Διαφήμιση
( 11 ψήφοι )

Thermaltake Toughpower 1500WΊσως το κομμάτι του υπολογιστή που δίνουμε την λιγότερη σημασία δεν είναι άλλο από το τροφοδοτικό. Δυστυχώς καθημερινά παρουσιάζονται δεκάδες προβλήματα (του χειρότερου τύπου) από την χρήση φθηνών ή ανεπαρκών για τις ανάγκες των υπολογιστών, τροφοδοτικών. Για παράδειγμα στο Review της Asus 5850 το αρχικό τροφοδοτικό λειτουργούσε άψογα έως ότου μετά από στρεσάρισμα 30 με 50 λεπτών στην κάρτα γραφικών, παρέδιδε το πνεύμα! Σε αυτό το review λοιπόν, θα εξετάσουμε την πρόταση της Thermaltake για... βαριές δουλειές.

Τροφοδοτικά και τροφοδοτικά ATX

Ασχέτως αν όλα τα τροφοδοτικά "υπακούουν" στις προδιαγραφές του ATX πρότυπου, είναι γεγονός πως υπάρχουν τρομερές αποκλίσεις από μονάδα σε μονάδα. Υπάρχουν π.χ. τροφοδοτικά που μπορεί κάποιος να βρει με λιγότερο από €20 με ονομαστική ισχύ πάνω από 450W. Πολλές φορές τέτοιου είδους προϊόντα βρίσκουν τον δρόμο τους σε φθηνά PC (€280-€350) και ίσως καταφέρουν να δουλέψουν αξιοπρεπώς για όλη την ζωή του υπολογιστή. Μπορεί και να σκάσουν με την πρώτη διακοπή (και επαναφορά) από την ΔΕΗ.

Δυστυχώς σε καταστάσεις με ποιο "πολύπλοκα" σενάρια (π.χ. PCs με αξιοπρεπείς κάρτες γραφικών ή με πολλές USB συνδεδεμένες συσκευές), μπορούν να παρουσιαστούν χίλια-μύρια "κουλά", όπως τυχαίες επανεκκινήσεις ή κολλήματα, προβλήματα που δεν είναι συστηματικά και άρα δύσκολο να εντοπιστούν. Ένα κακό ή λάθος τροφοδοτικό είναι ο εφιάλτης του χρήστη και του ΙΤ, γιατί είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί το πρόβλημα του.

Toughpower 1500W

Εντάξει, υπάρχουν τροφοδοτικά που μπορούν να αποδώσουν 750W, 800W, άντε 850W. Γιατί στην ευχή κάποιος θα αγόραζε ένα τροφοδοτικό με ονομαστική (διατηρούμενη) ισχύ 1500W; Η απάντηση που θα δώσουμε έχει να κάνει αφενός με το κόστος, όπου η πρόταση της Thermaltake μπορεί να είναι τσουχτερή για τον μέσο χρήστη (>€125 τιμή αγοράς), αλλά σε αυτό το κόστος κινούνται άλλες προτάσεις με πολύ μικρότερη ονομαστική ισχύ και πολύ λιγότερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Οπότε για όσους θέλουν ένα τροφοδοτικό ειδικών καταστάσεων, τότε το Toughpower αποτελεί έναν άξιο υποψήφιο.

Η συσκευασία

Thermaltake Toughpower 1500W -components

Η συσκευασία περιέχει το τροφοδοτικό φυσικά, και μαζί του, ένα καλώδιο ρεύματος, ένα πλαστικό προσαρμογέα για κάποια cases, το βιβλιαράκι οδηγιών, και μια τσάντα όπου μπορείτε να βάλετε όλα τα περισσευούμενα καλώδια, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Toughpower 1500W είναι πως τα καλώδια είναι αποσπώμενα, άρα χρησιμοποιείτε όσα χρειάζεστε στον υπολογιστή και τα υπόλοιπα τα κρατάτε εκτός για μελλοντική χρήση!

Thermaltake Toughpower 1500W -cables

Το τροφοδοτικό καθ' αυτό, είναι βαρύ (>2Kg) και μεγαλύτερο από τα συνήθη ATX τροφοδοτικά στο μήκος (150x86x200), οπότε αν αρχίσετε να το καλοβλέπετε, θα πρέπει πρώτα να μετρήσετε το κουτί σας.

Thermaltake Toughpower 1500W -connectors

Οι υποδοχές για καλώδια είναι εύκολες στην χρήση, αν και οι τέσσερις γραμμές των 12V δίνουν διαφορετικό μέγιστο ρεύμα (20A, ή 40A) κάτι που όμως δεν μπορεί να σας μπερδέψει αφού οι 12V1 και 12V2 που δίνουν 20Α βρίσκονται στα standard lines (20+4 pin main power και 4+4 CPU power). Σε γενικές γραμμές για να το ξεκαθαρίσουμε, η "ιδιότητα" των 1500W αφορά SLI ή Crossfire configurations. Οτιδήποτε άλλο, δεν πρόκειται ποτέ να πιέσει το τροφοδοτικό ούτε στο μισό των δυνατοτήτων του.

Thermaltake Toughpower 1500W -cables2

Features

Φυσικά ένα τροφοδοτικό δεν κρίνεται μόνο από το πόση ισχύ μπορεί να αποδώσει, αλλά από μία σειρά άλλων χαρακτηριστικών. Το Toughpower 1500W της Thermaltake λοιπόν, προσφέρει:

  • Απόδοση έως και 87% (βρίσκεται στην 80+ κατηγορία όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση)
  • O ρυθμιστής τάσης του τροφοδοτικού έχει εξαιρετικά καλή απόδοση της τάξης του +/-3% την ώρα που τα περισσότερα τροφοδοτικά βρίσκονται στο +/-5%
  • MTBF > 120.000 ωρών και 5 χρόνια εγγύηση
  • Όλα τα υλικά στο τροφοδοτικό είναι βιομηχανικού τύπου
  • Υψηλή απόδοση στα +5V που μπορεί να συντηρήσει έως και 12 USB συσκευές ή να τις τροφοδοτήσει με 3A ρεύμα ακόμη και όταν ο υπολογιστής είναι κλειστός
  • Σταθερή παροχή ισχύος 1500W ή 1600W στιγμιαία.
  • Προστασία υψηλής τάσης, χαμηλής τάσης, υψηλού ρεύματος, υψηλής θερμοκρασίας, υψηλής απαίτησης ισχύος και βραχυκυκλώματος.

Διόλου άσχημα λοπόν!

Απόδοση - Συμπεράσματα

Τοποθετήσαμε το Toughpower 1500W σε έναν πύργο Midi ATX, και παρά τις ανησυχίες μας, δεν υπήρξε πρόβλημα με τον χώρο. Εργαστήκαμε για αρκετές ώρες μαζί του, χωρίς εννοείται το παραμικρό θέμα, και με ελάχιστα επίπεδα θορύβου. Η χρήση modular καλωδίων ήταν ιδιαίτερα βολική και άδειασε τον υπολογιστή από τα ορφανά καλώδια των προηγούμενων τροφοδοτικών, ενώ το τύλιγμά τους εγγυάται την καλύτερη δυνατή κυκλοφορία αέρα στο κουτί.

Σε ποιους θα προτείναμε το Toughpower; Αναμφίβολα σε overclockers που δεν θέλουν να ανησυχούν για το τροφοδοτικό τους και σε χρήστες με υψηλής απόδοσης κάρτας/καρτών γραφικών (για τους οποίους και ουσιαστικά φτιάχτηκε το προϊόν αυτό) ή ακόμη για μικρές εταιρείες ή χρήστες που χρησιμοποιούν "κανονικούς" υπολογιστές ως servers και που θα ήθελαν να έχουν αυτή την επιπλέον προστασία και σιγουριά χωρίς μεγάλο κόστος (γιατί στην περίπτωση αυτή, τα €125 δείχνουν ψιλά μπροστά στα €250++  των "επαγγελματικών"...).

Αναμφίβολα το Toughpower 1500W αξίζει της προσοχής και εν τέλει αποτελεί μία τίμια πρόταση για αυτούς που το έχουν ανάγκη.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;