Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=18165782&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=

Πορτοφόλι και πιστωτική εις σάρκαν µία. Συναλλαγές εύκολες και γρήγορες, χωρίς κωδικούς, ρέστα και µετρητά. Εύκολη και άµεση πρόσβαση σε µέσα µαζικής µεταφοράς, κινηµατογράφους και µικροαγορές στο λεπτό.

Δεν είναι σενάριο βγαλµένο από ταινία επιστηµονικής φαντασίας, αλλά πραγµατικότητα. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, όπως ονοµάζεται το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, έχει ήδη δοκιµαστεί πιλοτικά σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και αναµένεται να κάνει το επίσηµο ντεµπούτο του στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ηδη παράλληλα οργιάζουν οι φήµες, σύµφωνα µε τις οποίες η Apple θα ενσωµατώσει τη σχετική τεχνολογία στο νέο της iPhone, το οποίο αναµένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, ενώ και οι άλλες εταιρείες κινητών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, τόσο η Visa (αλλά και η Mastercard) συνεργάζονται µε τις µεγαλύτερες τράπεζες παγκοσµίως, προκειµένου να προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες.

Πώς λειτουργεί
Βασικό τεχνολογικό υπόβαθρο για να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι οι εµπλεκόµενες συσκευές να υποστηρίζουν την τεχνολογία, η οποία φέρει την ονοµασία NFC (Near Field Communications - Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου). H συγκεκριµένη τεχνολογία είναι ουσιαστικά το «διαβατήριο» που επιτρέπει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ως µέσου ασφαλών συναλλαγών και πληρωµής λογαριασµών, µετατρέποντάς το ουσιαστικά σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Η τεχνολογία αυτή «παντρεύεται» µε την κάρτα SIM του κινητού τηλεφώνου και συνδέεται είτε µε τον τραπεζικό λογαριασµό του χρήστη είτε µε την πιστωτική του κάρτα είτε µε ειδική, για τον σκοπό αυτό, προπληρωµένη κάρτα.

Το επόµενο βήµα είναι ο χρήστηςτουκινητού τηλεφώνου να φέρει τη συσκευή του σε πολύ κοντινή απόσταση µε τον αναγνώστη (reader) που συνδέεται µε το τερµατικό λιανικής πώλησης. Από εκεί και πέρα η συναλλαγή µπορεί να γίνει πληκτρολογώντας τον απαραίτητο κωδικό PIN ή σεάλλες περιπτώσεις ακόµη και µε την απλή επαφή των δύο συσκευών.

Το τεστ του 2012
Μπορεί η τεχνολογία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού να έχει δοκιµαστεί πιλοτικά σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια, το πρώτο όµως τεστ σε µαζική κλίµακα αναµένεται να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Ηδη έχουν αρχίσει οι προετοιµασίες, προκειµένου να εγκατασταθούν χιλιάδες µηχανήµατα τα οποία θα επιτρέπουν τις «ανέπαφες» συναλλαγές.

Στις αρχές του 2012 τα ταξί θα είναι τα πρώτα µέσα µαζικής µεταφοράς στα οποία θα τοποθετηθεί η ειδική υποδοµή ώστε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Θα ακολουθήσουν όλα τα λεωφορεία της βρετανικής πρωτεύουσας µέσα στο πρώτο τρίµηνο του έτους, ενώ µέχρι να τελεστούν οι Αγώνες το σύστηµα θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα σηµεία ολυµπιακού ενδιαφέροντος.

Στην Ελλάδα
Πέρα από τη βρετανική πρωτεύουσα, τον δρόµο για την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού πορτοφολιού έχει πάρει και η Ελλάδα. Ηδη, εδώ και αρκετό καιρό έχουν αρχίσει οι συνοµιλίες για την εγκατάσταση των σχετικών υποδοµών στο δίκτυο του Μετρό, µέσω των οποίων οι επιβάτες θα µπορούν να χρησιµοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ή κάποια ειδική κάρτα αντί για εισιτήριο, πραγµατοποιώντας δηλαδή «ανέπαφες» µικροσυναλλαγές. Αντίστοιχες σκέψεις έχουν γίνει και για άλλα σηµεία ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγµα περίπτερα ή ακόµη και σούπερ µάρκετ και σύµφωνα µε τα εµπλεκόµενα µέρη, είναι θέµα χρόνου µέχρι τα σχέδια να τεθούν σε εφαρµογή.

Ζητήµατα ασφαλείας
Ενα βασικό θέµα που αντιµετωπίζουν πάντως όσοι υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι το πώς θα εγγυηθούν την ασφάλεια των συναλλαγών.

Και εδώ υπάρχουν δύο βασικά θέµατα: το πρώτο έχεινα κάνει µε την ασύρµατη µεταφορά των δεδοµένων, ανάµεσα στη συσκευή που λειτουργεί ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι (κατά πάσα πιθανότητα το κινητό τηλέφωνο) και τον κίνδυνο υποκλοπής ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων. Προκειµένου να αντιµετωπίσουν το ενδεχόµενο αυτό, οι εταιρείες ποντάρουν στην κωδικοποίηση των δεδοµένων αλλά και στο γεγονός ότι η εµβέλεια µετάδοσής τους είναι πολύ µικρή, άρα είναι αρκετά δύσκολο να γίνει η παρεµβολή.

Το δεύτερο έχει να κάνει µε το ενδεχόµενο κλοπής του ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Για να αντιµετωπίσουν τις συνέπειες, οι εταιρείες –σε συνεργασία µε τις τράπεζες– σχεδιάζουν είτε να βάλουν ένα µάξιµουµ ποσό συναλλαγών ανά ηµέρα (π.χ. 20 ευρώ) ή να συνδέσουν το ηλεκτρονικό πορτοφόλι µε κάποια προπληρωµένη κάρτα (στα πρότυπα των καρτών που χρησιµοποιούνται για ιντερνετικές συναλλαγές), ώστε ο κάτοχός του να το «φορτώνει» µόνο µε το ποσό που θέλει. Ετσι, όπως αναφέρουν, η απώλεια δεν θα είναι µεγαλύτερη από το να χάνει κανείς το πορτοφόλι µε τα ψιλά του.

 

Πηγή: tanea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη μάχη για τα νέα κινητά τηλέφωνα - πορτοφόλια

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;