22 Ιουνιου 2018
Posted in
υλικό -
Γενικά Τεχνικά Θέματα
Η Intel γιορτάζει, την ώρα που το σύμπαν συνωμοτεί...
Η αλήθεια ήταν πως ξεκίνησα να γράφω και πάλι για τα Windows 10, τα απανωτά updates, τις αυτόματες αλλαγές ρυθμίσεων, τις απανωτές αποτυχημένες ενημερώσεις και φυσικά την κατάργηση κρίσιμων πρωτοκόλλων διαμοιρασμού αρχείων. Και μετά ήρθε αυτό: Η… γιορτή της Intel για τα 40 χρόνια της x86 αρχιτεκτονικής με το λανσάρισμα ενός... πουσαρισμένου i7-8086K στα 5GHz. Μοιάζει μερικές φορές η intel να είναι η μπάντα που παίζει ατάραχα μουσική την ώρα που ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος καθώς ο x86 Τιτανικός βυθίζεται.
Τι γιορτάζεις ρε φίλε;
Πραγματικά θα έπρεπε κάποιος να ρωτήσει την Intel τι γιορτάζει! Η Intel ζει τον μύθο της εδώ και δεκαετίες: Έχει τόσο ισχυρό μονοπώλιο και τόσα λεφτά για πέταμα που πιάνει… περιττώματα και αυτά γίνονται χρυσός. Και η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων αυτών, προέρχονται από την x86 αρχιτεκτονική –ναι αυτή που πριν 40 χρόνια εφεύραν και που ακόμη χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος στους προσωπικούς του υπολογιστές. Η μικρή λεπτομέρεια: Η Intel αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ την πιο δημοφιλή αρχιτεκτονική! Η x64 αρχιτεκτονική ανήκει στην AMD, και η Intel έχει βρεθεί στην απίστευτα άβολη θέση να πρέπει να ανταλλάσσει πατέντες ή να πληρώνει δικαιώματα στην AMD προκειμένου να παράγει επεξεργαστές συμβατούς με τα σύγχρονα 64bit Windows. Καλό ε;
Εσύ τέκνον Apple;
Τα νερά τάραξε πρώτη η Apple πριν μερικούς μήνες όταν στην παρουσίαση του νέου της iPhone 8/X προσπαθώντας να εξυμνήσει τον νέο της Α11 επεξεργαστή, υπονόησε πως αυτός σε διάφορες μετρήσεις ήταν γρηγορότερος από ένα MacBook Pro 13” του 2017. Αυτό μεταφράστηκε... αυτόματα από διάφορους κρετίνους ως ένδειξη πως ο Α11 επεξεργαστής ήταν γρηγορότερος από τον Core i5-7267U ενώ άλλοι το τράβηξαν ακόμη περισσότερο και δήλωναν... πεπεισμένοι πως ο Α11 ήταν γρηγορότερος και από τον Core i7!
Η απάτη στην περίπτωση αυτή έγκειται τόσο στο... αμαρτωλό Geekbench όσο και στο γεγονός πως συνθετικά benchmarks δεν μπορούν να είναι αξιόπιστα γιατί το iPhone έχει έναν ισχυρό dedicated επεξεργαστή εικόνας τη στιγμή που οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών των Core i3 και Core i5 επεξεργαστών (Intel 6-series στην συγκεκριμένη περίπτωση) είναι για το ανάθεμα.
Παρόλα αυτά, το νερό είχε μπει στο αυλάκι: Ο βασιλιάς μπορούσε να ματώσει.
Το τραίνο των ARM
Πριν μερικές ημέρες, εννέα μήνες μετά την πρώτη ανοιχτή (και λάθος) σύγκριση ενός ARM με έναν x86 επεξεργαστή, σκάει μύτη το μεγάλο νέο: Η ARM δηλώνει πως ο νέος της επεξεργαστής (Cortex-A76) θα έχει αντίστοιχη απόδοση με έναν Core i7.
Φυσικά και εδώ σηκώνει κουβέντα στο τρόπο μέτρησης, αλλά όπως και να έχει, πριν καν προλάβουμε να συνέλθουμε, η Samsung με τη σειρά της ανακοίνωσε μέσα του Ιούνη πως ο δικός της Mongoose M4 επεξεργαστής θα είναι γρηγορότερος από τον Α76. Ξαφνικά το οικοδόμημα των x86-x64 επεξεργαστών αρχίζει να δείχνει σημάδια φθοράς!
Για τους ARM τα είχαμε γράψει ήδη από το 2012...
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω: Με απλά λόγια, αν το φαινόμενο ARM συνεχιστεί, τότε πολύ πιθανό οι επεξεργαστές της Intel να βρεθούν μπροστά στην άβολη θέση και να έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και να μην παρέχουν σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις από έναν ανταγωνιστή που ήρθε από το πουθενά. Και αν γίνει αυτό, τότε θα κλάψουν πολλοί άνθρωποι στην Silicon Valley. Πως κατάφεραν αλήθεια οι επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης να εξελιχθούν τόσο γρήγορα;
Smartphones: Μια νέα αγορά
Η αγορά των κινητών τηλεφώνων είναι παρθένα, μεγάλη και επεκτείνεται συνεχώς και ραγδαίως την ώρα που η αγορά των σταθερών υπολογιστών συρρικνώνεται. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως μεγάλες εταιρείες έλκονται στο να επενδύσουν σε αυτήν με την ελπίδα μιας μεγάλης ανταπόδοσης. Apple, ARM και Samsung είναι τρεις γίγαντες που έχουν ρίξει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο R&D και τα έχουν πάρει πίσω σε πωλήσεις.
Εδώ λοιπόν συναντάμε την πρώτη μεγάλη αποτυχία των μεγάλων παικτών: Τη στιγμή που η Microsoft και η Intel δεν μπορούσαν να εξελίξουν τα Windows CE και τους επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης, Apple, Google και σία, γέννησαν εξειδικευμένα λειτουργικά συστήματα και επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης. Είναι απλά γελοίο το ότι αυτή τη στιγμή η λιθογραφία της Intel έχει «κολλήσει» στα 14nm: Ναι, ο μεγαλύτερος και πιο κερδοφόρος λοιπόν σχεδιαστής ολοκληρωμένων, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο να κατέβει στα 10nm (κάτι που θα συμβεί στο τέλος του 2019 κι αν...) την ίδια ώρα που λ.χ. η Samsung σχεδιάζει ολοκληρωμένα στα 7nm!
Κάρτες γραφικών: Κλάψτε άφοβα.
Η τελευταία «αποκλειστική» κάρτα γραφικών που κατασκεύασε ποτέ η Intel ήταν η Intel 740 ακριβώς πριν... είκοσι χρόνια! Έκτοτε εξέλισσε κάρτες γραφικών είτε πάνω στο chipset είτε αργότερα μέσα στον επεξεργαστή. Και μην νομίζετε πως οι κάρτες γραφικών μέσα στον επεξεργαστή είναι κάτι το φοβερό. Για την ακρίβεια οι κάρτες γραφικών της Intel αν και ιδιαίτερα αξιόπιστες (στα laptops) είναι ιδιαίτερα αδύναμες, σε βαθμό που «φτηνοί» επεξεργαστές της AMD με dedicated GPU (λ.χ. A8) να δίνουν ξύλο σε Core-i5 επεξεργαστές όσον αφορά τα παιχνίδια.
Η Intel πριν κάμποσα χρόνια έσκασε για την πλάκα της, ένα (1) δισεκατομμύριο δολάρια στην NVidia για να αποκτήσει know-how πάνω στις κάρτες γραφικών. Έκτοτε ανακοίνωσε και ακύρωσε 3 με 4 φορές την δημιουργία ξεχωριστών καρτών γραφικών με τα κουτσομπολιά να μιλάνε για ομάδες που εξέλισσαν ξεχωριστές και συγκρουόμενες διαφορετικές τεχνολογίες και που στο τέλος ποτέ δεν κατάφερναν να πάρουν το “ok” για να προχωρήσουν στην παραγωγή.
Φτάνουμε στο σήμερα, Ιούνιος του σωτήριου έτους 2018 με την Intel να ανακοινώνει πως επιτέλους θα ξαναμπουκάρει στην αγορά των GPUs σε δύο χρόνια. Πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν. Αν αληθεύει πάντως η είδηση που υπήρχε στο 2ο τρίμηνο και που μιλούσε για ολοκληρωμένο με 1,5 δισ. τρανσίστορ και 14nm λιθογραφία, τότε μάλλον θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, αφού σήμερα (και όχι σε δύο χρόνια) η NVidia και η AMD προσφέρουν κάρτες γραφικών με 12-12,5 δισ. τρανσίστορ! Επίσης η AMD εξελίσσει την δική της HBM2 μνήμη η οποία δίνει τρομερή αύξησης επιδόσεων στο chip σε σχέση με τις GDDR5 μνήμες, άρα και εδώ το τοπίο δείχνει τρομακτικά ομιχλώδες.
Ώπα, ξεχάσαμε να αναφέρουμε την υδρόψυξη των 1000W!
Ώρες-ώρες πας να γράψεις ένα απλό άρθρο και έρχεται ο άλλος και σου δίνει τροφή να συνεχίζεις. Στην Computex λοιπόν πριν λίγες ημέρες, η Intel παρουσίασε ένα τέρας ισχύος, έναν επεξεργαστή με 28 πυρήνες στα 5GHz. So far so good. Το θέμα είναι πως οι ιθύνοντες «ξέχασαν» να αναφέρουν πως το συγκεκριμένο chip που κέρδισε τις εντυπώσεις όλων, ήταν ελαφρώς... υπερχρονισμένο, με μία κρυμμένη μονάδα υδρόψυξης να μειώνει τη θερμοκρασία του ολοκληρωμένου που ποτέ δεν θα έρθει σε παραγωγή με αυτά τα χαρακτηριστικά, εκτός και αν θέλετε να ξοδεύετε πάνω από 2000W σε επεξεργαστή και ψύξη!
Όταν σε τρολάρει και η AMD
Όπως διαβάσατε λοιπόν στην αρχή του άρθρου, η intel «γιορτάζει» τα 40 χρόνια αρχιτεκτονικής και χαρίζει 8.086 i7-8086K επεξεργαστές σε κατοίκους των ΗΠΑ και γείτονες (λες και εμείς κατουρήσαμε στο πηγάδι). Έρχεται λοιπόν η AMD και δηλώνει πως θα ανταλλάξει 40 από τους επεξεργαστές αυτούς με τον πολύ πιο ισχυρό Threadripper των 16 πυρήνων. H Intel απαντάει στο Twitter πως αν η AMD ήθελε τόσο του επεξεργαστές της θα μπορούσε απλά να το ζητήσει. Ανταλλαγές καζούρας στο Twitter; Why not!
Πόσο ξεπερασμένη είναι η αρχιτεκτονική;
Ας εξετάσουμε έναν Intel Core i7-6700 θα βρούμε τα εξής extensions:
- SSE, SSE2, SSE3, SSE4, SSE4.1, SSE4.2 - Επιπλέον multimedia set εντολών
- MMX - Αρχαίου τύπου multimedia set εντολών
- AVX, AVX2.0 – video encoding/rendering set εντολών
- AES – Εντολές για encryption δεδομένων
Και δεν αναφέρουμε τα extensions που έχουν να κάνουν με τη μνήμη τη θερμική προστασία ή τα extensions της ενσωματωμένης GPU που έχουν να κάνουν με dedicated encoding/decoding video αλγόριθμων.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πολύ απλά η Intel προσθέτει άκοπα (αφού πυρίτιο... υπάρχει) διάφορα σετ ανεξάρτητων εντολών πάνω στην πλάτη της γέρικης x86 αρχιτεκτονικής. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται και η συμβατότητα, αλλά υπάρχει και εκσυγχρονισμός λειτουργιών. Για πόσο καιρό ακόμη θα συμβαίνει αυτό; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι πως η αρχιτεκτονική γίνεται πολυπλοκότερη, και αδύνατον να αξιοποιηθεί άμεσα καθώς τα extensions δεν τα «φοράνε» όλοι οι επεξεργαστές, με ότι αυτό συνεπάγεται σε προγραμματιστικό ρίσκο.
Μιλώντας για ενέργεια
Οι σύγχρονοι ARM επεξεργαστές επιτυγχάνουν καταναλώσεις της τάξης των... 5W τη στιγμή που ένας τυπικός επεξεργαστής της Intel (λ.χ. i5-8250U) έχει τριπλάσιες ανάγκες. Αυτό σημαίνει πως είτε λόγω παλαιάς αρχιτεκτονικής, είτε λόγω λιθογραφίας, η Intel αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να «μπουκάρει» στον χώρο των tablets, των κινητών ή/και των συσκευών όπως λ.χ. οι φωτογραφικές μηχανές. Η Intel το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι να περιορίσει τις απώλειες στα δικά της χωράφια (φορητοί υπολογιστές) μέχρι να καταφέρει να σκαρφιστεί κάτι καλύτερο.
Σύνδρομο Apple και στην Intel...
Αγοράζεις μία AM4 μητρική για AMD επεξεργαστή. Μια φτηνή βρε αδερφέ, μια ASRock AB350. Δίνεις 75€. Τι παίρνεις; Δυνατότητα RAID 0,1,10, δυνατότητα να την αναβαθμίσεις από τον φθηνότερο «Α» επεξεργαστή έως στον ακριβότερο Ryzen 2xxxx, PCIe M.2 drive slot. Θέλεις μια «φτηνή» H310 μητρική για τον Intel Core i3-8100 σου; Δεν παίρνεις τίποτα από τα παραπάνω, και επιπλέον κινδυνεύεις η επόμενη γενιά των intel επεξεργαστών να μην είναι καν συμβατή με την μητρική σου. Μοιάζει τόσο πολύ με συμπεριφορά Apple, και καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της intel, το ότι δηλαδή, δεν ενστερνίζεται τις προκλήσεις της εποχής προτιμώντας να αγνοεί τις καινοτομίες τους ανταγωνισμού.
Χρόνια πολλά λοιπόν Intel!
Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια για μια σειρά πετυχημένων προϊόντων από τον 8086 έως τον Pentium και από τον Core2Duo έως τον Core i9. Συγχαρητήρια για τους Xeon, για τα storage solutions. Κινδυνεύοντας να επαναληφθούμε για όλα τα άρθρα που έχουμε γράψει για εσένα, δεν θα αναφέρουμε τις αποτυχίες σου, είτε σε βαθμό bug (βλ. προ-προηγούμενο άρθρο) είτε σε βαθμό εμπορικής αυτοκτονίας (λέγε με Rambus ή Itanium).
Θέλουμε να γνωρίζεις πως σε αγαπάμε και γι' αυτό ανησυχούμε. Ανησυχούμε γιατί ενώ ο κόσμος αλλάζει και κατευθύνεται προς τις GPUs είτε αυτό αφορά Cloud Data Centers είτε Home Supercomputers, εσύ δεν έχεις να επιδείξεις ούτε μισό προϊόν στην κατηγορία. Ανησυχούμε γιατί παίκτες όπως η Apple, η Samsung ή η ARM κατασκευάζουν μικρά τέρατα επεξεργαστών τη στιγμή που εσύ κοιμάσαι τον ύπνο του δικαίου. Ανησυχούμε γιατί ενώ δείχνεις να αντιλαμβάνεσαι νέες αγορές όπως αυτή των Solid State Storage, αγνοείς επιδεικτικά αγορές που εν καιρώ θα αντικαταστήσουν το ποιο πετυχημένο σου προϊόν, την στιγμή που ήδη έχεις βάλει από την πίσω πόρτα τον ανταγωνιστή σου να έχει δικαιώματα συνιδιοκτησίας στην τεχνολογία που εσύ αποκλειστικά έπρεπε να κατέχεις.
Ας ελπίζουμε λοιπόν πως σύντομα θα σταματήσεις να ασχολείσαι με τον νόμο του Moore, θα σταματήσεις να βγάζεις 500 extensions για την παρωχημένη x86 αρχιτεκτονική και θα σταματήσεις να αγνοείς την αγορά GPUs που παράγει μονάδες που είναι 20 με 50 φορές πιο γρήγορες από τους επεξεργαστές, και θα στρωθείς και πάλι στη δουλειά στο να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο που θα (ξανα)γίνει ο φάρος της πληροφορικής και για τις επόμενες δεκαετίες. Γιατί, αν αγαπητή μου Intel νομίζεις πως θα μπορείς για ακόμη 40 χρόνια να αρμέγεις δολάρια με... αλχημείες πάνω στην πλάτη της παρωχημένης x86 αρχιτεκτονικής, τότε σύντομα θα πας να συναντήσεις την Atari και την Commodore στον παράδεισο των πρωτοπόρων της πληροφορικής. Take care Intel!
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV