22 Φεβρουαριου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε το αμερικανικό σχέδιο για περισσότερη ελευθερία στο ;iντερνετ...
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε πριν μια βδομάδα τα σχέδια των ΗΠΑ για περισσότερη ελευθερία στο ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο, επικαλούμενη ως παράδειγμα του πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές αλλαγές, το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο και το Ιράν οργανώθηκαν μέσω του διαδικτύου.
Κατά την δεύτερη σημαντική ομιλία της για την πολιτική στο ίντερνετ, η Κλίντον υπογράμμισε την δέσμευση των αμερικανών για ένα ελεύθερο, «ανοιχτό» και ασφαλές ίντερνετ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνοντας στη δημοσιότητα αποσπάσματα από την ομιλία της.
«Υπάρχει ένας διάλογος σε εξέλιξη σε κάποιους κύκλους για το αν το ίντερνετ είναι μία δύναμη απελευθέρωσης ή καταπίεσης. Αλλά όπως μας έδειξαν τα γεγονότα στο Ιράν, στην Αίγυπτο και αλλού, αυτός ο διάλογος είναι ουσιαστικά εκτός θέματος», αναφέρει απόσπασμα της ομιλίας της. «Αυτό που μετράει είναι τι κάνουν στο ίντερνετ αυτοί που συνδέονται και ποιες αξίες πρέπει να μας καθοδηγούν καθώς συναντιόμαστε στον κυβερνοχώρο. Αυτό το ερώτημα γίνεται κάθε μέρα και πιο επείγον».
Υπό την Κλίντον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πιέσει για την προάσπιση της ελευθερίας στο ίντερνετ ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, παρότι έχει αντιμετωπίσει και τις συνέπειές του από την δημοσιοποίηση των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων του WikiLeaks. Η Κλίντον έχει καταδικάσει την δημοσιοποίηση πληροφοριών από τον ιστότοπο WikiLeaks, λέγοντας ότι είναι βασισμένες σε υποκλοπές που απειλούν τόσο την ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και την ακεραιότητα των ανώνυμων πηγών, μεταξύ των οποίων ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλοι που αναφέρονται στα τηλεγραφήματα.
Η ίδια όμως έχει υπερασπιστεί σθεναρά την βασική αξία του ελεύθερου ίντερνετ λέγοντας ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, μπορούν να δώσουν φωνή στις φιλοδοξίες του κόσμου όπως φάνηκε από τις διαμαρτυρίες στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Ιράν και αλλού.
Η Κλίντον έχει χαρακτηρίσει την ελευθερία στο ίντερνετ κομβικής σημασίας θέμα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και τον περασμένο χρόνο οι προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων να ελέγξουν την πρόσβαση των πολιτών στο ίντερνετ χαρακτηρίστηκαν από την Κλίντον ως «το σημερινό αντίστοιχο του Τείχους του Βερολίνου».
Η στάση των ΗΠΑ στο θέμα της ελευθερίας στο ίντερνετ οδήγησε πέρυσι την Ουάσινγκτον σε ρήξη με την Κίνα και άλλες χώρες, τις οποίες κατηγόρησε για πειρατεία και λογοκρισία σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την ροή των πληροφοριών.
Μαζί με την Κίνα, η Κλίντον ανέφερε το Ιράν, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των χωρών που ασκούν λογοκρισία στο ίντερνετ ή παρενοχλούν τους bloggers.
15/02/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
- Status update: Αρχίζει η επανάσταση...
- Τυνησία: Μια επαναστατική «συνταγή» με κοινωνικά δίκτυα
- Επαναστάσεις και ψευδαισθήσεις
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV