να αναπαράγουμε hi-def videos ανάλυσης 1280x720 όπου ο μέσος όρος "φόρτωσης" του επεξεργαστή ήταν στο 63% με 67%. Σπασίματα και καθυστερήσεις δεν παρατηρήθηκαν, και γενικώς το Ion chipset (που δεσμεύει έως και 319MB RAM) κάνει καλά την δουλειά του.

Utilization

Σε εφαρμογές γραφείου, μπορείτε να εργαστείτε αρκετά άνετα, αν και θα προτείναμε να προσθέσετε τουλάχιστον άλλο 1GB RAM, καθώς τα Windows7 μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την επιπλέον μνήμη. Πάντως η ταχύτητα του δίσκου και κυρίως ο επιπλέον χώρος στην οθόνη, κάνουν τα άλλα netbooks να δείχνουν παιδικά παιχνίδια. Η διαφορά είναι μεγάλη και ορατή ακόμη και στους μη ειδικούς.

Compaq control panel

Compaq device manager

 

Συμπεράσματα

Compaq CQ311-1150EV

Ο Compaq CQ 311-1150EV διαθέτει υποσυστήματα που πραγματικά αποτελούν την καλύτερη δυνατή τεχνολογία που μπορείτε να αγοράσετε για ένα λογικό κόστος. Αν θέλετε να κάνετε πραγματική δουλειά με ένα netbook, ξεχάστε τις 8.9" και τις 10" οθόνες, ξεχάστε αναλύσεις μικρότερες του 1366x768 και ξεχάστε το Intel chipset.

Το Compaq της δοκιμής μας, πλην όλων των παραπάνω πλεονεκτημάτων, διαθέτει ένα πολύ ελκυστικό design συνοδευόμενο με μεγάλη επεκτασιμότητα.

Το προτείνουμε και ευελπιστούμε ταυτόχρονα και άλλα netbooks να ακολουθήσουν, ώστε -εκτός των άλλων- να δούμε και καλύτερες τιμές σε συνδυασμό με τις ήδη ελπιδοφόρες επιδόσεις.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;