Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

rogers video callΗ δυνατότητα βιντεοκλήσεων μέσω τηλεφώνων δεν είναι ακριβώς νέα υπόθεση (θυμάται άραγε κανείς τα ιστορικά Picturephone της AT&T και Viewphone της British Telecom;). Υπάρχει, χρόνια τώρα, σε πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Απλώς, μέχρι σήμερα δεν είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει μία θέση ψηλά στις επικοινωνιακές συνήθειες της πλειονότητας των χρηστών για μια σειρά από λόγους («ξεχωρίζουν» οι συχνά ανεπαρκείς τεχνολογικές αποδόσεις, καθώς και η ασυμβατότητα μεταξύ συσκευών διαφορετικού τύπου).

Ωστόσο, τα δεδομένα γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξουν προς όφελος του video-calling με όχημα υπηρεσίες βιντεοκλήσεων όπως η FaceTime της Apple (για τα iPhone 4 και iPod Touch) και η Qik (για κινητά που τρέχουν Android και διαθέτουν επεξεργαστή Cortex-A8 όπως τα Motorola Droid και Droid X, HTC EVO 4G, Samsung Galaxy S).

Συγκεκριμένα, παίρνοντας τις εφαρμογές μία μία, η FaceTime λειτουργεί μέσω Wi-Fi (σημειώνεται πως το iPhone 4 διαθέτει δύο κάμερες, μία μπροστά και μία πίσω, τις οποίες μπορεί ο χρήστης να εναλλάσσει κατά τη διάρκεια κάθε βιντεοκλήσης), ενώ η Qik  μέσω 3G, 4G και Wi-Fi.

Τα προβλήματα
Παρόμοια είναι και η αποστολή της Fring η οποία από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί (σε περιβάλλοντα Symbian S60, iPhone/iPod touch, Android, Windows Mobile, J2ME και Linux) επιτρέπει τις βιντεοκλήσεις μέσω 3G και Wi-Fi. Αυτό, βέβαια, στη θεωρία, γιατί στην πράξη, η Fring παρουσιάζει κολλήματα και αποδεικνύεται αναξιόπιστη, όπως σημειώνεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων. Κολλήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να παρουσιάζονται γενικότερα στη λειτουργία του video-calling μεταξύ κινητών και αυτά έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με την έλλειψη διαλειτουργικότητας (interoperability), δηλαδή με την αδυναμία βιντεο-σύνδεσης μεταξύ συσκευών διαφορετικού τύπου.

Μιλήστε μέσω τηλεόρασης με την εφαρμογή Skype
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, οι βιντεοκλήσεις μεταφέρονται ως δυνατότητα από τις οθόνες των προσωπικών υπολογιστών σε αυτές τηλεοράσεων (HDTVs των εταιρειών Panasonic, Samsung και LG) οι οποίες πλέον κυκλοφορούν με ενσωματωμένη την εφαρμογή Skype, επιτρέποντας στον χρήστη να απολαμβάνει τον συνομιλητή του ακόμα και σε μια οθόνη Plasma HD 50 ιντσών.

Panasonic VIERA HDTVs: Κλήσεις μέσω TV
Προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά που μέχρι πρότινος είχε μόνο ένα PC, νέες τηλεοράσεις της Panasonic (VIERA VT25, VT20, G25, και G20) φέρουν ενσωματωμένη την εφαρμογή Skype και επιτρέπουν τις βιντεοκλήσεις προς άλλες τηλεοράσεις. Προϋπόθεση: η ύπαρξη μιας ειδικής webcam, όπως η TY-CC10W της Panasonic.

Microsoft Kinect: Xbox με... κάμερα
Δυνατότητες βιντεοκλήσεων προσδίδει στο Xbox 360 το πρωτότυπο σύστημα χειρισμού Kinect της Microsoft (αναμένεται στη χώρα μας τέλη Νοέμβρη). Εφοδιασμένο με κάμερα και μικρόφωνα, το εν λόγω σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις κινήσεις του παίκτη από μακριά καθώς και να «απορροφάει» τα λόγια του.

Samsung LED C7000/C8000 3D HDTVs: Τηλεφωνική... οθόνη
Η Samsung κυκλοφόρησε κι αυτή τις δικές της τηλεοράσεις με δυνατότητα βιντεοκλήσεων. Εφοδιασμένες με την εφαρμογή Skype μπορούν να προβάλλουν στην οθόνη τους όχι μόνο ταινίες αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες. Απαραίτητη προϋπόθεση: η αγορά μιας κάμερας όπως η Freetalk από το κατάστημα της Skype.

 

25/09/2010 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;