Διαφήμιση
( 34 ψήφοι )

7.1-new-technologies-2015

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικές από τις τελευταίες τεχνολογίες
που αναμένεται να μπουν στη ζωή μας το 2015!

USB 3.1

7.2-usb3.1

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του USB 2.0 πρότυπου ήταν αναμφισβήτητα η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 35MB/sec (στην πράξη η ταχύτητα μεταφοράς ήταν πολύ πιο χαμηλή). Το USB 3.0 πρότυπο έφερε θεωρητικές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων της τάξης των 500MB/sec, στην πράξη οι υψηλότερες μετρήσιμες ταχύτητες που έχουν καταγραφεί κυμαίνονται περί τα 200MB/sec.

Το 2015 αναμένεται να παρουσιαστεί το 3.1 πρότυπο. Θα προσφέρει κορυφαία ταχύτητα μεταφοράς της τάξης των... 1.25GB/sec, κάτι που σημαίνει πως θεωρητικά μια ταινία Blu-Ray θα μπορεί να κατέβει στο στικάκι σας σε.. εφτά δευτερόλεπτα. Αυτά δεν είναι όμως τα μόνα καλά. Το νέο πρότυπο θα μπορεί να προσφέρει περισσότερη ισχύ (έως 100W) για τροφοδοσία εξωτερικών συσκευών (π.χ. σκληρών δίσκων, φόρτιση tablets κ.λπ.). Ο νέος Τype-C connector θα μπορεί να στέλνει εικόνα ή ήχο ή PCIe δεδομένα –μετατρέποντας το USB πρότυπο σε μια άκρως ανταγωνιστική λύση σε σχέση με το πανάκριβο Thunderbolt!

Τέλος η είδηση που φρόντισαν όλοι να αναπαράγουν... πρώτοι: Επιτέλους ο νέος USB connector θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε καρφώσετε το στικάκι από την μία πλευρά είτε από την άλλη! Έως σήμερα είχατε ακριβώς... 50% πιθανότητα να βάλετε το USB stick από την σωστή πλευρά, αν και έγκριτες μετρήσεις υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες κυμαίνονται στην πράξη γύρω στο... 0%! Όπως και να έχει, το USB 3.1 θα είναι συμβατό και με το παλιό πρότυπο (άρα θα περιμένουμε και αντάπτορες)!

PCI Express 4

7.3-pci-express-4

Όσοι είστε του... hardware θα γνωρίζετε τις θύρες PCI Express της μητρικής. Η κάρτα γραφικών συνδέεται με την μητρική μέσω μιας PCIe x16 θύρας ενώ οι «κοντές» (x1) θύρες χρησιμεύουν για διασύνδεση με άλλες κάρτες (USB controllers, κ.λπ.). Η είδηση είναι πως μέσα στο 2015 θα οριστικοποιηθεί το 4.0 standard το οποίο θα διπλασιάσει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στα 16GT/sec. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει βελτίωση στα γραφικά συστημάτων υψηλών επιδόσεων και όχι μόνον!

Windows 10

7.4-windows10

Μέσα στο 2015 θα δούμε και την νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού της Microsoft. Προς το παρόν τα μόνα που γνωρίζουμε είναι η επιστροφή στο πιο παραδοσιακό interface, η πιθανές τιμολογιακές εκπτώσεις για χρήστες παλαιότερων εκδόσεων, το DirectX12 και... αυτά πάνω-κάτω!

Ακόμη φθηνότερα SSD, ακόμη μεγαλύτεροι δίσκοι

7.5-intel-ssd

Αν και γενικά υπάρχει μια φαγωμάρα για το «πάγωμα» του SATA3 πρότυπου (που ουσιαστικά «φρενάρει» την ταχύτητα των SSDs στο όριο του των 550MB/sec), οι κατασκευαστές SSDs δεν πτοούνται. Τα μέσα του 2010 όταν κάναμε το πρώτο μας review, Το κόστος κτήσης ανέρχονταν στα €2,80/gigabyte!  Μετά από σχεδόν τεσεράμισι χρόνια το κόστος πλέον βρίσκεται κάπου στα €0,50/gigabyte δηλαδή μείωση της τιμής κατά 550%! Με την καθολική αποδοχή των SSDs αυτή η τάση αναμένεται να αυξηθεί και κυρίως, να μετατραπεί σε ακόμη μεγαλύτερες χωρητικότητες. Το 2015 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η χρονιά που θα μεταπηδήσουμε μαζικά στα 480GB στις ίδιες ή χαμηλότερες τιμές την ίδια στιγμή που οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων θα παρουσιάζουν μοντέλα της τάξης των 8TB και 10ΤΒ (ήδη κυκλοφορούν δίσκοι των 6TB). Ειδικά η Seagate έχει πολύ καθαρό roadmap, ενώ και οι δύο κορυφαίοι κατασκευαστές, έχοντας απώλειες λόγω SSDs προσπαθούν να κινηθούν σε αγορές όπως αυτές των NAS optimized προϊόντων (βλ. WD red series).

DDR4 μνήμη

7.6-ddr4

Η DDR4 μνήμη υφίσταται ως προϊόν ήδη από φέτος, αλλά το 2015 θα είναι η χρονιά που θα προσπαθήσει να κλέψει την δόξα και τα ποσοστά αγοράς από την DDR3. Όσον αφορά τις διαφορές, η επίσημη DDR3 μνήμη λειτουργούσε με τάσεις της τάξης των 1.5V με 1.65V και σε (επίσημες) “συχνότητες” 800-2400MHz. Η DDR4 μνήμη καταναλώνει λιγότερη ενέργεια χάρης την χαμηλότερη τάση λειτουργίας των 1.2V ενώ θα λειτουργεί σε “συχνότητες” της τάξης των 1.6GHz και 3.2GHz... Το DDR4 standard θα περιέχει μερικές νέες εντολές ενώ τα DIMMs θα έχουν χωρητικότητα έως και 16GB έκαστο!

Στην πράξη οι πρώτες DDR4 των 1600MHz δεν θα έχουν σοβαρές διαφορές σε ταχύτητα σε σχέση με τις αντίστοιχες DDR3 των 1600MHz, κάτι που είχε παρατηρηθεί τόσο στην μετάβαση από την DDR στην DDR2 όσο και στην μετάβαση από την DDR2 στην DDR3. Στα μέσα του 2015 θα δούμε και τους Haswell-E επεξεργαστές με το X99 chipset που θα υποστηρίζουν DDR4 μνήμη, ενώ η AMD ίσως ακολουθήσει κάπως αργότερα τέλη του έτους ή αρχές του 2016.

DirectX 12

7.7-directx12

Η Microsoft έχει αποκαλύψει πως κάπου (μάλλον) στα Χριστούγεννα του 2015 θα παρουσιάσει και την νέα έκδοση του DirectX. Για όσους δεν γνωρίζουν, το DirectX είναι μια βιβλιοθήκη από ρουτίνες για παιχνίδια, που ουσιαστικά κάνει την ζωή των προγραμματιστών πιο εύκολη. Το DirectX είναι ο «ενδιάμεσος» κρίκος μεταξύ της κάρτας γραφικών και του προγράμματος/παιχνιδιού που θέλει να την χρησιμοποιήσει καθώς σε σύγχρονα λειτουργικά συστήματα είναι απαγορευτικό κάποιος να γράφει κώδικα απευθείας στο υλικό.

7.8-graphics-innovation

Η δωδέκατη έκδοση θα είναι διαθέσιμη μόνο για Windows 8/8.1 και 10. Στα κύρια χαρακτηριστικά της θα υπάρχει πιο άμεση επαφή με το hardware ώστε να μειωθεί η απώλεια απόδοσης λόγω πολλαπλών software που το ένα... απευθύνεται στο άλλο. Κοινώς, τα παιχνίδια που θα τρέχουν σε DirectX 12 θα είναι γρηγορότερα! Πρώτες αναφορές σε demo που έτρεχαν σε DirectX 11 και 12 δείχνουν πως το DirectX 12 επιτυγχάνει μειωμένη κατανάλωση ρεύματος κατά 50% και αύξηση της απόδοσης (σε συγκεκριμένα σενάρια και σε παιχνίδια που είναι DirectX 12 optimized) έως και 70%!

3D εκτυπωτές για όλους! 

7.9-3d-printer

Στην αρχή έμοιαζαν με παιχνίδι. Κατόπιν η χρησιμότητα τους άρχισε να γίνεται αισθητή με διάφορες εταιρείες –περιλαμβανομένων και κορυφαίων αεροναυπηγικών– να «τυπώνουν» κρίσιμα ανταλλακτικά τους με αυτή τη τεχνική. Έκτοτε οι 3D printers εξελίσσονται και φθηναίνουν, μια τάση που πιστεύουμε πως θα γίνει ακόμη πιο ορατή το 2015. Αυτή τη στιγμή με περίπου €600 κάποιος μπορεί να δημιουργήσει 3D κατασκευές με ανάλυση 0.1mm και διαστάσεις 20cm x 20cm x 20cm! Ήδη εταιρείες όπως η HP ανακοινώνουν πως το 2015 θα ξεκινήσουν συνεργασίες για μια νέα γενιά 3D εκτυπωτών που θα είναι 20 φορές πιο γρήγοροι από τους τρέχοντες (εκτυπωτές που θα δούμε πάντως το 2016) την ίδια ώρα που άλλες εταιρείες ανακοινώνουν 3D εκτυπωτές με... ανθρακονήματα σε προσιτές τιμές. Με απλά λόγια: Κοσμογονία! Ίσως δεν είμαστε πολύ μακριά από την replicator συσκευή του Star Trek!

Smartphones και Gadgets

7.10-google-android

Η έκδοση 5.0 του Android εμφανίστηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, οπότε το 2015 θα δούμε πολλές νέες συσκευές ή αναβαθμίσεις υπαρχόντων με το νέο λειτουργικό. Όσον αφορά το Google Glass, μπορεί αυτό ακόμη να μην έχει επίσημη ημερομηνία, αλλά υπάρχει μια σειρά από wearable συσκευές (είτε είναι ρολόγια είτε εύκαμπτα κινητά) που θα δούμε το 2015. Οι επερχόμενες αρχιτεκτονικές της ARM (Cortex-A5x) θα αυξήσουν δραματικά την υπολογιστική ισχύ των κινητών συσκευών που θα κυκλοφορήσουν ενώ η κατανάλωση θα είναι μικρότερη.

Φωτογραφικές μηχανές

7.11-sony-camera

Οι παραδοσιακοί παίκτες μπορεί να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου (btw, μπορείτε να δείτε ένα πολύ ωραίο βίντεο εδώ), αλλά οι μικρότεροι στον χώρο κατασκευαστές θέλουν να κλέψουν ένα κομμάτι της αγοράς. Ξεχάστε τον... παραδοσιακό 21Mpixel αισθητήρα της Sony κι ετοιμαστείτε για αισθητήρες που θα αγγίζουν τα... 55MPixels! Σίγουρα μια τέτοια φωτογραφία σε RAW θα απαιτεί μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, οπότε η αύξηση των SD καρτών είναι κάτι το αναμενόμενο. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέγεθος βρίσκεται στα... 128GB, ενώ το όριο του SDXC standard είναι στα 2TB!

Ο πόλεμος των ημιαγωγών: AMD vs Intel vs NVidia

7.12-and-processor

Με το μέτωπο των επεξεργαστών να βρίσκεται κάπως σε ύφεση, το ενδιαφέρον αναπόφευκτα μεταφέρεται στις κάρτες γραφικών. Η AMD έχοντας ένα καλό momentum θα μεταφέρει όλη την παραγωγή των καρτών υψηλών επιδόσεων στα 20nm [2], κάτι που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση και κυρίως, περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση της απόδοσης με την NVidia να μην δείχνει προς το παρόν το ίδιο ικανή να ακολουθήσει σύντομα. Η Intel από την πλευρά της, θα παρουσιάσει την SkyLake αρχιτεκτονική, και σε αυτήν περιλαμβάνεται μια (επιτέλους;) ισχυρή μονάδα γραφικών. Όλα αυτά στα χαρτιά προς το παρόν!

Ελλάδα: Σταθεροποίηση συχνοτήτων τηλεόρασης και εκπομπή επίγειου HD

7.14-digea-hd

Μετά την... προσωρινή σταθεροποίηση των συχνοτήτων εκπομπής (κάτι που ακούγεται σαν να λέμε "η τελευταία συναυλία των Scorpions"), σειρά έχει η HD εκπομπή για περισσότερα κανάλια. Ο πρόεδρος της Digea κος Μαθιός μέσα στο καλοκαίρι είχε αφήσει να εννοηθεί πως σύντομα θα έχουμε επίγεια εκπομπή HD περιεχομένου οπότε κρατήστε την αναπνοή σας για το 2015!

Ελλάδα: Περεταίρω εξάπλωση της VDSL

7.13-ote-vdsl

Όσον αφορά την VDSL τεχνολογία, ο ΟΤΕ δηλώνει πως ως το τέλος του 2014 θα έχει πληθυσμιακή κάλυψη 30% και 1.500 νέες καμπίνες VDSL! Φυσικά στο τρένο της νέας αυτής τεχνολογίας έχουν πηδήξει ήδη τόσο η Forthnet όσο και η Wind, αλλά η αλήθεια είναι πως ο ΟΤΕ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι αριθμοί το αποδεικνύουν.

Επίλογος

Ο νέος χρόνος είναι κοντά και μαζί του έρχονται δύο ντουζίνες και βάλε νέες τεχνολογίες που θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη. Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι πως από το oem.gr σας ευχόμαστε από καρδιάς, χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2015!


info  Διαβάστε επίσης 2 ακόμη άρθρα (στα αγγλικά) στο futuretimeline.net και στο techradar.com για νέες τεχνολογίες του 2015.


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;