14 Δεκεμβριου 2009
Posted in
λογισμικό -
Λειτουργικά Συστήματα
Ευρετήριο Άρθρου |
---|
Μεγάλο τεστ 64bit εφαρμογών: Υπάρχουν διαφορές σε ταχύτητα; |
Μετρήσεις |
...κι άλλες μετρήσεις! |
Συγκεντρωτικά |
Όλες οι Σελίδες |

Τρεις γενιές 64bit Windows
Ίσως ένας από τους τομείς που η Microsoft δεν έδωσε τόση σημασία έως σήμερα, ήταν η προώθηση των 64bit εκδόσεων του λειτουργικού της, συστήματος. Μόλις πρόσφατα με την έλευση των Windows 7, είδαμε στην αγορά μεγάλο αριθμό μοντέλων φορητών να φοράνε την 64bit έκδοση, κάτι που δείχνει πως σιγά-σιγά έρχεται η ώρα για την πλήρη μετάβαση.
Οι επεξεργαστές που μπορούν να τρέξουν 64bit Windows είναι συμβατοί με το νέο σετ εδώ και εφτά (7) χρόνια, την ώρα που στους περισσότερους από αυτούς, το 64bit σετ εντολών απλά δεν κάνει.. τίποτα, αφού οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο, προτιμούν εκούσια ή ακούσια να τρέχουν τις «παραδοσιακές» 32bit εκδόσεις των Windows XP, Vista ή και “7”.
Ιστορία πληροφορικής για αρχάριους
Οι μικροεπεξεργαστές από τους πρώτους ευρέως γνωστούς στην αγορά (π.χ. Z80, 6502, 8086), μετριόνταν ακριβώς με γνώμονα το πόσα bits μπορούσαν να μεταφέρουν και να επεξεργαστούν με την μία (σε κάθε κύκλο του ρολογιού).

Όσο εξελίσσονταν οι επεξεργαστές, τόσο εξελίσσονταν και αυτή η δυνατότητα, και έτσι από τους 8bit επεξεργαστές, μεταπηδήσαμε στους 16bit, και αργότερα στους 32bit. 64bit επεξεργαστές δεν εμφανίστηκαν έως το 2003 στο ευρύ κοινό, κυρίως γιατί δεν χρειάζονταν να γίνει κάτι τέτοιο. Χωρίς ανάγκη για εξέλιξη λοιπόν, οι επεξεργαστές της αρχιτεκτονικής x86 «κόλλησαν» για πολύ καιρό στα 32bits. Και η κατάσταση θα έμενε στάσιμη, αν δεν υπήρχε το θέμα της διαχείρισης της μνήμης. Πριν από αυτό όμως, ώρα για μάθημα:
Bits, bits, bits
Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι ρόλο παίζουν τα bits, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια γρήγορη εξήγηση: Οι υπολογιστές ως γνωστόν, “καταλαβαίνουν” δύο μόνο καταστάσεις: Το μηδέν και το ένα. Αυτές οι δύο καταστάσεις, αποτελούν ένα «bit». Η αναπαράσταση μεγαλύτερων αριθμών γίνεται με την άλγεβρα του Boole. Εν ολίγοις, όσο περισσότερα bits «μαζεμένα» μπορεί να διαχειριστεί ένας υπολογιστής, τόσο μεγαλύτερο εύρος τιμών μπορεί να υπολογίσει με την μία. Για παράδειγμα, 1 bit αναπαριστά δύο καταστάσεις, άρα και δύο αριθμούς (αφού το bit μπορεί να πάρει μόνο δύο καταστάσεις – το μηδέν ή το ένα). Αν κολλήσουμε δύο bits μαζί, τότε έχουμε 2 καταστάσεις, επί δύο καταστάσεις = τέσσερις καταστάσεις, αν κολλήσουμε τρία bits, τότε έχουμε 2 x 2 x 2 = 8, κτλ. Αυτές οι καταστάσεις αναπαριστούν στην πραγματικότητα αριθμούς. Έτσι με 3bits, μπορούμε να αναπαραστήσουμε έναν αριθμό με εύρος από το 1 έως το 8. Με 4bits, μπορούμε να αναπαραστήσουμε έναν αριθμό από το 1 έως το 16, με 5bits έναν αριθμό από το 1 έως το 32 κτλ (ουσιαστικά τα bits αναπαριστούν δυνάμεις του αριθμού δύο).
Ας πούμε τώρα που έχουμε έναν 8bit επεξεργαστή όπως ο Z80 που μπορεί να «δει» αριθμούς με εύρος 8bit, δηλαδή 28 = 256. Αν τώρα ο Z80 ήθελε να κάνει μια πρόσθεση δύο αριθμών που το άθροισμα τους είχε μια τιμή πέρα του 256 (π.χ. 305), τότε υπήρχε πρόβλημα και πράγματα γινόντουσαν πιο πολύπλοκα (εμπλέκονταν παραπάνω καταχωρητές στον επεξεργαστή ή ειδικά bits), και φυσικά, πιο αργά. Αυτός είναι και ο λόγος πως μετά από τα 32bits, δεν υπήρξε ανάγκη για βελτίωση, καθώς τα 32 αυτά bits αναπαριστούν ένα τεράστιο εύρος τιμών που σπάνια χρειάζεται να ξεπεραστεί.
Υπάρχει όμως και εδώ ένα μελανό σημείο: Το address bus, δηλαδή η επικοινωνία του επεξεργαστή με τα.. πάντα, περιλαμβανομένης και της μνήμης. Ο 8bit Z80 είχε 16bit address bus, δηλαδή σε κοινά Ελληνικά, μπορούσε να «διαχειριστεί» μνήμη έως και 64KB (216 = 0,064MB)! Αντίθετα, μια 32bit αρχιτεκτονική όπως η x86, μπορεί να διαχειριστεί μνήμη της τάξης των 232= 4GB! Και μετά; Και μετά, απλά χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική!
Μικρή παρένθεση στην εξέλιξη των επεξεργαστών
Έως το 2001 κανείς δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται για περεταίρω αύξηση της αρχιτεκτονικής στα 64bits όσον αφορά τον χώρο των PCs. Η Intel έπαιζε με τον καθαρόαιμο 64bit επεξεργαστή της (Itanium) την ώρα που κάποιος άλλος, της ροκάνιζε τα πόδια από τον θρόνο: Το 2003 η AMD αιφνιδιάζει, παρουσιάζοντας τους Opteron (για servers) και τους Athlon64 (για κοινά PC), τους πρώτους mainstream επεξεργαστές που μπορούσαν να λειτουργήσουν είτε ως κλασσικός x86 επεξεργαστής (με συμβατότητα στα παλιά Windows) είτε ως 64bit επεξεργαστής.

Ίσως το ίδιο αιφνιδιαστικό ήταν το γεγονός πως η μέχρι τότε στενή συνεργάτιδα της Intel η Microsoft, υιοθέτησε την νέα αυτή αρχιτεκτονική (με κωδική ονομασία x86-64), κυκλοφορώντας τα Windows XP x64, κάτι που ανάγκασε την Intel έναν χρόνο μετά, να προσθέσει και αυτή στους επεξεργαστές της, ένα συμβατό με την AMD σετ εντολών, που το ονόμασε αρχικά EM64T. Ο κύβος, ερρίφθη!
Επεξεργαστές που έχουν ενσωματωμένη την 64bit αρχιτεκτονική
Από την πλευρά της AMD, Όλοι οι Athlon64, Turion64, Sempron64 και Athlon II, Phenom I/II, και Neo έχουν ενσωματωμένο το 64bit set. ΔΕΝ έχουν δυνατότητες 64bit οι επεξεργαστές Athlon, AthlonXP και Duron.
Στο στρατόπεδο της Intel, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, καθώς η ενσωμάτωση της 64bit αρχιτεκτονικής έγινε με ένα χρόνο καθυστέρηση σε σχέση με την AMD. Έτσι μόνο ορισμένοι τύποι από τους Pentium 4 και τους Celeron D (μοντέλα με κωδικό “Prescott” και μετά) είχαν την δυνατότητες 64bit. Από εκεί και πέρα, όλοι οι κατοπινοί επεξεργαστές της Intel έχουν το EM64T set: Pentium D, Pentium Dual Core, Core2Duo, Core2Quad, Celeron σειρά 4 και 5, Core i7, Core i5. Δυνατότητες 64bit εννοείται πως δεν έχουν οι Pentium III ενώ 64bit δυνατοτήτων στερείται και ο Atom N270 που συναντάμε στα περισσότερα netbooks.
Η x86-64 αρχιτεκτονική με μια ματιά
Ένας επεξεργαστής που έχει AMD64 ή Intel64 εντολές (πρόκειται για την ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική – μην τρομάζετε), έχεις τις εξής δυνατότητες:
- Οι καταχωρητές του επεξεργαστή είναι πλέον 64bit. Αυτό σημαίνει πως αυτός μπορεί να διεκπεραιώσει μαθηματικές πράξεις, με αριθμούς της τάξης του 264 . Παλαιότερα, αποτελέσματα πάνω από 232 δεν “χωρούσαν” και χρησιμοποιούνταν επιπλέον καταχωρητές και φυσικά αυτό κόστιζε σε χρόνο.
- Από τους οκτώ καταχωρητές, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε σε δεκαέξι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς επιτρέπει την γρήγορη ανταλλαγή δεδομένων μέσα στο chip χωρίς το χάσιμο χρόνου για μεταφορά στην μνήμη. Επίσης διπλασιάστηκαν και οι XMM καταχωρητές (υπεύθυνοι για multimedia κυρίως).
- Υποστήριξη περισσότερης RAM (θεωρητικά άπειρης) σε σχέση με τα 4GB που μπορούσε να χειριστεί η x86 αρχιτεκτονική.
- Ενσωμάτωση των SSE και SSE2 τεχνολογιών της Intel στην 64bit αρχιτεκτονική.
- Not Execute δυνατότητες, που σε συνδυασμό με το λειτουργικό σύστημα, δεν επιτρέπουν στα προγράμματα να τρέξουν κώδικα από κομμάτι της μνήμης που δεν τους ανήκει (πολύ σημαντικό για την προστασία του συστήματος από ιούς).
- Εσωτερικές μικροβελτιώσεις.
- Αφαίρεση παλαιών και απαρχαιωμένων λειτουργιών στην 64bit λειτουργία.
Δεν θα γράψουμε παραπάνω πράγματα για τα modes συμβατότητας της αρχιτεκτονικής και τους περιορισμούς/δυνατότητες που υπάρχουν. Το μόνο που θα αναφέρουμε είναι πως όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα, για να χρησιμοποιήσετε 64bit εφαρμογές, θα πρέπει απαραίτητα να έχετε 64bit έκδοση των Windows. 64bit εφαρμογές δεν θα εκτελεστούν με κανέναν τρόπο αν έχετε 32bit Windows. Φυσικά το ανάποδο δεν ισχύει, αφού ακόμη και αν εγκαταστήσετε Windows 64bit, θα μπορείτε να τρέχετε τις 32bit εφαρμογές σας με μια υποσημείωση όμως: Οι drivers πρέπει να είναι 64bit.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν: Windows 64bit χρειάζονται 64bit drivers και τρέχουν τόσο 32 (παλιά) όσο και 64bit (νέα) προγράμματα. Τα Windows 32bit, δεν μπορούν να τρέξουν καμία 64bit εφαρμογή. Αν δεν είστε σίγουροι τι είδους έκδοση έχετε (32 ή 64bit) κάντε δεξί κλικ στον «Υπολογιστή μου» και επιλέξτε ιδιότητες:
Ένα μικρό FAQ μπορείτε ακόμη, να βρείτε στο site της Microsoft.
64bit: Είναι πιο γρήγορο και γιατί;
Σε θεωρητικό επίπεδο, η 64bit αρχιτεκτονική είναι πολύ πιο γρήγορη καθώς:
-
Διαχειρίζεται μονομιάς, μεγαλύτερο όγκο δεδομένων
-
Έχει περισσότερους καταχωρητές και ενσωματωμένη υποστήριξη των multimedia extensions (SSE/SEE2) στην αρχιτεκτονική
-
«Βλέπει» περισσότερη μνήμη, άρα έχει περισσότερο χώρο για cache και λιγότερες ανάγκες για swap file.
-
Είναι απαλλαγμένη από παλαιό κώδικα της x86 αρχιτεκτονικής.
Φυσικά αυτό δείχνει να μην ισχύει πάντα. Για παράδειγμα, στο site της maxon (της κατασκευάστριας του πασίγνωστου Cinema4D, θα διαβάσετε μεταξύ άλλων:
«H 64-bit έκδοση του Cinema4D μπορεί να διαχειριστεί πολύ περισσότερη μνήμη από ότι η υποστηριζόμενη σε 32bit περιβάλλον. Αν έχετε αρκετή μνήμη στο σύστημα, μηνύματα λάθους τύπου “out of memory” θα είναι προβλήματα του παρελθόντος. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η αύξηση της ταχύτητας κατά 20% σε σχέση με την 32-bit έκδοση. Αυτό το πλεονέκτημα δεν δημιουργείται στην πραγματικότητα λόγω του 64-bit αλλά λόγω του ότι αφαιρέθηκε η υποστήριξη για παλαιότερους (μη 64bit) επεξεργαστές».
Πηγή...
Σίγουρα μια τέτοια δήλωση από έναν μεγάλο κατασκευαστή είναι κάπως απογοητευτική, αλλά ας μην ξεχνάμε δύο πράγματα: (α) Η δήλωση αυτή έγινε πριν πολύ καιρό και (β) ακόμη και η ίδια η Microsoft δεν έχει μετατρέψει όλο τον κώδικα της σε 64bit, άρα βρισκόμαστε ακόμη στην μέση του δρόμου για την πλήρη εκμετάλλευση της x86-64 αρχιτεκτονικής.
Μετρήσεις
Συλλέξαμε μερικά πολύ απαιτητικά προγράμματα σε υπολογιστική ισχύ που διαθέτουν τόσο 32 όσο και 64bit έκδοση, και εγκαταστήσαμε Windows 7 Home Premium 32 και 64bit στον ίδιο υπολογιστή.
Τα προγράμματα:
- Sony Vegas Pro 9.0c
- Windows Media Encoder 9 Series
- POV-Ray v3.62
- 7-zip v4.65
- WinRAR 3.90
- NitroPDF v6.0.1.8
- ESET NOD32 Antivirus 4
- Abby FineReader 10
Το configuration:
-
Athlon 7850, Dual-Core, 2.8GHz
-
8GB DDR800 RAM (4GB available in 32-bit mode)
-
NVidia GeForce GTS250
-
WD2000JD SATA
-
Seagate ST31000333AS SATA2
-
MSI K9A2 Neo2 board
-
Optiarc 7203S SATA Optical drive
-
Windows 7, Home Premium, 32bit/64bit, με εγκατάσταση chipset driver ATi 9.1 και Detonator drivers (v195.62).
Τα 32bit Windows γνωρίζουν πως ο υπολογιστής έχει 8GB εγκατεστημένης μνήμης, αλλά ενημερώνουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τα 3.25GB από αυτήν...
Αντίθετα τα 64bit Windows, δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς. Είτε έχετε 4, είτε 8 είτε 16GB πάνω στην μητρική σας!
Πίνακας: Μέγεθος προγραμμάτων προς εγκατάσταση
|
32bit έκδοση |
64bit έκδοση |
Windows 7 (μετά την εγκατάσταση, μαζί με επιπλέον drivers και office) |
56.114 αρχεία 9.17GB |
73.600 αρχεία 12.7GB |
Sony Vegas Pro 9.0c |
171MB |
172MB |
Windows Media Encoder 9 Series |
9.7MB |
12.7MB |
POV-Ray v3.62 |
11.9MB |
10.7MB |
7-zip v4.65 |
0.92MB |
1.2MB |
WinRAR v3.90 |
1.34MB |
1.49MB |
NitroPDF Pro v6.0.1.8 |
24.52MB |
27.57MB |
ESET NOD32 Antivirus 4 |
30.86MB |
33.83MB |
Abby FineReader 10 |
Ενιαίο εκτελέσιμο πρόγραμμα εγκατάστασης |
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, όντως οι περισσότερες 64bit εκδόσεις είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος κατά περίπου 10%, χωρίς να λείπουν και οι εξαιρέσεις (POV-Ray) όπου η 64bit έκδοση είναι μικρότερη, πιθανώς λόγω «καθαρίσματος» του κώδικα από την σαβούρα των MMX/3DNow και λοιπών αρχαίων extensions και εντολών.
Για την εγκατάσταση δε του λειτουργικού συστήματος, είναι φανερό και κάπως σοκαριστικό πως τα 64bit Windows απαιτούν σχεδόν 40% περισσότερο χώρο στον δίσκο σε σχέση με την 32bit έκδοση!!
Μετρήσεις
Windows Media Encoder 9 Series

Σε αυτό το benchmark, ζητήσαμε από το WME της Microsoft να μετατρέψει ένα mpeg αρχείο μεγέθους 94MB και διάρκειας 9’26”, σε μορφή high-def WMV. Ο Windows Media Encoder κυκλοφορεί δωρεάν από την Microsoft, τόσο σε 32bit όσο και σε 64bit έκδοση. Μπορεί μεν να είναι ένα παλιό πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν μας σταματά από το να κάνουμε τις μετρήσεις μας:
32bit: |
45'17" |
64bit: |
44' 52" |
Τα δύο προγράμματα τερμάτισαν σχεδόν στον ίδιο χρόνο, την κωδικοποίηση του αρχείου. Για την ακρίβεια, η 64bit έκδοση τελείωσε πρώτη, 26” νωρίτερα από τον ανταγωνιστή της.
7-zip v4.65

Το 7-zip μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές στο ευρύ κοινό (όσο τουλάχιστον το WinZip ή το WinRar), αλλά πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο πρόγραμμα συμπίεσης, με πολύ δυνατό αλγόριθμο και με.. Σπαρτιάτικο interface! Ακριβώς λόγω του αλγόριθμου που εμπλέκεται, τρέξαμε το benchmark και στις δύο εκδόσεις, με την ελπίδα να δούμε μεγάλες διαφορές σε χρόνους. Για τις ανάγκες του test δε, ζητήσαμε από το πρόγραμμα να συμπιέσει έναν κατάλογο μεγέθους 2.24GB.
32bit: |
9' 39" |
64bit: |
9' 08" |
Και εδώ η 64bit έκδοση του προγράμματος ήταν ταχύτερη, αλλά η διαφορά ήταν σε πολύ μικρά επίπεδα, της τάξης του 6%.
WinRar 3.90

32bit: |
8' 33" |
64bit: |
7' 45" |
Το WinRar κατάφερε να «βγάλει από το καπέλο» την καλύτερη 64bit απόδοση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα που δοκιμάσαμε, καθώς η διαφορά σε ταχύτητα κυμάνθηκε στο 10% σε σχέση με την 32bit έκδοση. Από την άλλη, στην παράπλευρη μέτρηση της συμπίεσης, το WinRar δημιούργησε ένα archive 947MB την ώρα που το 7-zip κατάφερε το εντυπωσιακό νούμερο των 845MB, 102ΜΒ λιγότερα στην στάνταρ συμπίεση με την χρήση δεξί κλικ πάνω στο αρχείο.
NitroPDF Pro v6.0.1.8

Κατά ένα περίεργο λόγο, πολλά προγράμματα που λειτουργούν ως PDF printers (δημιουργώντας έναν εικονικό εκτυπωτή ο οποίος μετατρέπει σε PDF ότι του στείλετε προς εκτύπωση), έχουν 64bit εκδόσεις. Το NitroPDF φυσικά έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες και ένα πολύ εύχρηστο interface που παραπέμπει στο Office 2007, την στιγμή που κοστίζει πολύ φθηνότερα από άλλες επίσημες λύσεις. Όπως και να έχει, για τις ανάγκες του test, επιστρατεύτηκε ένα τεράστιο word αρχείο 737 σελίδων μεγέθους 23MB. Το αξιοπερίεργο είναι πως η 64bit έκδοση εγκαταστάθηκε στον x86 κατάλογο που τα Window τακτοποιούν τις 32bit εφαρμογές. Από διαφορά στην απόδοση;
32bit: |
2' 13" |
64bit: |
2' 17" |
Αν και θεωρητικά η 64bit έκδοση είναι πιο βελτιστοποιημένη, αυτό δεν εμπόδισε το 32bit NitroPDF να είναι 4 δευτερόλεπτα γρηγορότερο του μεγάλου του, αδερφού.
Sony Vegas Pro v9.0c

To Sony Vegas, είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να κάνει.. πολλά! Αν δεν σας καλύπτει αυτή η περιγραφή, ίσως θα θέλατε να μάθετε πως το πρόγραμμα μπορεί να επεξεργαστεί εικόνα και ήχο, να κάνει μοντάζ και γενικώς να παίξει στην κατηγορία προγραμμάτων τύπου Adobe Premiere. Εμείς απλά φορτώσαμε ένα mpeg βίντεο μεγέθους 35MB και διάρκειας 2’ και 32”, και ζητήσαμε να μετατραπεί σε AVI Video for Windows 1080-24p format. Οι χρόνοι;
32bit: |
3' 11" |
64bit: |
3' 28" |
Και εδώ είχαμε επικράτηση της 32bit έκδοσης, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Χρειάστηκαν επιπλέον 17 δευτερόλεπτα για την 64bit έκδοση, παρά την πολυτέλεια της έξτρα μνήμης και των επιπλέον registers στον επεξεργαστή.

Το POV-Ray είναι ένα από τα παλαιότερα προγράμματα για Ray-Tracing και μάλιστα δωρεάν. Μπορείτε να φτιάξετε αντικείμενα, να του δώσετε υφές, να ρίξετε πάνω τους φως, και να χτίσετε ολόκληρες σκηνές. Το πρόγραμμα διαθέτει μια τεράστια βάση χρηστών, καθώς και δεκάδες βοηθητικά προγράμματα, από modelers μέχρι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Warpgoban_example, 1600x1200 AA 0.3
32bit: |
24’ 21” |
64bit: |
26' 23" |
Το POV-Ray αποτέλεσε την ταφόπλακα της πεποίθησης πως οι 64bit εφαρμογές είναι απαραίτητα γρηγορότερες από τις 32bit. Σε μια ξεκάθαρη νίκη, η 32bit έκδοση χρειάστηκε μόλις 24 λεπτά και 21 δεύτερα για να τελειώσει το rendering της σκηνής, ντροπιάζοντας την – θεωρητικά – optimized έκδοση του ίδιου προγράμματος!
Pillars, 640x480, AA 0.3
32bit: |
25’ 20” |
64bit: |
29' 00" |
Vista64: |
28’ 00” |
Ακόμη χειρότερα στην σκηνή Pillars που κάναμε rendering, η 32bit έκδοση ήταν γρηγορότερη κατά σχεδόν 4 λεπτά από την 64bit, και παρά τις επαναλήψεις με διάφορες αλλαγές προκειμένου να αποκλείσουμε κάποιο λάθος στην μέτρηση. Ακόμη και τα 64bit Vista που δοκιμάσαμε, αν και κέρδισαν ένα λεπτό (ίσως από καλύτερους chipset drivers ή άλλους παράγοντες), δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια την επίδοση της 32bit έκδοσης των Windows 7!


Κάπου σε αυτό το σημείο ψάξαμε στο internet κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις, και πέσαμε στο extremetech.com σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το θέμα.
Χονδρικά; Δεν κερδίζει πάντα ο λαγός!
Abbyy FineReader 10

32bit: |
1' 49" |
64bit: |
1' 47" |
Στα όρια του στατιστικού λάθος η επικράτηση των 64bit Windows. Μια 32bit εφαρμογή άλλωστε, μπορεί να επωφεληθεί από τα 64bit Windows, υπό προϋποθέσεις, κάτι που θα αναλυθεί παρακάτω.
ESET NOD32 Antivirus 4 (virus signatures: 4682)

Είναι κάπως περίεργο ένα antivirus να κυκλοφορεί και σε ξεχωριστή 64bit έκδοση. Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ή απλά είναι ένα marketing trick; Ζητήσαμε από το πρόγραμμα να ελέγξει για ιούς έναν κατάλογο μεγέθους 2.24GB με 3.091 αρχεία (πολλά εκ των οποίων συμπιεσμένα με πολλά μικρότερα) για να ερευνήσουμε πού βρίσκεται η αλήθεια:
32bit: |
4’ 25” |
64bit: |
4' 27" |
Μετά την ψυχρολουσία των παραπάνω προγραμμάτων, η σχεδόν ισοβαθμία των δύο εκδόσεων του NOD32 δεν μας φάνηκε και τόσο άσχημη, ούτε όμως και καλή!
Windows boot-time

Δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις. Πόση ώρα χρειάζονταν τα Windows 7 για να φτάσουν από το POST στην επιφάνεια εργασίας;
32bit: |
1’ 08” |
64bit: |
1' 15" |
Με έναν πολύ μεγάλο όγκο αρχείων να φορτωθούν (όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, τα Windows 7 64 Home Premium καταλαμβάνουν 3GB+ παραπάνω χώρο σε σχέση με τα 32bit), ήταν φυσικό η 64bit έκδοση να είναι και πιο αργή στην εκκίνηση, αν και σε όλες τις μετρήσεις που έγιναν, οι διαφορές ήταν μικρές, της τάξης των 7 δευτερολέπτων.

Πρόγραμμα |
32bit |
64bit |
Διαφορά |
Διαφορά % |
Sony Vegas Pro 9.0c |
3’ 11” |
3’ 28” |
17” |
-8,1% |
Windows Media Encoder 9 |
45’ 17” |
44’ 52” |
25” |
0,9% |
POV-Ray v3.62 scene 1 |
24’ 21” |
26’ 23” |
122” |
-7,7% |
POV-Ray v3.62 scene 2 |
25’ 20” |
29’ 00” |
220” |
-12,6% |
7-zip v4.65 |
9’ 39” |
9’ 08” |
31” |
5,7% |
WinRAR v3.90 |
8’ 33” |
7’ 45” |
48” |
10,3” |
NitroPDF Pro v6.0.1.8 |
2’ 13” |
2’ 17” |
4” |
-2,9% |
ESET NOD32 Antivirus 4 |
4’ 25” |
4’ 27” |
2” |
-0,8% |
Abby FineReader 10 |
1’ 49” |
1’ 47” |
2” |
1,9% |
Σσ.: Η αρνητική διαφορά σημαίνει πως η 32bit έκδοση είναι γρηγορότερη από την αντίστοιχη 64bit.
Σίγουρα ήταν και για εμάς απογοητευτικά τα περισσότερα από τα αποτελέσματα που πήραμε. Το 64bit set πρέπει να θεωρείται γρηγορότερο, πλην όμως, αυτό δεν κατάφερε να αποδειχτεί στις μετρήσεις, όχι με επιβλητικό αλλά ούτε καν με πειστικό τρόπο. Οι λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει ίσως έχουν να κάνουν με ένα ή περισσότερα εκ των παρακάτω:
- Οι drivers για όλα τα chipsets και μητρικές (το AMD 770 στην περίπτωση μας) ίσως δεν είναι optimized ούτε για Windows 7 ούτε για 64bit. Διαφορετικά μοντέλα μητρικών, πιθανόν (ελπίζουμε) να έχουν διαφορετικές/καλύτερες επιδόσεις σε 64bit mode.
- Η συνύπαρξη 32bit και 64bit προγραμμάτων, δημιουργεί καθυστερήσεις (κάτι σαν την εποχή των 16/32bit προγραμμάτων στα Windows 98).
- Το optimizing και οι 64bit compilers δεν έχουν ακόμη βελτιστοποιηθεί, ενώ οι προγραμματιστές δεν έχουν ακόμη εμπειρία στις δυνατότητες της νέας αρχιτεκτονικής.
- Κάποιοι κατασκευαστές διαφημίζουν 64bit προγράμματα ενώ απλά είτε κάνουν ένα απλό compiling σε 64bit χωρίς να κυνηγήσουν την απόδοση ή ακόμη χειρότερα, εννοούν πως τα 32bit προγράμματά τους είναι συμβατά με 64bit Windows.
Όπως και να έχει, το πρώτο πράγμα που οι 64bit επεξεργαστές έχουν να προσφέρουν είναι αναμφίβολα η διαχείριση μνήμης πάνω από 4GB, που ακούγεται σαν όαση στα αυτιά των χρηστών που βλέπουν τα Windows να γίνονται όλο και πιο βαριά.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως οι νέες δυνατότητες της x64 αρχιτεκτονικής θα πρέπει να αγνοούνται και πως θα πρέπει να έχουμε πιο αργά 64bit προγράμματα. Το αντίθετο. Άλλωστε, λαμπερά παραδείγματα καταξιωμένων προγραμμάτων (όπως το WinRar) καταδεικνύουν πως όντως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτιστοποίησης.
Τα 64bit είναι μονόδρομος.
Το θέμα είναι, πότε ξεκινά η μονοδρόμηση...
- 64 Bit
- 64bit
- 64bit Windows
- 64bit Εφαρμογές
- 64bit Λειτουργικό Σύστημα
- 64bit Μετρήσεις
- 7 Zip 64
- Abbyy Finereader 64
- Amd64
- Benchmark
- Bits
- Intel64
- Nod32 64
- Pov Ray 64
- Vegas Pro 64
- Windows 7 64
- Windows Media Encoder 64
- Windows X86
- Winrar 64
- X86 64
- Επεξεργαστές
- Εφαρμογές 64bit
- Μετρήσεις
- Μετρήσεις 64bit Εφαρμογών
- Μετρήσεις Ταχύτητας
- Συγκριτικό 32bit Και 64bit Εφαρμογών
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV