10 Ιουνιου 2010
Posted in
λογισμικό -
Διαδίκτυο
Τα τελευταία δύο χρόνια, όποιος άνθρωπος της πληροφορικής συμμετέχει στα events των διαφόρων εταιρειών, ακούει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά: Cloud computing και virtualization. Η Dell φωνάζει πως ήταν η πρώτη εταιρεία που επένδυσε τόσα resources στο "σύννεφο". Η HP (επίσης μεγάλος παίκτης στον χώρο), δηλώνει πως θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην συγκεκριμένη τεχνολογία, και όλα αυτά, την ώρα που ο μεγαλύτερος κατασκευαστής software δια στόματος του προέδρου του, Steve Ballmer, δηλώνει πως "το 70% των εργαζομένων της Microsoft στον χώρο του λογισμικού ασχολείται με το cloud". Αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, ποιος στην ευχή εξελίσσει τα «Windows 8», και τί στην ευχή έχουν πάθει όλοι με το "σύννεφο";
Cloud computing: Μόδα ή ανάγκη;
Πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την έννοια του "σύννεφου" όσο πιο απλά γίνεται; Ας πούμε πως είμαστε μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, που πρέπει χτίσει υποδομή πληροφορικής. Θα χρειαστεί λοιπόν υπολογιστές κάποιων δυνατοτήτων, και αρκετούς servers (database server, backup server, file server κ.λπ.). Πλην του κόστους όλων αυτών, υπάρχει το θέμα της απόδοσης: Όταν π.χ. υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας (για παράδειγμα όταν γίνονται οι ανανεώσεις των συμβολαίων) υπάρχει περίπτωση το σύστημα (οι servers) να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την "ακμή" της ζήτησης. Ακόμη χειρότερα, όταν μετά από χρόνια η εταιρεία χρειαστεί να ανανεώσει τον εξοπλισμό της, θα πρέπει να ξοδέψει ακόμη περισσότερες (ακριβές) εργατοώρες για μεταφορά βάσης δεδομένων, νέα παραμετροποίηση κτλ. Και δεν βάλαμε στην εξίσωση άλλα πάγια έξοδα που ακολουθούν.
Τι κάνει λοιπόν το σύννεφο;
Αντί των παραδοσιακών λύσεων (ενοικίαση χώρου σε server, αγορά server, αγορά φυσικού χώρου για τοποθέτηση ιδίου server ή δημιουργία ιδίας υποδομής), το σύννεφο δίνει την δυνατότητα να τρέξει ο κάθε χρήστης το λογισμικό του, στο "σύννεφο". Η σύνθεση του υλικού (υπολογιστών) από το οποίο αποτελείται το σύννεφο είναι τελείως αόρατη στον τελικό χρήστη. Ουσιαστικά πρόκειται για "χώρο" που φιλοξενείται σε κάποιο data center και που ο χρήστης/πελάτης δουλεύει την εφαρμογή του μέσω του internet χωρίς ποτέ να έχει φυσική επαφή με το υλικό (που μπορεί να μεταβάλλεται καθημερινά χωρίς ο πελάτης να το γνωρίζει ή να τον ενδιαφέρει). Ποια όμως η διαφορά από τις συμβατικές μεθόδους hosting και ποια τα οφέλη;
Κατ' αρχάς η οικονομία: Δεν απαιτείται συχνή αγορά ακριβών τερματικών (θεωρητικά δεν χρειάζεται καν κάποιο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα στα τερματικά), δεν απαιτείται ανανέωση αδειών software, ούτε αναβάθμιση servers, ενώ γίνεται απλούστευση διαδικασίας backup, και το κυριότερο, scalability, δηλαδή η δυνατότητα σχεδόν άμεσα να αγοράσετε περισσότερη υπολογιστική ισχύ, εύρος ή χώρο στο σύννεφο, εφόσον απαιτηθεί ή ακόμη και να ζητάτε επιπλέον ισχύ μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους ή και μέρες! Αν συμφωνηθεί δε, μπορείτε να πληρώνετε ανάλογα με την ισχύ (υπολογιστική/αποθηκευτική/εύρος) που χρησιμοποιείτε. Τέλος αν δεν σας αρέσει ο.. παροχέας του σύννεφου, απλά "κατεβάζετε" τα αρχεία σας από αυτόν, και φορτώνετε την.. εταιρεία σας σε ένα άλλο σύννεφο. Τόσο απλά!!
Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα του σύννεφου, ούτε και η μοναδική εφαρμογή του! Εκτός των web εφαρμογών και βάσεων δεδομένων, μέσω του σύννεφου θα μπορεί ένα ερευνητικό κέντρο να ενοικιάσει υπολογιστική ισχύ για κάποια πολύπλοκη εργασία που απαιτεί υπερ-υπολογιστές (χρήσιμο στην φαρμακευτική βιομηχανία). Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες cloud computing, αλλά δεν είναι ο σκοπός μας να εμβαθύνουμε αυτή τη στιγμή παρά μόνο να δώσουμε μια γενική ιδέα.
Το Google docs, δίνει την δυνατότητα δημιουργίας υπολογιστικών φύλλων (spreadsheets) όπως το excel. Ουσιαστικά η εφαρμογή αποτελεί ένα είδος πρώιμου "σύννεφου".
Και για κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο "λιανά" στο να εξηγήσουμε το τί κάνει το cloud computing, θα δώσουμε το παράδειγμα της Google που προσφέρει το gmail δηλαδή web-based email που μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό από παντού (χωρίς να έχουμε ιδέα σε ποιο server τρέχει), και ταυτόχρονα μας παρέχει ένα υποκατάστατο του office (Google Docs) όπου μπορούμε από οποιονδήποτε υπολογιστή που διαθέτει έναν Browser (π.χ. Firefox) να επεξεργαστούμε ένα κείμενο, να το σώσουμε στο "σύννεφο" της Google, και να το στείλουμε σε έναν άλλο χρήστη ή να το κάνουμε κοινόχρηστο - εν ολίγοις να δουλέψουμε ανεξάρτητα από τον υπολογιστή μας, απ΄ευθείας στο internet!
Ένα πολύ απλό και επεξηγηματικό βίντεο δε, είναι το παρακάτω:
Microsoft, cloud
Ως εδώ καλά τα πράγματα. Οι μεγάλες εταιρείες/πελάτες θα καταφέρουν να απλοποιήσουν το τμήμα πληροφορικής τους και να έχουν κέρδος, αλλά από την στιγμή που το cloud computing δεν αφορά καθημερινούς ανθρώπους, γιατί ασχολούμαστε; Και ακόμη χειρότερα, τί δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι, ήτοι η Microsoft - μια εταιρεία software - σε ένα θέμα που κατά βάση έχει να κάνει με hardware;
Για να ξεκινήσουμε με το πρώτο ερώτημα, το "σύννεφο" είναι κάτι που όπως εξηγήθηκε και με το παράδειγμα της Google, το δουλεύουμε ήδη. Από την στιγμή που το "σύννεφο" θα αρχίσει να κερδίζει ακόμη περισσότερο έδαφος, οι προσωπικοί υπολογιστές θα μπορούν να είναι πολύ λιγότερο απαιτητικοί σε επιδόσεις και πολύ πιο ανεξάρτητοι όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα - τουλάχιστον όσον αφορά συγκεκριμένες εργασίες. Και εκεί ακριβώς μπαίνει στην εξίσωση η Microsoft.
Windows 8 και Azure
Όπως ξεκινήσαμε να γράφουμε στο άρθρο μας, η Microsoft διαθέτει το 70% των developers της στο σύννεφο. Γιατί όμως τόση αφοσίωση, από την στιγμή που το "σύννεφο" είναι ουσιαστικά ανταγωνιστής της παντοκρατορίας των Windows αλλά και των λοιπών εφαρμογών της; Η απάντηση είναι απλή: Αν δεν μπορείς να τους πολεμήσεις, ακολούθησε τους (ή ακόμη καλύτερα, γίνε ηγέτης τους). Η Microsoft ήδη αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από εταιρείες που δίνουν... δωρεάν ότι αυτή χρεώνει - και μάλιστα ακριβά. Για παράδειγμα τα OpenOffice, και GoogleDocs στοχεύουν στο δικό της προϊόν (Office) το οποίο μάλιστα είναι και από τα ποιο κερδοφόρα της. Πως θα μπορέσει λοιπόν να εξελιχθεί και να βγάλει χρήματα από αυτή την νέα κατάσταση;
Η πλατφόρμα της Microsoft για cloud-computing ονομάζεται Azure και αποτελεί την απάντηση των ιθυνόντων του μεγαλύτερου κατασκευαστή λογισμικού στις προκλήσεις των καιρών, προσφέροντας μια πλήρη λύση για cloud computing. Με αυτόν τον τρόπο η Microsoft (που ενδιάμεσα έχει φάει αρκετό "ξύλο" στην αγορά servers από το δωρεάν Linux) αναμένει να διεισδύσει νωρίς-νωρίς στη νέα αυτή αγορά, ενώ ταυτόχρονα μέσω της δικής της προσφερόμενης πλατφόρμας, να "προστατέψει" τρίτα προϊόντα της (Windows, Office, SQL Server, κ.λπ.).
Windows 8: Development με... 30% του προσωπικού;
Αν υποθέσουμε πως ο Steve Ballmer κυριολεκτούσε, τότε το εναπομείναν 30% των προγραμματιστών της Microsoft που περισσεύει, ασχολείται με τα λοιπά προϊόντα της, ένα εκ των οποίων είναι και τα Windows 8, δηλαδή ένα απειροελάχιστο ποσοστό σε σχέση με την εμπλοκή της εταιρείας με τα Windows Vista. Και όμως, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Κατ' αρχας τα Windows 8 (ή όπως αλλιώς θα ονομάζονται) θα είναι εξέλιξη και όχι επανάσταση (evolution not revolution). Η ιστορία διδάσκει πως π.χ. τα Windows 7 εξελίχθηκαν πολύ-πολύ πιο γρήγορα από τα Vista γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο. Κατά δεύτερον, φήμες αναφέρουν πως η νέα έκδοση των Windows υπάρχει πιθανότητα να είναι μόνο 64bit - δηλαδή μισή δουλειά για την Microsoft που τόσο στα Vista όσο και στα "7" έβγαζε διπλές εκδόσεις (32bit και 64bit) του λειτουργικού της. Κατά τρίτο, τα νέα Windows θα έχουν ήδη πολλά κομμάτια του Azure ενσωματωμένα, δηλαδή το θεωρητικό 70% των προγραμματιστών που δουλεύει στο "σύννεφο", δεν σημαίνει κατ' ανάγκη πως δεν δουλεύει και στην νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft! Άλλωστε κάποιες βελτιώσεις των "8" που έχουν διαρρεύσει (βελτιωμένο BranchCache), αφορούν και πάλι την επικοινωνία του λειτουργικού με websites και servers. Τέλος, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλάμε περί Windows 8, αφού θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να δούμε την πρώτη beta του λειτουργικού.
Θα φέρει το τέλος της μονοκρατορίας της Microsoft το Cloud computing;
Αμφίβολο. Η Microsoft έχει να επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα αλλά και αποφασιστικότητα ακόμη και όταν καλείται να πολεμήσει άυλους εχθρούς (δωρεάν λογισμικό), άρα η εμπλοκή της σε έναν χώρο που τον γνωρίζει καλά, μπορεί να είναι εξίσου ή και ακόμη περισσότερο πετυχημένη. Λίγη υπομονή, έως ότου δούμε στην πράξη και σε μετρήσιμες ποσότητες, το τί θα αλλάξει για την Microsoft αλλά και για όλους μας, με την καθιέρωση του cloud computing.
Ενδιαφέροντα links:
Πώς ακριβώς περιγράφει ο Steve Ballmer to Cloud:
Σχετικά δημοφιλή άρθρα για το Cloud Computing στο OEM.gr:
-
Συνεργασία Cisco, EMC και VMWare στις υποδομές private cloud
-
Το data center εξελίσσεται και συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
...ή κάντε μία αναζήτηση στην ιστοσελίδα μας για «cloud» για να διαβάσετε περισσότερα θέματα!
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV