Διαφήμιση
( 27 ψήφοι )

4.1-windows10

Δεν πέρασαν ούτε δύο ημέρες από τότε που η Microsoft έκανε διαθέσιμη την πρώτη δοκιμαστική έκδοση των νέων Windows που αναμένεται να κυκλοφορήσουν κάπου «μέσα στο 2015». Τι έχουν να προσφέρουν στον καταναλωτή τα νέα Windows και αξίζει τον κόπο να κάνει κάποιος την αλλαγή;

Από τα Windows 8 στα Windows 10

 4.2-windows10-2

Ξεκινάμε από το... όνομα που πράγματι προκαλεί από μόνο του. Η Microsoft βλέπετε... πήδηξε έναν αριθμό και πήγε απ' ευθείας στο 10, θέλοντας να τονίσει το «μεγάλο βήμα» που θα γίνει στα νέα Windows. Εδώ στο oem.gr έχουμε παρουσιάσει αρκετά reviews για τα Windows Vista, Windows 7 και Windows 8, οπότε όσοι πιστοί θα γνωρίζετε πως δεν μασάμε τα λόγια μας όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα. Έχοντας «παίξει» με την beta έκδοση, δεν είμαστε σίγουροι ακόμη ποιο είναι το... τεχνολογικό θαύμα που υπονοείται! Όπως και να έχει, η Microsoft έχει διαρρεύσει τα παρακάτω όσον αφορά τα νέα Windows:

  • Το μεγάλο «όπλο» των Windows 10 θα είναι η «πλατφόρμα μίας εφαρμογής». Δεν γνωρίζουμε αν το... μεταφράσαμε σωστά, αλλά έχει να κάνει με την δυνατότητα ο χρήστης να επικοινωνεί με τα Windows με τον ίδιο «ενοποιημένο» τρόπο, είτε αυτά τρέχουν σε προσωπικό υπολογιστή, είτε τρέχουν σε smartphone ή σε κάτι άλλο (Xbox?). Δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό, όλη η ιδέα πίσω από το πανάθλιο Metro interface των Windows 8 αυτή ήταν άλλωστε –να εκπαιδευτούν οι χρήστες των PCs στο interface που η Microsoft κατασκεύασε για τα κινητά και τις ταμπλέτες που θα έτρεχαν Windows (RT).
  • Η μπάρα έναρξης που εξαφανίστηκε στα Windows 8 επιτέλους επιστρέφει στα 10 και κατά κάποιο τρόπο ενοποιεί τα Windows 7 με τα 8 αφού περιέχει και τα περίφημα tiles και πλήρη λίστα προγραμμάτων όπως στα παλιά καλά Windows NT, 95, 98, Me, 2000, XP, Vista, 7. Ωραία, αρκεί να σταματήσει η Microsoft να παρουσιάζει ως... νέα καινοτομία την διόρθωση του  τραγικού λάθους που έγινε στο interface των Windows 8!
  • Snap assist: Τι καλύτερο από έναν βοηθό που θα σας διευκολύνει να στριμώχνετε τα παράθυρα σας ή/και να έχετε περισσότερα του ενός desktops; Εντάξει δεν πρόκειται για το έβδομο θαύμα του κόσμου, αλλά καλοδεχούμενο είναι!
  • Επιστρέφουν επιτέλους τα κουμπιά για resize και κλείσιμο στην μπάρα των προγραμμάτων! Τι σκεφτόταν η Microsoft όταν τα καταργούσε στα Windows 8;;

Η παρουσίαση

Το βιντεάκι της Microsoft είναι εδώ:

...όπως εδώ και ένα γρήγορο δικό μας:

Φήμες για νέα τιμολογιακή πολιτική

4.3-20-dollars

Υπάρχουν έντονες φήμες πως η Microsoft σκοπεύει να προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε χρήστες παλαιότερων εκδόσεων των Windows (και κυρίως των XP) προκειμένου να μεταπηδήσουν στην νέα πλατφόρμα. Φήμες που μιλάνε για κόστος αναβάθμισης της τάξης των $20 ή και δωρεάν για παλαιότερες πλατφόρμες (Windows 7).

Για κάποιους αυτό ίσως δεν βγάζει νόημα, η αλήθεια είναι όμως πως η Microsoft ίσως προσπαθήσει να ξεκολλήσει επιτέλους τους χρήστες από τις παλαιότερες εκδόσεις. Από την Wikipedia μαθαίνουμε πως σήμερα τέλη του 2014, οι υπολογιστές τρέχουν τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα:

4.4-desktop-os-market

Είναι ελπιδοφόρο για την... ανθρωπότητα πως οι βλακείες της Microsoft όσον αφορά τα Vista και τα 8/8.1 αποτυπώνονται στα ποσοστά που κατέχουν στην αγορά, ποσοστά που συνδυαστικά δεν βρίσκονται παραπάνω του 15.33% την ίδια ώρα που τα Windows XP ξεπερνούν το 23% και τα Windows 7 το 51% της αγοράς!

Η Microsoft λοιπόν βλέπει μια τεράστια αγορά που αφορά το... 78.5% των χρηστών που τρέχουν Windows XP, Vista και 7 και που θα μπορούσαν να αποφέρουν τεράστια κέρδη στην εταιρεία αν συμφωνούσαν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους σύστημα έναντι ενός λογικού ποσού.

Φυσικά εδώ δεν είναι όλα ρόδινα. Τα Windows XP είναι μεν ένα πεπαλαιωμένο και «τρύπιο» (όσον αφορά την ασφάλεια) λειτουργικό σύστημα, αλλά μπορεί να τρέξει αξιοπρεπώς σε παλιό hardware, κάτι που ίσως δεν είναι εφικτό με τα Windows 10, εκτός και αν κυκλοφορήσει κάποια «ελαφριά» έκδοση στο στυλ Windows Vista Starter (μπλιαχ)!

Όπως και να έχει, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθεί η Microsoft όσον αφορά την προώθηση των Windows 10.

Τα δικά μας ευρήματα

Έχοντας λειτουργήσει για αρκετή ώρα την preview έκδοση (Build 9841) μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως... δεν έχουμε γνώμη. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε «είναι πιο γρήγορα», «πιο σταθερά» ή «πιο εύκολα». Το μόνο σίγουρο είναι πως τα Windows 10 διορθώνουν πολλά από τα βλακώδη πράγματα που μας ταλαιπώρησαν στα Windows 8/8.1. Υπό αυτό το πρίσμα τα Windows 10 θα έπρεπε να ονομάζονται Windows 8.3 ή ακόμη καλύτερα Windows Vista third edition, κάτι που δεν είναι φυσικά κακό αλλά δεν είναι και το καινοτόμο που μας πιπιλίζει αυτές τις ημέρες το PR τμήμα της Microsoft.

Η Microsoft ασχολήθηκε πολύ με το user interface (παράθυρα, συνδεσιμότητα, ευκολία χρήσης κ.λπ.) στην πρώτη παρουσίαση των Windows 10 και δεν μας είπε τίποτα για τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος. Λειτουργικό Σύστημα (Λ/Σ) δεν είναι ο media player, δεν είναι τα παράθυρα και τα εικονίδια. Λ/Σ είναι ο πυρήνας, και πάνω σε αυτόν τρέχει το software όπως το user interface. Δυστυχώς επειδή οι Η/Υ πλέον δεν απευθύνονται σε χομπίστες που γνωρίζουν πέντε πράγματα παραπάνω, αναγκαστικά και οι εταιρείες software επικεντρώνονται στο να παρουσιάζουν αυτά που ένας μέσος χρήστης θα καταλάβει παρά την ουσία που είναι και η πιο σημαντική!

Υπό αυτό το πρίσμα δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για τα Windows 10! Το τι θα προσφέρουν περισσότερο όσον αφορά την εκμετάλλευση του νέου hardware, την ασφάλεια, ή την συνδεσιμότητα. Θα συνεχίσει η προσπάθεια «σύνδεσης» των Microsoft accounts (Hotmail, MSN κ.λπ.) με το λειτουργικό; Σε πιο βαθμό; Πόσο βαριά είναι; Τι συμβατότητα προσφέρουν σε εφαρμογές και drivers; Θα τρέχουν μόνο σε 64bit mode; Κανείς δεν ξέρει!

Συμπεράσματα

Η Microsoft παρουσίασε και δεν παρουσίασε την πρώτη δοκιμαστική έκδοση των Windows 10. Τα στοιχεία που έχουμε είναι πολύ λίγα. Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως η πάλαι ποτέ παντοδύναμη εταιρεία από το Seattle υποχώρησε σε θέματα interface κάτω από το βάρος των επικρίσεων για το εκνευριστικό interface των Windows 8/8.1.  Το αν θα καταφέρει μετά από καιρό να κατασκευάσει ένα επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα σε εποχή λεπτών IT αγελάδων, αυτό θα το μάθουμε σταδιακά τους επόμενους μήνες.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;