Διαφήμιση
( 44 ψήφοι )

(Εναλλακτικά: Ένας χρόνος Windows 10)

5.1-windows10

Εδώ και κάποιες ημέρες περιφέρεται η είδηση της καταδίκης της Microsoft, για τον αναγκαστικό τρόπο αναβάθμισης σε Windows 10, που επέβαλε σε πελάτη της. Ένα χρόνο μετά την αρχική παρουσίαση του νέου λειτουργικού και με την δωρεάν αναβάθμιση να λήγει στις 29 Ιουλίου, τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορεί να περιμένουμε από την Microsoft;

Η επιθετική αναβάθμιση και η μήνυση

Όσον αφορά την είδηση της εβδομάδας, η Microsoft φέρεται να αναγκάστηκε να καταβάλει το ποσόν των 10.000 δολαρίων σε μια γυναίκα από την Καλιφόρνια, της οποίας ο υπολογιστής (που χρησιμοποιούσε για την διαχείριση της επιχείρησης της) «αναβαθμίστηκε» στην τελευταία έκδοση των Windows χωρίς την έγκριση της, κάτι που του προκάλεσε δυσλειτουργίες και απώλεια εργατοωρών.

Η επιθετική αναβάθμιση σε Windows 10 για τους χρήστες των εκδόσεων 7/8/8.1 είναι κάτι που το έχουμε βιώσει όλοι. Είναι εκείνη η εκνευριστική ταμπέλα στην δεξιά κάτω γωνία που, εμφανίζεται σε κάθε εκκίνηση και σας λέει «αναβαθμίστε με ΤΩΡΑ»!

5.2-windows10-baloon

Η συγκεκριμένη ενοχλητική ειδοποίηση δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρεθεί εύκολα με αποτέλεσμα χιλιάδες κόσμου (τουλάχιστον άπειροι δικοί μου γνωστοί και πελάτες) να έχουν πατήσει σε κάποιο άσχετο χρόνο το κουμπί της αναβάθμισης. Η ειδοποίηση δε έχει κατηγοριοποιηθεί ως recommended από την Microsoft (δηλαδή αν την αποεπιλέξουμε αυτή επιστρέφει μετά από λίγο) ενώ η κοινότητα την έχει κατηγοριοποιήσει ως... nagware δηλαδή ως κάτι ενοχλητικό που πετάγεται συνεχώς μέχρι να αναγκαστείτε να ασχοληθείτε μαζί του.

Η επιλογή αυτή λοιπόν για αναβάθμιση, κατεβαίνει μαζί με τις υπόλοιπες διορθώσεις της Microsoft από το ίντερνετ, και είναι το αμαρτωλό patch ΚΒ3035583, που θα έπρεπε να αναζητήσετε χειροκίνητα στις εγκατεστημένες διορθώσεις και να το αφαιρέσετε. Στην πράξη υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 6 patches που έχουν σχέση με την αναβάθμιση σε Windows 10 και τέλος πάντων ο πιο εύκολος τρόπος που ο γράφων είχε βρει για να απαλλαγεί από αυτήν την αηδία ήταν το κατέβασμα της θεϊκής εφαρμογής... I_dont_want_windows_10.

Όπως και να έχει, η Microsoft ήξερε πού πατούσε όταν έφτιαχνε αυτή την εκνευριστική ειδοποίηση και παρότι στις νεότερες εκδόσεις αυτής (λίγο πριν την... λήξη της δωρεάν αναβάθμισης) θα υπάρχει επιλογή να μην πετάγεται συνεχώς, ο σκοπός επετεύχθη, αφού σχεδόν 300 εκατομμύρια συσκευές έχουν αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού.

5.3-windows10-update

Υπήρξαν και χειρότερα: Windows XP!

Για όσους θεωρούν πως αυτή η επιθετική συμπεριφορά της Microsoft είναι απαράδεκτη, ας θυμηθούν αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το τι συνέβαινε σε όσους δεν ενεργοποιούσαν έγκαιρα τα Windows XP: Το σύστημα απλά κλείδωνε και αρνούνταν να κάνει login στο προφίλ του χρήστη, σπάζοντας τα νεύρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Σήμερα, στη χειρότερη περίπτωση, ο χρήστης λαμβάνει μια ειδοποίηση και δεν μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις οθόνης, ψιλοπράγματα δηλαδή σε σχέση με το τόσο μακρινό 2001.

Τι μας περιμένει; 

Τα Windows 10 έχουν περάσει ήδη μία «αόρατη» για τον μέσο χρήστη εσωτερική αναβάθμιση (Threshold 1 τον Νοέμβριο) και σύντομα μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει η δεύτερη, γνωστή ως Redstone 1. Αυτή από ότι φημολογείται θα έχει αρκετές αλλαγές σε θέματα που φυσικά δεν έχουν να κάνουν με τον πυρήνα, ήτοι, θα είναι συμπληρωματικό software που θα έχει να κάνει με το Xbox, το Cortana, την συνεργασία συσκευών που τρέχουν Windows κ.λπ.

Γιατί μικρό καλάθι;

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως δεν υπάρχει λόγος ενθουσιασμού για όλα αυτά που σχεδιάζει η Microsoft. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται milking, και για να το αναλύσουμε θα πιάσουμε (για ακόμη μια φορά) ένα άλλο προϊόν της Microsoft, το Office: Το Microsoft Office για το 99% των χρηστών θα έπρεπε να είχε σταματήσει όχι στην έκδοση 2007, αλλά στην έκδοση.. ’97.  Θεωρούμε πως μετά την έκδοση ’97 οι λειτουργίες που έμπαιναν σε αυτό γίνονταν όλο και πιο εξειδικευμένες, και το 99% των χρηστών που είναι πιο.. casual και δεν ανανεώνουν το ECDL τους κάθε τρεις ώρες, ποτέ δεν  θα χρησιμοποιούσαν κάτι παραπάνω από αυτά που έχει μια 19 ετών έκδοση! Άντε στη χειρότερη, το Office 2007 προσέφερε πολύ πιο τακτοποιημένο interface και μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και πάλι, μιλάμε για προϊόν 9 ετών! Είναι χαζό να προσπαθείς να πουλήσεις συνεχώς κάτι που δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο, και ακόμη πιο χαζό (έως τραγικό) να προσπαθείς να το… νοικιάσεις. Είναι σαν να κατασκευάζεις το Pac-man, μετά να βγάζεις το Miss Pac-man και μετά κάθε χρόνο να βγάζεις ένα νέο Pac-man που μοιάζει τραγικά με τα προηγούμενα και να περιμένεις μάλιστα να πληρωθείς γι αυτό και να έχεις τόση επιτυχία όση είχες με το αρχικό Pac-man!

Αξίζει η αναβάθμιση;

Ως συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για τα Windows 10, θα λέγαμε πως μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις αξίζει η αναβάθμιση σε Windows 10: Ένας power-user που έχει ένα PC των €2.000 (υπάρχουν πλέον τέτοιοι;...), με μια GTX1080 και ένα PCIe SSD, ναι, θα επωφεληθεί με την χρήση των Windows 10. Δυστυχώς η πλειοψηφία των ανθρώπων, έχουν ένα laptop με έναν IDE δίσκο στις 4.200 στροφές και με μια Intel κάρτα γραφικών, και πραγματικά καλύτερα να παραμείνουν προσκολλημένοι στα Windows 7.

5.4-windows10-redstone

Ένα άλλο θέμα είναι πως τα βαρύγδουπα Threshold και Redstone είναι ουσιαστικά Service Packs με φρου-φρου και αρώματα για αυτούς που εκτέθηκαν πολύ σε συζητήσεις με Mac users. Αντί να έχεις ένα βαρετό όνομα τύπου Windows 10 SP2, ονομάζεις τον νέο κώδικα σε κάτι του στυλ Redstone, ανεβάζεις και μερικές φωτό με μια κοκκινωπή υφή, και δημιουργείς hype γύρω από το προϊόν. Το θέμα είναι, για πόσο αυτές οι αναβαθμίσεις θα είναι δωρεάν. Η Microsoft είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική ως προς τις χρεώσεις, αλλά όσο δεν ανακοινώνεται τίποτα, μόνο υποθέσεις μπορούν να υπάρχουν για το πώς ο γίγαντας της πληροφορικής θα συνεχίσει να βγάζει λεφτά από το λειτουργικό του σύστημα.

Μετά τα Windows τι;

Μερικές φορές νιώθω για τα Windows ότι νιώθω για την CISC x86 αρχιτεκτονική: Σαν ένας λόφος από δυνατότητες που συνεχώς μεγαλώνει, μεγαλώνει, μεγαλώνει, γιγαντώνεται και ξεφεύγει από οποιονδήποτε έλεγχο. Ίσως φταίει το γεγονός πως έζησα σε μια εποχή που το λειτουργικό ήταν αποθηκευμένο σε μια ROM των 64KB, ίσως αυτό που συχνά γράφω, πως λειτουργικό δεν είναι η κάθε εφαρμογή (πρόγραμμα) που περιλαμβάνει ο κατασκευαστής, ίσως το ότι τα Windows 10 όχι μόνον δεν προσφέρουν κάτι το πρωτοποριακό έστω και εις βάρος της συμβατότητας, αλλά αντίθετα, με τα έως τώρα στοιχεία, διαφαίνεται πως η Microsoft δεν έχει κανένα σκοπό να συμμαζέψει το τέρας του κώδικα και αντ΄αυτού προτιμά να πασάρει  επιπρόσθετο software και υπηρεσίες (τύπου Cortana) που πατάνε σε έναν πυρήνα που βασικά έχει 15 χρόνια κώδικα στην πλάτη του.

Δυστυχώς η πληροφορική ποτέ δεν συγχώρεσε την ασυμβατότητα, και αυτός ήταν ο λόγος της επικράτησης των IBM/Microsoft ενάντια σε όλες τις άλλες πλατφόρμες. Το πρόβλημα είναι πως χάρις τις καινοτομίες του hardware (SSDs, φτηνές RAM, κ.λπ.), οι αδυναμίες των Windows γίνονται όλο και δυσκολότερο να γίνουν άμεσα εμφανείς στην ευρεία μάζα των χρηστών. Τελευταία φορά που αυτό έγινε ήταν με τα Windows Vista. Εγκαταστήστε Windows Vista σε ένα μηχάνημα σημερινών (2016) προδιαγραφών και δεν θα έχετε να πείτε ούτε μια κακή κουβέντα για το λειτουργικό –πιστέψτε μας!

Στην πληροφορική σήμερα λοιπόν, λείπει η καινοτομία στο software, λείπει ο ανταγωνισμός OS/2 και Windows, και μόνον ένας νέος παίκτης (βλ. ένα επίσημο Android OS για x86/x64 αρχιτεκτονική) θα μπορούσε να ξυπνήσει την Microsoft η οποία ελλέψει ανταγωνισμού, αντί να συμμαζέψει το λειτουργικό της σύστημα, το απλώνει σε αχαρτογράφητα νερά.

Τα Windows 10 και όλες οι αναβαθμίσεις που έρχονται δεν δείχνουν πως έχουν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο στην πληροφορική. Έχουν να προσφέρουν κάτι καινούργιο μόνον στις τσέπες των μετόχων της Microsoft...


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;