Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το Google μας θυμίζει το σύνθημα της Sun Microsystems από τα χείλη του John Cage, που έλεγε πριν πολλά-πολλά χρόνια ότι το Δίκτυο είναι ο Υπολογιστής («The Network is the Computer»), με την παρουσίαση των πρώτων φορητών υπολογιστών που τουλάχιστον φαινομενικά, δεν έχουν τίποτα περισσότερο από έναν browser -ούτε επιφάνεια εργασίας, ούτε φακέλους, ούτε antivirus, ούτε προγράμματα. Όλα όσα θέλει κανείς να κάνει με έναν υπολογιστή, μπορεί, μέσω Διαδικτύου. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει η Google, επιδεικνύοντας το Chromebook που θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου στις ΗΠΑ.

To Google επέδειξε στο Google I/O, το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο του για προγραμματιστές, δύο συσκευές που θυμίζουν περισσότερο netbook, κρίνοντας από το μέγεθος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και το επίπεδο τιμών κάτω των 500 δολαρίων. Η μια έφερε την υπογραφή της Samsung (Series 5) και μια της Acer -αμφότερα εντάσσονται στην νέα κατηγορία υπολογιστών που η Google ονομάζει Chromebook, καθώς βασίζονται στο λεγόμενο Chrome OS. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι, το Google εμφανίζεται πεπεισμένο ότι αυτή είναι η συσκευή που χρειάζονται οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών σήμερα. Ο επικεφαλής και συνιδρυτής της εταιρείας, Σεργκέι Μπριν είπε χαρακτηριστικά στο συνέδριο: «Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για λειτουργικό της Microsoft ή όχι, πιστεύω ότι η πολυπλοκότητα της διαχείρισης υπολογιστών σήμερα είναι τέτοια που οι χρήστες κυριολεκτικά βασανίζονται»

Τα Chromebooks υπόσχονται ότι αναλαμβάνουν αυτό το βάρος, καθώς αυτοί οι υπολογιστές θα εκκινούν σε 8 μόλις δευτερόλεπτα, και θα κάνουν αυτόματα τις απαραίτητες ενημερώσεις στο λογισμικό τους (αδιόρατο στο χρήστη). Επίσης, τα Chromebooks θα αποθηκεύουν τα πάντα online, ώστε ακόμα κι αν χαθεί η συσκευή, δεν θα χάνονται τα δεδομένα, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για τήρηση αντιγράφων ασφαλείας. Τα Chromebookw θα φέρουν τσιπ για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω 3G και θα έχουν θύρες USB για τη σύνδεση φορητών αποθηκευτικών μέσων (ή περιφερειακών).

Με την ταχύτατη εκκίνηση του υπολογιστή, ο χρήστης θα μπαίνει στο Δίκτυο και θα χρησιμοποιεί το λογαριασμό του στο Google για να χρησιμοποιήσει εφαρμογές, όπως τη δική του σουίτα εφαρμογών... γραφείου (που ανταγωνίζονται το MS Office), το Google Picasa για τη διαχείριση φωτογραφιών, το Gmail για υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τη νέα υπηρεσία Music beta by Google για να ακούν μουσική από οποιαδήποτε συσκευή. Φυσικά, ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί όχι μόνο τις εφαρμογές του Google, αλλά οποιαδήποτε web app. Μάλιστα, το Google έχει ήδη εγκαινιάσει το Chrome Web Store (συλλέγοντας μερίδιο 5% από τα έσοδα), με πλήθος web app.

"Ready when you are"
To Google ουσιαστικά προτείνει έναν νέο τρόπο χρήσης υπολογιστών, που έχει προταθεί και στο παρελθόν με αποτυχία, η οποία ωστόσο αποδίδεται στις συνθήκες που επικρατούσαν ως τώρα και ιδιαίτερα στην διαθεσιμότητα ευρυζωνικών συνδέσεων, στην ύπαρξη και τη διάδοση των διαδικτυακών εφαρμογών.

Εντούτοις, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: είναι όλοι οι χρήστες -φοιτητές, επαγγελματίες- έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τρόπο που εργάζονται και να εμπιστευτούν τα δεδομένα τους «στους επαγγελματίες», όπως είχε πει πρόσφατα κάποιος βετεράνος της πληροφορικής, μια ιδέα που προφανώς ασπάζονται όλες οι επιχειρήσεις που επενδύουν στο λεγόμενο cloud computing.

Εξαιρετικά δύσκολο ίσως αποδειχτεί επίσης να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις τα Chromebooks, τουλάχιστον προς το παρόν. Μια από τις προκλήσεις είναι η διαθεσιμότητα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν υπό μορφή web app, και φυσικά της διαρκούς σταθερής, αδιάλειπτης σύνδεσης στο Διαδίκτυο, μιας και εταιρείες κολοσσοί, όπως το Amazon έχουν περάσει ώρες που παρέμειναν εκτός λειτουργίας.

Leasing Chromebook
Η πολιτική που θα ακολουθήσει το Google για να προωθήσει τα Chromebooks και φυσικά, μαζί τους, τις υπηρεσίες του, προβλέπει τη διάθεση δύο μοντέλων από τη Samsung και την Acer στις 15 Ιουνίου από το Amazon.com και την αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων Best Buy σε τιμές που ξεκινούν από τα 350 δολάρια. Ενδιαφέρον είναι ότι τα Chromebook και οι υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης θα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση σε φοιτητές και επιχειρήσεις αντί 20 δολαρίων το μήνα ή 28 δολαρίων ανά υπάλληλο σε επιχειρήσεις. Επίσης, πωλούνται τριετείς συνδρομές με αντικατάσταση του υπολογιστή στο τέλος της τριετίας ή εάν παρατηρηθεί δυσλειτουργία του. Σύμφωνα με το Google, τα ξενοδοχεία Intercontinental, η Groupon και η Logitech χρησιμοποιούν τα Chromebooks, με μεγάλη επιτυχία, αφού δεν έχουν καν στραφεί στην τεχνική υποστήριξη για βοήθεια.

 

Πηγή: tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;