Διαφήμιση
( 29 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
Το καλύτερο ελεύθερο λογισμικό για δημιουργικούς ανθρώπους!
-> Δημιουργία ταινιών
-> Επεξεργασία φωτογραφιών
-> Ηχογράφηση και δημιουργία μουσικών κομματιών (ήχος)
-> Δημιουργία 2D animations
-> Επεξεργασία διανυσματικών (vector) γραφικών
-> Επεξεργασία εικόνων
-> Σουίτες γραφείου
-> Δημιουργία 3D εικόνων και animations (3D rendering)
Επίλογος
Όλες οι Σελίδες

2.1-open-source-for-creative-people

Ασχολείστε με ζωγραφική σε 2D ή 3D; Μήπως με τη σκηνοθεσία μικρών (ή μεγάλων) ταινιών ή τη συγγραφή μουσικής; Με φωτογραφία ή δημιουργία ιστοριών; Είναι αμαρτία να πληρώνετε χιλιάδες ευρώ για να χρησιμοποιήσετε προγράμματα που θα μπορούσατε  να έχετε δωρεάν. Δεν μιλάμε για "σπασμένα" και "πειρατικά" προγράμματα. Μιλάμε για ελεύθερο λογισμικό πού κάνει θαύματα και που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μικρά αριστουργήματα στον τομέα που σας ενδιαφέρει!

Copyrighted software ενάντια σε ελεύθερο λογισμικό

Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία (κατά την ταπεινή μας γνώμη πάντα) δεν είναι η έλλειψη προγραμμάτων, όσο  η τυποποίηση που έχουν κερδίσει de facto κάποιες εταιρείες λογισμικού. Για παράδειγμα κοιτάξτε την κατάσταση στην επεξεργασία κειμένου: Η Microsoft κατέχει τα ηνία με  το Office και το Word τη στιγμή που υπάρχουν πολλές δωρεάν λύσεις που όμως δεν διαθέτουν την 100% συμβατότητα, προκαλώντας διστακτικότητα στους επίδοξους χρήστες. Το Photoshop είναι μια άλλη περίπτωση, όπως και το Corel Draw. Η βιομηχανία από την μία θα ήθελε δωρεάν εναλλακτικές σε αυτά τα προγράμματα, από την άλλη όμως, πιέζει στην αγορά εργασίας για εξειδικευμένους χρήστες πάνω σε... αυτά. Οι αντίστοιχοι παραγωγοί copyrighted software από την μία πιέζουν για την μείωση της πειρατείας, και από την άλλη δεν χαλιούνται που το μισό σύμπαν έχει μετατρέψει τα προγράμματα τους σε βιομηχανικό στάνταρ λόγω αυτής.

Το ελεύθερο λογισμικό

Σε αντίθεση με το τρόπο που παρουσιάζεται αρκετές φορές, το δωρεάν software δεν είναι κάτι το ερασιτεχνικό ούτε κάτι απλό. Έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια εργατοώρες για την εγγραφή κώδικα δωρεάν λογισμικού που συχνά-πυκνά ξεπερνά σε δυνατότητες τον επί πληρωμής. Έχουν υπάρξει δε τρανταχτές περιπτώσεις προγραμμάτων όπου το κλείδωμα καθυστερούσε ή υποβίβαζε την ασφάλεια του υπολογιστή (περίπτωση StarForce, σκάνδαλο Sony BMG, dongle protected software κτλ). Προσοχή: Το ελεύθερο λογισμικό δεν σας αναγκάζει να το αγοράσετε - σας επιτρέπει αντ' αυτού να το δοκιμάσετε και να το χρησιμοποιήσετε επ' άπειρον χωρίς απειλές και νομικές εμπλοκές. Οι δημιουργοί του όμως είναι και αυτοί άνθρωποι με ανάγκες και υποχρεώσεις, οπότε αν χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα για καιρό, γιατί να μην κάνετε τον κόπο να προσφέρετε ένα μικρό ποσό στο δημιουργό του;

Οι κατηγορίες δημιουργικού ελεύθερου λογισμικού που θα εξετάσουμε ξεχωριστά, έχουν να κάνουν με:

  • Την δημιουργία ταινιών
  • Την επεξεργασία φωτογραφιών
  • Την ηχογράφηση και δημιουργία μουσικών κομματιών (ήχος)
  • Την δημιουργία 2D animations
  • Την επεξεργασία διανυσματικών (vector) γραφικών
  • Την επεξεργασία εικόνων
  • Τις σουίτες γραφείου
  • Την δημιουργία 3D εικόνων και animations (3D rendering)

Ας εξετάσουμε μία προς μία τις κατηγορίες λοιπόν, και τα προγράμματα που υπάρχουν σε αυτές:δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;