Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η κατάσταση στα εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης, γίνεται όσο πάει και πιο δύσκολη...

Can a world without newspapers survive?

Γι αυτούς που γνωρίζουν και που καταλαβαίνουν τι σημαίνει κάθε καινούργιο βήμα στην ηλεκτρονική τεχνολογία, το νέο ήταν αναμενόμενο, αλλά όχι και τόσο σύντομα. Αυτό ήταν πράγματι έκπληξη. Ένα μόλις μήνα λοιπόν μετά την κυκλοφορία του iPad, την θαυματουργή μηχανή ανάγνωσης, που δημιούργησε ουρές επίδοξων πελατών, στα καταστήματα που την πουλούσαν, η Amazon έκανε γνωστό ότι για πρώτη φορά οι πωλήσεις των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή ξεπέρασε τις πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία. Οι μηχανές ανάγνωσης είναι το καινούργιο τεχνολογικό γκάτζετ, του οποίου τη σημασία όμως ελάχιστοι δείχνουν να καταλαβαίνουν τουλάχιστον στην Ελλάδα. Από τότε που κυκλοφόρησαν οι πρώτες, ακόμη ατελείς μηχανές ανάγνωσης, το μέλλον του βιβλίου σε χάρτινη έκδοση ήταν προδιαγεγραμμένο. Άλλο είναι να κουβαλάς μια συσκευή που ζυγίζει όσο ένα βιβλίο και που μέσα της χωράει γύρω στα χίλια βιβλία, που μπορείς να τα αγοράζεις ακόμη κι αν βρίσκεσαι στην Αλάσκα, χωρίς να μετακινείσαι, απλώς μ’ ένα κλικ στον υπολογιστή και σε αισθητά φθηνότερη τιμή και άλλο η μέχρι τώρα πραγματικότητα. Έτσι μια από τις πιο γλυκείες και αποδοτικές συνήθειές μας, το διάβασμα ενός βιβλίου, αλλάζει μορφή. Τα αγαπημένα μας χάρτινα βιβλία, σιγά σιγά περνάνε στο παρελθόν, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τα πολλά επαγγέλματα που ως τώρα αποτελούσαν τον περίγυρο της έκδοσης ενός βιβλίου.

Στο iPad όμως δεν μπορείς να διαβάσεις μόνο βιβλία, αλλά και περιοδικά και εφημερίδες. Έτσι η κυκλοφορία του iPad θα αποτελέσει ένα πολύ κομβικό σημείο στην ιστορία των Μέσων Ενημέρωσης, αλλάζοντας όλη την εικόνα. Στην Ελλάδα αν και ακόμη οι μηχανές ανάγνωσης δεν αποτελούν κάποιο κίνδυνο, μια και ελάχιστα βιβλία μπορεί κανείς να προμηθευτεί ηλεκτρονικά, η αγορά των Μέσων Ενημέρωσης, βλέπει την κρίση να βαθαίνει όλο και περισσότερο. Στις Κυριακάτικες εφημερίδες, που μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν το πιο ανθηρό κομμάτι του κόσμου των εφημερίδων, τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται δραματικά. Ήδη εδώ και μερικές βδομάδες, η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, που εναλλάσσεται από Κυριακή σε Κυριακή δεν ξεπερνάει τις 150.000, ενώ οι πρώτες έξη βρίσκονται ανάμεσα στις 100-150.000, ενώ μέχρι και πριν δύο χρόνια οι πρώτες έξη βρίσκονταν ανάμεσα στις 150-250.000, μια πτώση δηλαδή περισσότερο από δραματική.

Και ήδη οι περικοπές βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Δεν υπάρχει επιχείρηση Τύπου αυτή την εποχή, που να μην αναγγέλλει περικοπές μισθών ή απολύσεις κάθε τόσο. Και το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στην τηλεόραση εκτός από το χαμηλόμισθο προσωπικό που χάνει τη δουλειά του χωρίς να το μαθαίνει κανείς, οι διακοπές των συμβολαίων αυτών που ως τώρα ονομάζαμε σταρ του χώρου, δίνουν και παίρνουν, χωρίς να μπορεί και κανείς να πει που θα τελειώσει αυτή η κατάσταση. Στον περιοδικό Τύπο τα πράγματα είναι εξ ίσου πολύ δύσκολα. Πάρα πολλές επιχειρήσεις που ως τώρα δανείζονταν με ακατανόητη ευκολία από τις Τράπεζες τώρα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Για ένα μάλιστα από τα γνωστά συγκροτήματα περιοδικού Τύπου, αυτό που λέγεται, είναι το ότι δύσκολα θα μπορέσει να επιζήσει πέρα από τον Οκτώβριο, οπότε θα αναγκαστεί από τα πράγματα να κηρύξει στάση πληρωμών. Έτσι κι αλλιώς αυτό το φθινόπωρο αναμένεται να είναι το πιο δραματικό στην ιστορία των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης. Και όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων θα επιτρέψει στις υπόλοιπες να ζήσουν λίγο περισσότερο. Αλλά μόνο αυτό. Το τέλος είναι και εδώ προδιαγεγραμμένο...

 

Αλέξανδρος Δράκος / ΚΛΙΚ Magazine - Σεπτέμβριος 2010

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;