Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

smartphones

Κατακλύζεται η διεθνής και η εγχώρια αγορά από τις αποκαλούμενες «έξυπνες κινητές συσκευές» ή αλλιώς smartphones. Oι πωλήσεις τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 297 εκατ. τεμάχια το 2010 εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σε 631 εκατ. τεμάχια, ενώ στη χώρα μας από περίπου 31 χιλ. τεμάχια τον Ιανουάριο του 2010, τον περασμένο Φεβρουάριο ξεπέρασαν τα 70 χιλ. τεμάχια.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά και οι κατασκευαστές smartphones τρέχουν για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση. Η Wind Hellas και η LG παρουσίασαν το νέο πλαίσιο συνεργασίας τους, όπου η μεν πρώτη παρουσίασε νέα ευέλικτα προγράμματα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ η δεύτερη ανακοίνωσε μια σειρά νέων συσκευών smartphone, ικανές ακόμη και για αναπαραγωγή τρισδιάστατης εικόνας βίντεο (3D video). Oι νέες συσκευές, σύμφωνα με την Wind Hellas, έρχονται σε τιμή αγοράς από 177 έως 779 ευρώ ανάλογα με τη συσκευή, ενώ οι χρεώσεις των υπηρεσιών περιλαμβάνουν τη μετάδοση μέχρι 1,5 gigabyte πληροφορίας αντί 20 ευρώ τον μήνα.

Ο «κατακλυσμός» των smartphones δεν είναι τυχαίος. «Οι καταναλωτές “διψούν” για διαδικτυακή πρόσβαση όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Και αυτό είναι το μόνο δεδομένο», παραδέχεται ο επικεφαλής της Wind Hellas κ. Νάσος Ζαρκαλής, παρουσιάζοντας το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο στόχο έχει στην επόμενη τριετία, να προσφέρει στους πελάτες της Wind Hellas ένα δίκτυο ευρείας κάλυψης στο οποίο θα επιτυγχάνονται ταχύτητες μετάδοσης 42 Mbps - ή 42 εκατ. στοιχειωδών μονάδων πληροφορίας (bits) το δευτερόλεπτο.

Η Morgan Stanley αναφέρει ότι για πρώτη φορά το 2012, οι πωλήσεις smartphones (σε τεμάχια) θα ξεπεράσουν σε ετήσια βάση τις πωλήσεις φορητών και επιτραπέζιων Η/Υ. Εκτιμά δε τις πωλήσεις της σε κάτι λιγότερο από 500 εκατ. τεμάχια, έναντι 430 εκατ. φορητών και επιτραπέζιων Η/Υ που θα πωληθούν την ίδια χρονιά. Η διαφορά στις πωλήσεις των δύο κατηγοριών ηλεκτρονικών, θα γίνει ακόμη πιο ορατή στα επόμενα χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια τράπεζα, στη Βόρεια Αμερική, το 2011 αναμένεται να πωληθούν 93 εκατ. τεμάχια smartphones, ξεπερνώντας έτσι κατά 3 εκατ. τεμάχια τις πωλήσεις συμβατικών συσκευών κινητής τηλεφωνίας που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 90 εκατ. τεμάχια.

Oι αναλυτές βλέπουν σ’ αυτή την αγορά την κυριαρχία τριών μεγάλων παικτών σε ό, τι αφορά την πλατφόρμα των κινητών. Εκείνη της Google με την πλατφόρμα Android, της Apple με το iOS και της Microsoft με την πλατφόρμα Windows Mobile. Ο χαμένος της υπόθεσης εκτιμούν ότι θα είναι η Nokia, η πλατφόρμα της οποίας (Symbian) θα χάσει εντελώς το κυρίαρχο μερίδιο που κατέχει σήμερα (38% για το 2010). Σε πέντε χρόνια, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η Google θα κατέχει το 45%, η Microsoft το 20% και η Apple το 15% ενώ στο 13% περίπου θα ακολουθεί η RIM με τα Blackberrys.

 

Πηγή: kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;