Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Hillary Clinton

Νέα πρωτοβουλία εγκαινίασε η Ουάσιγκτον, με στόχο την επιβολή των αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι το ίντερνετ πρέπει να παραμείνει ανοικτό, ασφαλές και αξιόπιστο.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και σειρά άλλων ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα παρουσίασαν τη Δευτέρα τη νέα εθνική στρατηγική για τον κυβερνοχώρο, που ενώ προάγει τη δημοκρατική φύση του μέσου, διασφαλίζει τα δίκτυα και διευκολύνει το έργο των διωκτικών υπηρεσιών.

«Δεν υπάρχει εύκολη και δοκιμασμένη οδός για να επιτύχουμε το στόχο αυτό. Πρέπει να αφυπνίσουμε την παγκόσμια συνείδηση στο συνεργατικό μας όραμα για το Διαδίκτυο», είπε στην ομιλία της η κ. Κλίντον.

Η νέα στρατηγική κωδικοποιεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να καθορίσει το μέλλον του Διαδικτύου, αντιμέτωπη με ανταγωνιστικά πρότυπα όπως αυτό της Κίνας, που εφαρμόζει αυστηρότερο έλεγχο στο περιεχόμενο του «ιστού». Η κ. Κλίντον, που επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία του ελεύθερου Διαδικτύου για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, είπε ότι η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον θα ευνοήσει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.

Η αμερικανική προσέγγιση έχει φέρει την Ουάσιγκτον αντιμέτωπη με το Πεκίνο, καθώς και με τις αυταρχικές κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου, που διαφωνούν με τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών κοινωνικής δικτύωσης και την εκπαίδευση ακτιβιστών σε μεθόδους παράκαμψης των κρατικών απαγορεύσεων. Ο υπουργός Εμπορίου Γκάρι Λοκ, που διορίσθηκε νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει την πίεση πάνω στην κινεζική κυβέρνηση, ώστε αυτή να προχωρήσει στη φιλελευθεροποίηση του Διαδικτύου.

Παρότι η νέα αμερικανική στρατηγική περιέχει λίγα συγκεκριμένα στοιχεία, καθορίζει τις προτεραιότητες που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της χωρητικότητας των δικτύων του ίντερνετ, τη βελτίωση της διαχείρισης του διαδικτύου και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ αμυντικών υπηρεσιών, ώστε να προλαμβάνονται οι κακόβουλες «κυβερνο-επιθέσεις».

 

Πηγή: kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;