Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

«Καθώς η αγορά του ψηφιακού βιβλίου (e-book) μεγαλώνει, είναι πολύ σημαντικό για τους αναγνώστες να έχουν στη διάθεσή τους e-books της σύγχρονης λογοτεχνίας απ' όλο τον κόσμο».

Odyssey Editions logoΜε αυτή τη φράση ο φημισμένος Αμερικανός ατζέντης Αντριου Γουίλι έδωσε, λίγες μέρες πριν, το στίγμα των δικών του εκδόσεων, των Odyssey Editions. Και υπόσχεται βιβλία, όπως το «Σύνδρομο του Πορτνόι» του Φίλιπ Ροθ, «Τα Παιδιά του Μεσονυχτίου» του Σαλμάν Ρούσντι, τη «Λολίτα» του Ναμπόκοφ, αλλά και το «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» του Χάντερ Τόμπσον, μόνο με 9,99 λίρες μέσω του μεγαλύτερου διαδικτυακού βιβλιοπωλείου, του Amazon.com.

Η στρατηγική του είναι απλή. Μέχρι τώρα οι εκδοτικοί οίκοι υπέγραφαν συμβόλαιο με τους συγγραφείς για τα τυπωμένα βιβλία τους και τα δικαιώματα τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών διασκευών. Τα e-books είναι μια πρόσφατη εξέλιξη. Αρα, σύμφωνα με τον Γουίλι, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και τα δικαιώματα των βιβλίων στην ψηφιακή τους μορφή ανήκουν μόνο στους συγγραφείς ή στους κληρονόμους τους. «Ετσι θα προσλάβουμε υπαλλήλους που θα ανακαλύψουν ποιοι συγγραφείς και ποια βιβλία τους καλύπτονται από παλαιά συμβόλαια», εξηγεί ο ίδιος ο ατζέντης, που δεν απέκτησε τυχαία το παρατσούκλι «Τσακάλι». «Και μετά θα αναλάβουμε να πουλήσουμε τα βιβλία στην ψηφιακή τους μορφή μέσα από το Google ή την Apple».

The Authors Guild logoΗ κίνησή του έχει ήδη θορυβήσει τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους. Κάποιοι πανικόβλητοι ειδοποιούν τους ατζέντηδες ότι στα συμβόλαια με τους συγγραφείς η αποκλειστικότητα περιελάμβανε και τα ψηφιακά βιβλία -άσχετα αν δεν αναγράφεται ρητά. Μόνον που η αμερικανική Authors Guild, η Ενωση που περιλαμβάνει συγγραφείς, ατζέντηδες και δικηγόρους, ανακοίνωσε πολύ απλά πως για όποια μορφή του έργου δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο, τα δικαιώματά της ανήκουν στον συγγραφέα. Με άλλα λόγια, τα ψηφιακά βιβλία ανήκουν εξ ολοκληρου στους συγγραφείς τους.

Αφού τα πάντα είναι ζήτημα χρημάτων, ακόμα και στη λογοτεχνία, οι συγγραφείς παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα, παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς εκδότες. Και απ' ό,τι φαίνεται, το προτιμούν, όσο και αν οι εκδότες τούς επισείουν την παραδοσιακή τεχνοφοβική απειλή, ότι στο ίντερνετ μπορεί τα έργα τους να λογοκριθούν ή να αλλοιωθεί το περιεχόμενό τους, χωρίς οι ίδιοι να καταλάβουν τι γίνεται.

Τη Δευτέρα η ιστοσελίδα της Authors Guild είχε την πληροφορία ότι η συμφωνία των Odyssey Editions με την Amazon έχει ήδη υπογραφεί, ενώ στην ιστοσελίδα των εκδόσεων διαφημίζονται και οι πρώτες κυκλοφορίες, ανάμεσά τους το «Τζάνκι» του Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ και «Το Λευκό Κάστρο» του Ορχάν Παμούκ.

Ετσι, για την ώρα, η κατάσταση παραμένει θολή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τη μουσική βιομηχανία που κατταρρέει λόγω «και» του ίντερνετ, ήρθε η σειρά και της εκδοτικής. Η οποία φαίνεται το ίδιο ανέτοιμη να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις...

 

28/07/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;