07 Ιουνιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Μια ομάδα χρηστών του Facebook, που διαμαρτύρεται για τις πολιτικές του σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ανακοίνωσε ότι πάνω από 30.000 άτομα εισάκουσαν το κάλεσμά της και αποχώρησαν μαζικά από το κοινωνικό δίκτυο.
Οι ανώνυμοι οργανωτές είχαν χαρακτηρίσει την 31η Μαΐου «Ημέρα Εγκατάλειψης του Facebook» και ανακοίνωσαν ότι μέχρι αργά το βράδυ της συγκεκριμένης μέρας περισσότεροι από 35.000 χρήστες δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν το «πλοίο» του Facebook, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει κοντά στα 500 εκατ. μέλη, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών χρηστών ΄Ιντερνετ του πλανήτη.
Το δίκτυο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, μετά από εκτεταμένες επικρίσεις που δέχτηκε, προχωρά σε αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, αλλά, όπως φαίνεται, δεν πείστηκαν όλοι για τις καλές προθέσεις του. «Το Facebook σου προσφέρει επιλογές για το πώς να διαχειριστείς τα δεδομένα σου, όμως αυτές δεν είναι σωστές επιλογές», δήλωσαν οι οργανωτές της μαζικής αποχώρησης, που δεν εμπιστεύονται πια το δίκτυο.
Οι επικριτές επιμένουν ότι το Facebook πρέπει να κάνει εξ ορισμού (default) ιδιωτικές όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον χρήστη και μετά να δίνει την επιλογή σε αυτόν να αποφασίζει με ποιόν θέλει και τι θέλει να μοιράζεται, θεωρώντας ότι, ακόμα και μετά τις νέες αλλαγές, σήμερα ουσιαστικά συμβαίνει το αντίθετο.
Από την άλλη, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, το Πακιστάν αποκατάστησε την πρόσβαση στο Facebook, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το «μπλόκο» που οι Αρχές της χώρας είχαν επιβάλει, με την κατηγορία της βλασφημίας και της προπαγάνδας αντι-ισλαμικού υλικού που προσβάλλει τον Μωάμεθ και τον Αλλάχ. Όμως εκατοντάδες online σύνδεσμοι για διευθύνσεις του Facebook παρέμειναν μπλοκαρισμένοι, χωρίς να διευκρινιστεί από τις Αρχές για ποιες ακριβώς πρόκειται.
Το ανώτερο δικαστήριο της Λαχώρης αποφάσισε να επιτρέψει την επαναλειτουργία του κοινωνικού δικτύου, όμως κάλεσε την πακιστανική κυβέρνηση να αναπτύξει ένα σύστημα μπλοκαρίσματος του «βλάσφημου» online περιεχομένου, κατά τα πρότυπα της Σ.Αραβίας. «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε την πρόσβαση στην πληροφορία. Όμως είναι καθήκον της κυβέρνησης να φροντίζει γι’ αυτά που προκαλούν δυσαρέσκεια στο λαό και τον κατεβάζουν στους δρόμους. Πρέπει συνεπώς να πάρει μέτρα και να μπλοκάρει οποιοδήποτε βλάσφημο περιεχόμενο στο διαδίκτυο», δήλωσε ο δικαστής Εγιάζ Τσαουντρί.
Για να υλοποιηθεί η άρση του «εμπάργκο» στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, είχε προηγηθεί η έκφραση συγγνώμης από στελέχη του Facebook, που εξέφρασαν τη λύπη τους, επειδή μια σελίδα του προσέβαλε τα αισθήματα των μουσουλμάνων. Το δίκτυο προχώρησε στη διαγραφή όλου του «προσβλητικού» περιεχομένου, ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον, πράγμα που ικανοποίησε τις Αρχές του Πακιστάν.
Εκκρεμεί ακόμα το ανάλογο «μπλόκο» που έχει επιβάλει το Μπαγκλαντές στο Facebook, μέχρι και στην χώρα αυτή να διαγραφούν ή να μπλοκαριστούν οι επίμαχες «προσβλητικές» σελίδες.
01/06/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV