21 Μαρτιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Σε γράμμα προς τους αναγνώστες o Arthur Sulzberger Jr., εκδότης της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας New York Times, ανακοίνωσε ότι η εφημερίδα, ξεκινώνοντας από τις 28 Μαρτίου, θα χρεώνει για την πρόσβαση στο περιεχόμενο στις ιστοσελίδα της στο ίντερνετ και στις εφαρμογές της για κινητά και tablet PC. Μέχρι 20 άρθρα το μήνα στην ιστοσελίδα της, οι κεντρικές ειδήσεις στην ιστοσελίδα και στις εφαρμογές θα εξακολουθήσουν να είναι δωρεάν, αλλά για όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο ο αναγνώστης θα πρέπει να γίνει συνδρομητής με κόστος που ξεκινά από τα $15 το μήνα. To σχήμα ονομάζεται freemium (ένα μείγμα δωρεάν και premium, επί πληρωμή περιεχομένου) και συνιστά τη δημιουργία paywall για πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Είναι κοντά στο μοντέλο που εφαρμόζουν οι Financial Times, που είναι όμως οικονομική εφημερίδα, και δεν είναι τόσο αυστηρό όσο των Times του Λονδίνου του Ρούπερτ Μέρντοχ όπου δωρεάν είναι μόνο οι τίτλοι της πρώτης σελίδας.
Οι πιο ευνοημένοι του νέου τρόπου χρέωσης των New York Times είναι οι συνδρομητές της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας, αφού μαζί με το τυπωμένο φύλλο έχουν και απεριόριστη πρόσβαση στην ιστοσελίδα και τις εφαρμογές της και μάλιστα για ένα ποσό που κυμαίνεται από $25 ως $32 ανάλογα με την πολιτεία. Απεριόριστη πρόσβαση στην ιστοσελίδα των New York Times θα έχουν και οι συνδρομητές της έντυπης, θυγατρικής διεθνούς της εφημερίδας, της International Herarld Tribune.
Όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα των New York Times θα μπορούν να διαβάζουν χωρίς χρέωση μέχρι 20 σελίδες το μήνα, στις οποίες καταμετρώνται τα slideshows, τα video κ.ά. Δωρεάν θα είναι επίσης τα άρθρα στα οποία φτάνουμε ξεκινώντας από αναζήτηση στο Google ή μία ιστοσελίδα ή από διεύθυνση που έχει μοιραστεί στο Facebook ή το Twitter ακόμα και αν έχει ξεπεραστεί το όριο των 20 άρθρων. Στην κεντρική σελίδα καθώς και στις κεντρικές σελίδες της κάθε ενότητας η πρόσβαση θα είναι επίσης δωρεάν χωρίς περιορισμούς.
Στις εφαρμογές δωρεάν θα είναι μόνο η κεντρική σελίδα, ενώ για το υπόλοιπο περιεχόμενο θα απαιτείται συνδρομή.
Οι συνδρομές για την ιστοσελίδα και τις εφαρμογές για κινητά θα κοστίζουν $15 το μήνα, για την ιστοσελίδα και τα tablet PCs $20 το μήνα και για την ιστοσελίδα, τις εφαρμογές σε κινητά και tablet PCs $35. Η τιμολόγηση αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι μεγαλύτερη κατανάλωση περιεχομένου γίνεται στα tablet PCs απ' ό,τι στα κινητά, αλλά και ότι οι κάτοχοι tablet PCs είναι διατεθεμένοι να πληρώσουν περισσότερο. $35 ή λιγότερο είναι στις ΗΠΑ το κόστος της συνδρομής στην τυπωμένη εφημερίδα που δίνει πλήρη πρόσβαση και στην ψηφιακή εκδοχή της.
Οι χρεώσεις θα ξεκινήσουν από τις 28 Μαρτίου στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ξεκίνησαν δοκιμαστικά από σήμερα στον Καναδά.
Συμμόρφωση στους κανόνες της Apple
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι New York Times θα ακολουθήσουν τους νέους κανόνες της Apple για τις εφαρμογές και θα πωλούν συνδρομές μέσα από τις εφαρμογές τους για iPhone, iPod touch και iPad αποδίδοντας στην Apple το 30% των εσόδων. Συνδρομές θα μπορούν να αγόραζονται επίσης μέσα και από τον browser. Όμως στις συσκευές με Android και τις συσκευές BlackBerry δε θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς συνδρομών μέσα από τις εφαρμογές.
Αμφίβολη η επιτυχία
Η επιβολή αυστηρού paywall από τους Times του Λονδίνου από το καλοκαίρι του 2010 μείωσε δραματικά την κίνηση στις σελίδες της εφημερίδας χωρίς να προσθέσει τα αναμενόμενα έσοδα από συνδρομές, παρά τις προσπάθειες να του ιδιοκτήτη της Ρούπερτ Μέρντοχ να αναγκάσει τους αναγνώστες να πληρώσουν για το περιεχόμενο στο ίντερνετ. Οι New York Times καταμετρούν άλλη μία αποτυχημένη προσπάθεια να επιβάλουν paywall, ενώ τα μόνα έντυπα που το έχουν καταφέρει είναι οικονομικού χαρακτήρα. Πάντως, οι New York Times είναι από τις εφημερίδες που πραγματικά διαθέτουν πλούσιο, πρωτότυπο περιεχόμενο, που δεν μπορεί να βρει κανείς αλλού στο ίντερνετ, ενώ έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ψηφιακό αρχείο που φτάνει ως την ίδρυση της εφημερίδας το 1851. Επομένως, η έκβαση της προσπάθειάς τους θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της λογικής του paywall στο ίντερνετ.
17/03/2011 - elektronikosanagnostis.blogspot.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV