26 Απριλιου 2011
Posted in
Επικαιρότητα
Αν έχετε σκοπό στο µέλλον να ψάξετε για δουλειά ή για σύντροφο ή αν δεν θέλετε να χάσετε τη θέση και το ταίρι που έχετε ήδη, ξανασκεφτείτε τι είδους σχόλια και φωτογραφίες ανεβάζετε στο Facebook.
Μόλις την περασµένη εβδοµάδα προκάλεσε αίσθηση η περίπτωση µιας πρώην υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας, η οποία απολύθηκε επειδή σερφάριζε ανάμελα στο ίντερνετ και συνομιλούσε στο Facebook εν ώρα εργασίας. Όταν εκείνη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ο δικαστής δικαίωσε τον εργοδότη, κρίνοντας απολύτως νόµιµη την απόλυσή της.
Το τελευταίο διάστηµα, κυρίως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κοινωνικών δικτύων, το ίντερνετ έχει εξελιχθεί σε έναν Μεγάλο Αδελφό, µε τη διαφορά ότι οι πληροφορίες που κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν για τον εαυτό µας έχουν τοποθετηθεί εκεί από εµάς τους ίδιους. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσµο –και στην Ελλάδα– περνούν από κόσκινο τους υποψήφιους υπαλλήλους που τους στέλνουν βιογραφικό σηµείωµα, ξεψαχνίζοντας τις αναρτήσεις που κάνουν, τις φωτογραφίες που ανεβάζουν, ακόµη και τις σελίδες στις οποίες κάνουν «like».
Τα στελέχη των γραφείων προσωπικού απλά πληκτρολογούν σε µια µηχανή αναζήτησης το όνοµα του υποψηφίου και ανακαλύπτουν ολόκληρο το online παρελθόν του. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας στελέχωσης προσωπικού Jobvite έδειξε ότι το 54,6% των επιχειρήσεων χρησιµοποιεί το Facebook για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά µε υποψήφιους εργαζοµένους.
Οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες να προσέχουν ιδιαίτερα την online συµπεριφορά τους λόγω του δηµόσιου και ανοιχτού χαρακτήρα των κοινωνικών δικτύων. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί πάρα πολλά περιστατικά απόλυσης ή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων έπειτα από ανάρµοστα σχόλια στο διαδίκτυο.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα στην Ελλάδα είναι εκείνο του ειδικού γραµµατέαγια τις ΔΕΚΟ, ο οποίος διορίστηκε τον Δεκέµβριο του 2009 και έµεινε στη θέση του… µόλις µία ηµέρα. Η κυβέρνηση τον απέπεµψε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αναρτήσει στο Facebook «χυδαίους, υβριστικούς και ακραίους χαρακτηρισµούς» εναντίον της.
Τον περασµένο Αύγουστο, τα κοινωνικά δίκτυα στέρησαν από µια αµερικανίδα φοιτήτρια το όνειρο να γίνει δασκάλα. Η Στέισι Σνάιντερ είχε περάσει όλες τις εξετάσεις και, λίγες ηµέρες πριν από την αποφοίτησή της, οι καθηγητές της έκριναν ότι δεν αξίζει να γίνει εκπαιδευτικός, επειδή είχε ανεβάσει στο ΜySpace µια φωτογραφία που την απεικόνιζε να πίνει ένα απροσδιόριστο υγρό από ένα κύπελλο.
Πάντως, τον περασµένο Νοέµβριο η Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ είχε κρίνει παράνοµη την απόλυση µιας γυναίκας η οποία είχε γράψει στο Facebook επικριτικά σχόλια για τον εργοδότη της. Η Επιτροπή είχε επισηµάνει την ανάγκη να θεσπιστούν νέοι κανόνες, «καθώς οδεύουµε προς το ταχέως µεταβαλλόµενο περιβάλλον (της κοινωνικής δικτύωσης)».
Τον περασµένο Αύγουστο, ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σµιντ, είχε δηλώσει στην εφηµερίδα «The Wall Street Journal» ότι πολλοί νεαροί χρήστες του ίντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν το όνοµά τους όταν µεγαλώσουν, αν θέλουν να προστατευθούν από όσα τους εκθέτουν. «Δείξτε µας 14 φωτογραφίες σας και µπορούµε να βρούµε όλα τα στοιχεία σας. Νοµίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες στο ίντερνετ; Εχετε, στο Facebook!».
Το Facebook έχει ανακοινώσει ότι κάθε µέρα που περνά τα µέλη του ανεβάζουν στα προφίλ τους 100 εκατοµµύρια νέες φωτογραφίες.
«Σήµερα υπάρχουν εκατοµµύρια νέα παιδιά και έφηβοι οι οποίοι σε δέκα χρόνια που θα βγουν στην αγορά εργασίας θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενοχλητικές πληροφορίες γι’ αυτούς στο διαδίκτυο, τις οποίες δεν µπορούν να διαγράψουν», εκτιµά ο Ντίλαν Σαρπ, στέλεχος της οργάνωσης προστασίας της ιδιωτικότητας Βig Βrother Watch.
«Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι είναι ότι µε το που ανεβάζεις κάτι στο ίντερνετ, αυτοµάτως παύεις να έχεις την κατοχή και τον έλεγχό του. Οποιοσδήποτε µπορεί να το κατεβάσει, να το αποθηκεύσει και να το διανείµει», σύµφωνα µε τον Ρικ Φέργκιουσον, ειδικό σε θέµατα ασφαλείας διαδικτύου.
Πηγή: tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV