Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

dell vs. hpΜάχη για την εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων 3Par δίνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Dell και Hewlett Packard (HP). Την αρχική προσφορά της Dell ύψους 1,13 δισ. δολαρίων της προηγούμενης εβδομάδας, ακολούθησε, σε μία επίδειξη δύναμης, την Τρίτη, η Hewlett Packard με μία προσφορά 1,6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η Dell δεν αναμένεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της 3Par, καθώς σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα σχεδιάζει βελτιωμένη πρόταση, η οποία αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Η Hewlett Packard είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι πρόθυμη να πληρώσει το διπλάσιο της τιμής των μετοχής της 3Par, καθώς δεν προτίθεται να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι δημοπρασίας.

Παραφροσύνη

Σημειώνεται ότι η αρχική προσφορά της Dell αποτιμούσε τη μετοχή της 3Par στα 18 δολάρια ανά μετοχή, ενώ η αντιπρόταση της HP στα 24 δολάρια. Η τιμή της μετοχής της 3Par κυμαινόταν χθες στα 26,7 δολάρια, έχοντας καταγράψει άνοδο 45% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας. «Στην τρέχουσα φάση, το premium που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν οι δύο εταιρείες αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης» αναφέρει ο αναλυτής της Wedbush Securities στο Σαν Φρανσίσκο Καουσίκ Ρόι. «Δεν αποτελεί θέμα αποτίμησης σε αυτό το σημείο», συμπληρώνει.

Κατά τα φαινόμενα, η Dell κατάφερε να εμπλακεί σε δημοπρασία με τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως - και μία εταιρεία που διαθέτει περισσότερα από 15 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Η 3Par θα δώσει στον νέο της ιδιοκτήτη το προνόμιο να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις Cisco Sustems και International Business Machines στην αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες διαχείρισης κέντρων δεδομένων. Αμφότερες οι HP και Dell αναζητούν τρόπους το τελευταίο διάστημα να επεκταθούν μέσω εξαγορών σε αγορές με υψηλότερα περιθώρια κερδών απ' ό,τι η αγορά προσωπικών υπολογιστών. «Η HP πρόκειται να κερδίσει» τονίζει ο κ. Ρόι. «Η Dell απλά δεν έχει τέτοιο οπλοστάσιο. H HP έχει τον ισολογισμό για να αγοράσει ό,τι επιθυμεί».

Παρά το γεγονός ότι η HP έχει περίπου τις διπλάσιες πωλήσεις και τα τριπλάσια κέρδη από την Dell, η εταιρεία διανύει περίοδο κρίσης λόγω της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της Μαρκ Χερντ, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση συνεργάτη της εταιρείας. Στον αντίποδα, η Dell προσπαθεί να ανακάμψει από τη συρρίκνωση του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και από τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους.

Nέοι μνηστήρες

Η 3Par κατασκευάζει λογισμικό για την οργάνωση και αποθήκευση δεδομένων σε εταιρικούς διακομιστές (σέρβερ). Η εταιρεία, η οποία εδρεύει όπως και η HP στην Καλιφόρνια, ανέφερε χθες ότι δύο ακόμα εταιρείες πλην της Dell έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, ενώ πρόσφατα είχε απορρίψει την προσφορά μιας εκ των δύο τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η Dell αποτελεί ήδη μέτοχο στην 3Par, καθώς διατηρεί από τις 15 Αυγούστου ποσοστό 33% στην εταιρεία. Εκτός αυτού, το διευθυντικό στέλεχος της HP Ντέιβ Ντονατέλι υπογράμμισε σε συνέντευξη ότι η πρόταση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων ήταν η δεύτερη προσφορά για την 3Par. Η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται σε συνομιλίες με την 3Par εδώ και «κάποιο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε ο κ. Ντονατέλι, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω επί του θέματος. Η 3Par θα προστεθεί στη στρατηγική της HP, η οποία προβλέπει τον συνδυασμό των προϊόντων αποθήκευσης, διακομιστών (server) και δικτύωσης, τόνισε ο κ. Ντονατέλι. Η εταιρεία θα ενισχύσει τα έσοδα της 3Par μέσω της πώλησης των προϊόντων της στο εξωτερικό και μέσω των επενδύσεών της στην έρευνα και ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που η HP ολοκληρώσει τη συμφωνία, θα αποτελέσει την τρίτη εξαγορά της, που θα ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια, σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η Hewlett Packard είχε επιτύχει την εξαγορά της 3Com τον Νοέμβριο αντί 2,7 δισ. δολαρίων, αλλά και την εξαγορά της κατασκευάστριας smartphone Palm τον Απρίλιο, αντί 1,4 δισ. δολαρίων.

 

25/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;