Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

skype

Η εξαγορά της Skype από τη Microsoft εξασφάλισε στην εταιρία ένα επιπλέον καινοτόμο σύστημα δωρεάν επικοινωνίας μεταξύ χρηστών του ίντερνετ!

Η υπηρεσία Skype έχει καταστεί τόσο δημοφιλής, που το όνομά της έχει γίνει ρήμα στην καθομιλούμενη πολλών χωρών του κόσμου. Το Skype παρακάμπτει τα συμβατικά τηλεφωνικά δίκτυα, μεταφέροντας το ηχητικό και οπτικό μήνυμα μέσω του διαδικτύου, όπως γίνεται με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η κλήση μεταξύ υπολογιστών είναι δωρεάν, ενώ το Skype χρεώνει μικρά ποσά μόνο για τις κλήσεις από υπολογιστή σε τηλέφωνο στο συμβατικό δίκτυο.

Παρότι το Skype δεν ήταν η μόνη υπηρεσία κλήσεων μέσω του ίντερνετ, όταν εγκαινιάσθηκε το 2003, η μέθοδος που ακολούθησε η εταιρία υπήρξε μοναδική και «αντάρτικη». Το λογισμικό του Skype βασίσθηκε σε τεχνολογία, που είχε ήδη διαταράξει τη μουσική βιομηχανία και επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συνδεδεμένων υπολογιστών.

Οι δημιουργοί του Skype, ο Σουηδός Νίκλας Ζένστρομ και ο Δανός Γιάνους Φρις, διαχειρίζονταν το κάποτε δημοφιλές σύστημα ανταλλαγής Kazaa, προτού το πουλήσουν σε αυστραλιανή εταιρία, υπό την πίεση αγωγών από δισκογραφικές εταιρίες.

Η μεγάλη επιτυχία του σουηδο-δανικού διδύμου έγκειται στην ικανότητά τους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία ανταλλαγής δεδομένων (Ρ2Ρ), στην τηλεφωνία. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό και η κεντρική αποθήκευση δεδομένων γίνεται στους υπολογιστές των χρηστών, απαλλάσσοντας την εταιρία από τις δαπάνες αυτές.

Η επιτυχία του Skype ήταν τέτοια, που η εταιρία εξαγοράσθηκε το 2005 από την eBay έναντι 2,6 δισ. δολαρίων. Το Skype δεν ευδοκίμησε, όμως, υπό τη διοίκηση της eBay, με τους διευθύνοντες συμβούλους να διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Το 2009, η εταιρία πουλήθηκε σε ποσοστό 75% σε όμιλο επενδυτών, στον οποίο μετείχαν οι δύο αρχικοί του δημιουργοί, έναντι 2 δισ. δολαρίων.

Η τιμή εξαγοράς της Skype από τη Microsoft, που φθάνει τα 8,5 δισ. δολάρια, αιτιολογείται από ειδικούς ως προσπάθεια του κολοσσού του λογισμικού να υποστηρίξει τα δικά του προϊόντα, αλλά και να εκμεταλλευθεί το γιγάντιο κατάλογο χρηστών του Skype, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 170 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

Πηγή: kathimerini.gr με στοιχεία από AP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;